zaterdag 1 juli 2017

201. Misverstanden rond Europese Unie: twaalfde vlog

Vorig jaar werd gevreesd voor de toekomst van de Europese Unie. De meeste media hadden het over een (homovijandige) populistische golf om uit de EU te treden. Inmiddels kan men zien tot wat voor Britse chaos de Brexit heeft geleid. De dit jaar gehouden verkiezingen in NederlandFrankrijkdrie Duitse deelstaten en Groot-BrittanniĆ« laten zien dat sindsdien de meeste kiezers positiever over de (homovriendelijke) EU zijn gaan denken. Dat wordt nu bevestigd door recent gehouden onderzoek door het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew.

Na de Brexit is men in veel landen positiever gaan denken over de EU. In Duitsland en Nederland steeg het van 50% in 2016 tot 68% resp. 64% in 2017. Zelfs in Groot-BrittanniĆ« steeg het in dezelfde periode van 45% tot 55%. Vrijwel overal denken jongeren (van 18 tot 29 jaar) positiever over de EU dan ouderen (50+). Het grootst is het verschil in Groot-BrittanniĆ«: jongeren zijn voor 80% positief over de EU en bij ouderen is dat ruim 40%. In Nederland zijn de cijfers voor bijna 80% en voor ruim 50%. In Nederland wil nu slechts 15% uit de EU stappen, in Duitsland en Polen 10%, in Hongarije ruim 10% en in Frankrijk 20%. 

In mijn twaalfde vlogbericht, Misverstanden rond de Europese Unie, bespreek ik de meest voorkomende vooroordelen over de EU. Die kwamen eerder aan de orde in (het best gelezen) blogbericht 155, Onzin over de Europese Unie, blogbericht 44, Mediamanipulatie en (het van deze drie het minst gelezen) blogbericht 43, Europese Unie, voors en tegens.



Vlogberichten
Inmiddels zijn twaalf vlogberichten verschenen: 1. Aanleiding memoires Rob Tielman2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, 3. Homo(zelf)haat, 4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, 5. Geweld en preutsheid in de VS, 6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, 7. Frieslands 'iepen mienskip', 8. Friezen uitvinders poldermodel, 9. Atlas van Friesland, 10. Homoseksualiteit en homocultuur, nummer 11. Internetdating homo's en beeldvorming, en vlogbericht nummer 12. Misverstanden rond Europese Unie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten