zaterdag 25 maart 2023

491. Gevolgen van de verkiezingen van 15 maart 2023

Het goede nieuws is dat volgens een internationaal wetenschappelijk onderzoek Nederland het vijfde gelukkigste land ter wereld is. De winnaar is Finland. Gevolgd door Denemarken, IJsland en Israel. En wij worden gevolgd door Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland. En België? Zeventiende. De laatste zijn helaas Afghanisten en Libanon.

Het slechte nieuws is dat aan dit goede nieuws vrijwel geen aandacht is besteed. En dat gebeurt door dezelfde media die over de afgelopen verkiezingen schreven dat "Nederland", "de kiezer" en "het volk" ongelukkig waren over de politiek in Nederland. Ik heb eerder in mijn blog aangetoond dat dit slaat op slechts zo'n tien procent van alle stemgerechtigden.

En er is meer zorgelijk nieuws: de BBB tekende volgens het COC regenboogakkoorden in slechts vier provincies. Dat zijn Gelderland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Dat belooft niet veel goeds voor de meerderheid van de provincies. In Friesland werd door BBB een SGP'er naar voren geschoven als formateur, het Tweede Kamerlid Chris Stoffer. De SGP is uiterst homovijandig. Zo stemde de SGP altijd tegen gelijkberechtiging, zoals in artikel 1 van de Grondwet. Uitgerekend nu kwam naar buiten dat de organiserende Oranjevereniging van het BBB/SGP-stemmend dorp Nieuwe Tonge er tegen is dat de Stichting Gay op Flakkee op 4 mei a.s. een krans komt leggen bij de dodenherdenking. Gelukkig is nu de gemeente Goeree-Overflakkee bereid om de organisatie op zich te nemen en de kranslegging toe te staan. Gaat de innige samenwerking tussen BBB en SGP er nu voor zorgen dat wij tientallen jaren teruggeworpen worden in de geschiedenis? Uiterste waakzaamheid is dus geboden!

Desgevraagd geeft het COC het hier volgende commentaar: "COC Nederland is politiek ongebonden, we kijken in de eerste plaats naar standpunten en stemgedrag van partijen. De BBB stemde onlangs bijvoorbeeld vóór het verankeren van LHBTI+ rechten in de Grond-wet. We hopen dat de partij die koers zal voortzetten en gaan natuurlijk graag met hen het gesprek aan over emancipatie van LHBTI+ personen. Als mensen zichzelf een beeld willen vormen van waar de BBB staan op het punt van LHBTI+ emancipatie, dan kunnen ze onze verkiezingswebsite www.rainbowvote.NU voor de Provinciale Statenverkiezingen checken. De BBB in verschillende provincies heeft gereageerd op onze stellingen en profielen van regenboogkandidaten geplaatst." Wij blijven de ontwikkelingen heel nauwgezet volgen.





Naschrift.
Op 21 maart 2023 besluit het parlement van Oeganda dat uitingen van homoseksualiteit strafbaar worden en dat op sommige vormen van homogedrag de doodstraf moet volgen. De EU overweegt economische sancties in te stellen. Zie voor verdere informatie mijn blogbericht 31 over het Oeganda-drama (vanaf 1 maart 2014).





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 






Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)