zaterdag 14 juli 2018

252. Is de Europese Unie in gevaar?

In de afgelopen jaren is in veel media de indruk gewekt dat de Europese Unie op instorten stond. Datzelfde geldt voor de euro. Deze stemmingmakerij is niet gebaseerd op de feiten.
In blogbericht 43 weerleg ik de meest voorkomende onjuistheden:   1. "de EU dreigt een superstaat te worden",   2. "Nederlanders betalen heel veel meer aan de EU dan zij terug krijgen", 3. "de EU is niet democratisch", 4. "kleine landen tellen in de EU niet mee", 5. "de EU bemoeit zich met belachelijke dingen als kromme bananen", 6. "de EU is een bedreiging voor homo/lesbische rechten" en  7. "De EU trekt de godsdiensten voor". Allemaal onwaar.

Geen populismegolf in Europa
Nederlandse populisten kregen weinig steun. Ook in de rest van Europa leverden de Franse, BritseDuitse en Oostenrijkse verkiezingen geen overwinning van populisten op. Vooral het laatstgenoemde geval levert een voorbeeld op hoe media de beeldvorming vertekenen door de kans op een populistische overwinning te groot voor te stellen en achteraf hun ongelijk niet te willen toegeven. Dat was al zo in Nederland toen ons land overstroomd werd door buitenlandse journalisten die dachten dat Wilders onze nieuwe premier zou worden. Vooraf stelde ik al in een blogbericht dat dit niet kon kloppen. Het begon allemaal met de Brexit.

Na de Brexit is men in heel veel landen positiever gaan denken over de EU. In Duitsland en Nederland steeg het van 50% in 2016 tot 68% resp. 64% in 2017. Zelfs in Groot-Brittannië steeg het in dezelfde periode van 45% tot 55%. Vrijwel overal denken jongeren (van 18 tot 29 jaar) positiever over de EU dan ouderen (50+). Het grootst is het verschil nu in Groot-Brittannië: jongeren zijn voor 80% positief over de EU en bij ouderen is dat ruim 40%. In Nederland zijn deze cijfers respectievelijk 80% en 50%. In Nederland wil nu slechts 15% uit de EU stappen, in Duitsland en Polen 10%, in Hongarije ruim 10% en in Frankrijk is dat 20%. 

Islamisering wordt veel te hoog ingeschat
Regelmatig komen in allerlei media mensen voor die beweren dat de islamieten de macht gaan overnemen zonder dat werkelijke feiten door de programmamakers genoemd worden. Onderstaande gegevens komen uit het onderzoek 'Perils of Perception' van IpsosDaaruit blijkt dat bijvoorbeeld Fransen van bijna alle Europeanen het percentage islamieten in hun land het hoogst inschatten. Zo'n vier keer te hoog: 31% in plaats van de werkelijke 7,5%. En zij verwachten voor 2020 dat het aantal islamieten 40% zal zijn in plaats van de in het echt te verwachten 8,3%. Ter vergelijking: Nederlanders zitten van alle Europeanen het dichtst bij de feitelijke werkelijkheid. Al is dat nog altijd drie keer te hoog: 19% in plaats van 6%.

Werkelijke bedreiging komt van buiten
De werkelijke bedreiging van de EU komt van buiten door autoritaire leiders als Poetin, ErdoganXi en Trump. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: juist de bedreigingen van buiten stimuleren de noodzaak tot samenwerking in de EU. Maar Polen en Hongarije dan? Daarover gaan mijn volgende blogberichten, onder andere gebaseerd op eigen ervaringen.


Naschrift. Zie verder in deze serie: Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, OostenrijkPolen, Hongarije, Italië, Griekenland en Zweden. Weer een voorbeeld van nepnieuws over de EU. En een goede afloop van pro-EU-verkiezingen in 2019!


Naschrift. Blog- en vlogberichten over Europese Unie
Eerder schreef en sprak ik over de Europese Unie in de berichten nummer 43, Europese Unie, voors en tegens, daarna blogbericht nummer 155, Onzin over de Europese Unie, gevolgd door blogbericht nummer 210, Misverstanden rond Europese Unie: twaalfde vlog, en als meest recente blogbericht nummer 228,  Populismepreventie in Europese Unie.

Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, nummer 74 over Valse nichten, nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland, nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nr. 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1), bericht nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid en nummer 63 over Mediamissers.

Op 23 april 2019 blijkt dat de verklaring van het Europees Parlement tegen Brunei's stenigen van homo's niet de media haalt (goed nieuws is geen nieuws) maar wel dat Brunei zich daar niets van aantrekt.


Naschrift. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat,  
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS,
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS,
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel,
9. Atlas van Friesland,  
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming,
12. Misverstanden rond Europese Unie en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten