zaterdag 17 juli 2021

405. Coronabeleid Nederland zwalkt

Op 18 juni 2021 werd een zeer groot aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Twee weken na het ingaan daarvan werd op 9 juli 2021 weer een groot aantal verscherpingen tot 14 augustus 2021 ingevoerd. Wat ging er nu mis? Het aantal besmettingen was vernegenvoudigd. Vooral onder jongeren. Er werd gerommeld met testbewijzen voor dansgelegenheden die het niet altijd nauw namen met de controle. Toezicht door de overheid was er nauwelijks. Een belangrijke fout was dat zowel bij het versoepelen als bij het verscherpen slordig werd omgegaan met de resultaten van eerder gehouden veldonderzoek. Dit soort slordigheden kenmerkt helaas het hele Nederlandse coronabeleid vanaf het begin. Zie in het naschrift hieronder mijn blogberichten daarover.

Viroloog Alex Friedrich van UMC Groningen
Op 6 juli 2021 stond in de Leeuwarder Courant een artikel over viroloog Alex Friedrich van UMC Groningen. Hij zorgde er vanaf het begin voor dat het coronabeleid in het noorden aanzienlijk doelmatiger was dan in de rest van het land. Landelijk was men in het begin terughoudend met testen. In het noorden (in navolging van de WHO) niet. Friedrich wees er vroeg op dat de zorg (onder andere door een tekort aan mondkapjes) een superverspreider was. Hij ging er terecht vanuit dat men al besmettelijk kan zijn voor er symptomen te zien waren. Binnen is er verspreiding mogelijk op langere afstand dan de bekende anderhalve meter. Hij bepleitte vanaf het begin het dragen van mondkapjes en het invoeren van veel sneltesten terwijl landelijk daar heel lang mee gewacht werd. Hij wees ook al vroeg op het gevaar van de mutaties. Dit alles werd hem door landelijke bestuurders niet in grote dank afgenomen maar heeft er toe geleid dat in het noorden minder slachtoffers zijn gevallen.

Premier Rutte biedt verontschuldigingen aan & kort geding tegen regering
Op 12 juli 2021 biedt premier Rutte zijn verontschuldigingen aan voor zijn inschattingsfout. "Jullie vragen om reflectie van ons", zei hij tegen de media. "Het was niet terecht dat we dat niet hebben gedaan." De evenementensector spant nu een kort geding aan tegen de regering omdat zij zich wel aan de coronaregels heeft gehouden en toch gestraft wordt.

Tweede Kamer debatteert over "zwalkbeleid van de regering"
Op 14 juli 2021 debatteert de Tweede Kamer over het "zwalkbeleid van de regering". De rechtse partijen PVV en Forum hebben boter op hun hoofd omdat zij van alle beperkingen af wilden. De linkse oppositie kreeg gelijk met hun zorgen over de te grote snelheid van versoepelingen. De regering had het boetekleed al aangetrokken en kwam met nieuwe beperkingen. Ventilatie hoort nu bij de basisregels. Thuiswerken wordt weer aangeraden. De geldigheid van sneltesten wordt weer ingekort. Na inenting gaat de code niet meer meteen op groen. De adviseurs van de regering blijven toch weer wekelijks bijeenkomen.

Nederland krijgt code rood
Op 15 juli 2021 kleurt het Europees gezondheidsinstituut ECDC geheel Nederland rood. Groningen zelfs donker rood. Friesland was tot voor kort groen. Het is nog onbekend wat voor gevolgen dit heeft voor Nederlanders die naar het buitenland willen of daar al zijn.

Kort geding gaat niet door
Op 16 juli 2021 zou een kort geding plaatsvinden tegen de regering vanwege haar "zwalkbeleid" maar dat gaat niet door. De evenementensector en de regering gaan naar bekend Nederlands gebruik weer polderen. Door de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries en de grote overstromingen in Limburg, Eifel en Ardennen is er in de media zoals gebruikelijk vrijwel geen aandacht meer voor corona. Ook gebruikelijk is dat de meeste media geen aandacht besteden aan de wereldprimeur dat de humanistische omroep HUMAN een volwaardige omroep is geworden. Zo blijft er hoop op een menswaardiger toekomst.




Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.





Naschrift. Humanisme
Het meest gelezen humanistisch bericht is nu nummer 65 over Verhullende statistieken (de grootste stijger in deze groep)Vooral in Rusland was hier veel belangstelling voor: mogelijk vanwege de groeiende macht van de Russisch-orthodoxe kerk. Als tweede binnen dit thema eindigt weer nummer 24 over Pieter Admiraal (1929-2013) die wereldwijd een zeer belangrijke rol speelde in de strijd voor legalisering van de vrijwillige euthanasie. Dit blogbericht wordt in deze groep gevolgd door mijn blogbericht 41 uit mijn humanistisch verleden over Piet Thoenes, van Dachau tot Utopia, nummer 123 over IHEU & Engeland, het nummer 55 over Godsdienstwaanzin, 7 over KGB & CIA, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, 25 onder de titel Godgeklaagd!, 46 over Jaap van Praag, grondlegger van de humanistische beweging en nummer 103 over Solidariteit. Deze berichten zijn te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') die 2016 als boek verschenen.






Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Braziliƫ, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2). Zie ook het serievervolg in de blognummers 362 en 365.







Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)