Op donderdag 7 november 2024 vond in Amsterdam een 'Jodenjacht' plaats. Er wordt nog een onderzoek gedaan. Maar er is al aanleiding om een paar kanttekeningen te maken. Ik vond de beste samenvatting in dagblad Trouw van 13 november 2024 in deze column van Stevo Akkerman. Ik citeer: "De wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv had niet in Am-sterdam gespeeld moeten worden, of anders niet met Israëlische supporters. Hun racis-tische en ultranationalistische reputatie, gevoegd bij hun link met het Israëlische leger en dus de Gaza-oorlog, had alle seinen op rood moeten zetten. Het veiligheidsrisico was te groot. En alleen al hun provocaties waren onverdraaglijk. 'Waarom zijn er geen scholen meer in Gaza?', zongen ze in Amsterdam. 'Omdat er geen kinderen meer over zijn'."
"De klopjacht op Maccabi-supporters of op Joden in het algemeen, was huiveringwekkend. De antisemitische retoriek waarmee het gepaard ging - 'dood aan de kankerjoden' - ver-dient alle afkeuring. (...) De manier waarop Wilders er in slaagde een hoofdrol te spelen in dit drama, de gastheer spelend van Israëlische ministers op Schiphol, onderstreept hoe onverantwoord het was om met hem in een kabinet te stappen. Hij sleurt zijn coalitie-genoten en de premier mee in zijn moslimhaat. (...) De woorden die gebezigd worden (pogrom, Kristallnacht) doen de geschiedenis geweld aan en poken angst en woede op."
"De strijd van Wilders tegen het antisemitisme is hypocriet; hij schreeuwt moord en brand als hij het waarneemt bij moslims, maar ziet het door de vingers bij zijn extreemrechtse Europese bondgenoten. Zoals Arnon Grunberg eens schreef: 'Wilders ondersteunt anti-semieten, wordt ondersteund door antisemieten en valt politici die het antisemitisme bestrijden aan. Daarom noem ik Wilders een antisemiet.' (...) Wanneer je het onaanvaard-baar vindt als een Jood iets wordt aangedaan, maar niet als een ander iets wordt aange-daan - denk aan Gaza - dan zit er iets scheef." Tot zover Stevo Akkerman in Trouw.
Het woord pogrom slaat op Jodenvervolgingen openlijk en heimelijk gesteund door anti-semitische overheden. Daar is in Nederland totaal geen sprake van. Het is echt onaan-vaardbaar als Wilders Amsterdam een 'Gaza' noemt. Schoof wil bekijken of antisemitisme en andere vormen van discriminatie (bijvoorbeeld homohaat) kunnen worden toegevoegd als reden om staatsburgerschap van mensen met een dubbele nationaliteit in te trekken.
Ook is het onaanvaardbaar als rechtse politici wegens het wangedrag van enkele tientallen raddraaiers (waarvan de achtergrond nog niet is vastgesteld) al ineens gaan roepen dat 'de integratie' is mislukt. Roepen zij dat ook als oer-Nederlandse criminelen soortgelijke misdaden plegen? En als gewelddadige homohaat ook onder oer-Nederlanders voorkomt?
Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.
Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen
en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).
Zie voor mijn
reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.
Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).
Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat, (het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland, (het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht) en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)