zaterdag 1 augustus 2020

355. Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?

Op 29 juli 2020 heeft de Nederlandse regering beslist om geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren. Wel krijgen de burgemeesters de bevoegdheid om dat plaatselijk te doen. De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Breda overwegen dat te gaan doen op die plekken waar de regel om anderhalve meter afstand te houden helemaal niet kan worden gehandhaafd. Deze kaart van 24 juli 2020 laat zien dat Nederland hierin nu een tussenpositie inneemt tussen enerzijds Scandinavië en anderzijds het allergrootste deel van de rest van Europa. Hoe is deze positie medisch- en sociaalwetenschappelijk te verklaren?

Medisch- en sociaalwetenschappelijk denken over mondkapjes
In de NRC van 25/26 juli 2020 wordt het medisch- en sociaalwetenschappelijk denken over mondkapjes beschreven. "Het gebruik van mondkapjes kan een vals gevoel van veiligheid geven, wat leidt tot suboptimale fysieke afstand, slechte ademhalingsetiquette en handhygiëne - en zelfs niet thuisblijven als je ziek bent." "Wetenschappelijk gezien is er geen bewijs dat mensen met een mondkapje meer coronarisico's nemen." "Ook bij andere vormen van bescherming, zoals autogordels en motorhelmen, is lang gedacht dat mensen daarmee roekelozer worden. Maar die theorie is inmiddels achterhaald." "Onomstreden bewijs dat stoffen mondkapjes op groepsniveau bescherming bieden ontbreekt vooralsnog."

Onderzochte ontwikkelingen
Begin mei hield 68% altijd afstand maar inmiddels is dat gedaald tot slechts 28% van de Nederlanders. Het percentage dat zich liet testen bij klachten steeg in juli van 12% naar 19%. Het percentage mensen dat het coronavirus heel nabij voelt, daalde van mei naar juni van 51% naar 25%. Het dragen van mondkapjes kan het besef dat het virus nog rondwaart versterken. Mondkapjesplicht op alle plekken krijgt weinig steun maar twee derde is voor het dragen op drukke plekken. De helft van de bevolking wil dat de regering snel ingrijpt.

Van het ene uiterste naar het andere
Aan de ene kant zijn er mensen die corona zien als een griepje en die af willen van alle coronamaatregelen. Zij vatten vrijheid op als de afwezigheid van regels en hangen een filosofie aan van 'ikke-ikke-en-de-rest-kan stikke'. In mijn Tresoarlezing Identiteit als keuze toon ik aan dat deze opvatting leidt tot de vrijheid van de sterksten en de onvrijheid van de zwakkeren. In mijn opvatting van vrijheid houdt zelfbeschikking in dat men zelf zin en vorm kan geven aan het leven zo lang men de zelfbeschikking van anderen niet aantast.

Aan de andere kant zijn er mensen die iedereen nu willen dwingen tot het dragen van mondkapjes. Maar waarom zou men dat opleggen als niemand in gevaar komt? Daarom is het gekozen beleid in Scandinavië en Nederland het beste uit oogpunt van maatwerk dat de vrijheid het minste inperkt. Plaatselijk kan men het beste bekijken waar en wanneer er mondkapjes nodig zijn om de risico's voor iedereen zoveel mogelijk te verkleinen. Daar passen geen mondkapjes bij op naaktstranden of in verlaten bossen. Maar wel als het niet mogelijk is om in drukke winkels of in winkelstraten de anderhalve meter afstand aan te houden. Wie virusblind is of lijdt aan viruswaanzin moet ook zelfbeschikking respecteren.               


Naschrift
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië en nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten.



Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)