zaterdag 23 juli 2022

456. Voor- en nadelen van (digitaal) homodaten

Voor mijn vele buitenlandse lezers: in het Nederlandse woordenboek 'de Dikke Van Dale' wordt het woord date omschreven als een "afspraakje met een mogelijke partner". Geldt dat ook voor een date tussen twee mannen? Wat zijn de voor- en nadelen van homodaten? En welke ontwikkelingen hebben zich de laatste tientallen jaren daarin zoal voorgedaan?

Mijn eigen homodateverleden
In blogbericht 32 over 'Mijn eerste vriendje' beschrijf ik dat mijn eerste relatie met de anderhalf jaar jongere zoon van mijn hospita begon zonder een date. Toen daar in 1987 plotseling een einde aan kwam, ging ik op zoek naar een nieuwe partner. Ik begon bij het COC in Utrecht. De mannen die ik daar leuk vond, hadden allemaal al een partner. Dat leidde vaak tot triootjes waardoor ik veel heb geleerd over de toenmalige homosubcultuur.

Maar een partner vond ik niet bij het COC. Er was toen een eerste homorelatiebureau waar ik mij inschreef. Daar leerde ik dat hoe langer de contactadvertentie was, hoe groter de kans dat er sprake was van te hoge verwachtingen en voorspelbare mislukkingen. Ik leerde ook dat een jaloerse vriend niets voor mij was. Zo eindigde mijn jaloerse tweede relatie.

In de jaren zestig en zeventig werden homocontactadvertenties door de meeste dag- en weekbladen geweigerd. Een uitzondering was het weekblad Vrij Nederland. Daarin stond een hele korte advertentie van een student met een zin die mij opviel. Hij zocht iemand die eerst Vrij Nederland las en dan pas de contactadvertenties. Dat was precies de toon die ik zocht. Geen treurige verhalen over eenzaamheid door mislukte liefdes. Maar wel lekker relativerend. Ik antwoordde met de uiterst korte zin: "Bel of schrijf eens". En dat bleek voor hem ook de juiste, nieuwsgierigheid oproepende, tekst. Inmiddels zijn we meer dan vijftig jaar bij elkaar. Beiden wilden we een open relatie. En dat komt veel vaker voor bij succesvolle homovriendschappen. Jaloezie is helaas meestal een mislukking in wording.

Mijn verdere homodateverleden
Samenwonend met een levenspartner zouden velen kunnen denken dat daarmee een einde kwam aan mijn dateverleden. Maar om twee redenen klopt dat niet. In de eerste plaats omdat de meeste homodates niet bedoeld zijn om een levenspartner te vinden maar om een sekspartner te ontmoeten. En in de tweede plaats omdat ik uit eigen ervaring heb gezien hoe het zoeken naar een levenspartner goed of slecht kan aflopen. Eerst de seks.

Homoseksdates
De meeste seks tussen mannen vond eeuwenlang plaats zonder dates. In tijden dat homo-seks verboden was, vonden die meeste mannen elkaar op geheime ontmoetingsplaatsen. Dat was heel gevaarlijk omdat ontdekking tot rampen kon leiden. Voor mijn werk reisde ik vrijwel de hele wereld over en bezocht ik heel veel geheime ontmoetingsplaatsen. Meestal zonder seks omdat dit te gevaarlijk was. Ik geef als voorbeeld het Polen van de jaren zestig. Officiëel was en is homoseks er niet strafbaar maar men was en is er homovijandig.

Zo zat ik in een parkje in Poznan toen daar een homorazzia begon. Iedereen vluchtte weg maar ik bleef rustig zitten en speelde met succes de onwetende Nederlandse toerist. De politie zei dat men op zoek was naar criminelen en ik vroeg mij af hoe criminaliteit toch kon bestaan in een communistische heilstaat? De politie had geen verklaring en droop af.

In landen waar homoseksualiteit niet vervolgd werd, ontstonden homosauna's die ik zoveel mogelijk bezocht met behulp van de inmiddels ontwikkelde Spartacus-gids. Die was niet altijd betrouwbaar omdat men onvoldoende lokale homo's kende. Zo wist ik dankzij een Japanse student bij Homostudies Utrecht dat men er in mannensauna's eerst de schoenen moest uitdoen en met het sleuteltje naar de balie moest lopen. Zo kon men er onwetende buitenlanders weren zonder op uiterlijk te discrimineren. Ook hier gold de ervaring dat de meeste bezoekers geen relaties zoeken maar vooral seks. Toch heb in de jaren tachtig in een sauna in Flushing (Vlissingen) in New York een liberale rabbi ontmoet waarmee ik nog steeds bevriend ben. Maar dat is wereldwijd eerder uitzondering dan regel in homosauna's.

Homorelatiesdates
Omdat ik zelf al een relatie had en heb, was en ben ik daar niet meer naar op zoek. Maar ik heb wel ontelbare verhalen gehoord over ervaringen op dit gebied. Wat ik het meeste gehoord heb is dat de meeste homorelatiedates niet lukken. Wat bij de meest bekende homodatingsite Grindr vooral een rol speelt, is dat de nadruk er teveel op het uiterlijk ligt. Dat is voor seksdates minder een probleem maar voor relatiedates komt veel meer kijken. Afgaande op mijn eigen ervaring van tientallen jaren is dat relaties niet zo-zeer ontstaan op anonieme (al dan niet digitale) ontmoetingsplaatsen maar veel meer op feestjes van gemeenschappelijke vrienden. Die vriendenkringen ontstaan niet zozeer op uiterlijkheden maar veel meer op gemeenschappelijke achtergronden. En die zijn meer dan het uiterlijk belangrijk om relaties te kunnen beginnen. Op latere leeftijd speelt ook een rol dat veel alleenstaande mannen een eigen leefstijl hebben ontwikkeld en dat dit er toe leidt dat samenwonen in de loop van de tijd steeds moeilijker wordt. LAT-relaties liggen dan ook meer voor de hand. En ook hier geldt de ervaring dat hoe krampachtiger men zoekt hoe kleiner de kans is dat het ook lukt. Juist als je denkt dat het niet meer gaat gebeuren, gebeurt het toch als je er tenminste open voor staat. Digitaal daten kan wel eens helpen om een levenspartner te vinden, maar vriendennetwerken blijken veel doelmatiger te zijn.

De digitalisering heeft geleid tot een grote afname van fysieke ontmoetingsplaatsen. Een nadeel. Maar ook tot internationalisering die de emancipatie in homovijandige landen vaak bevordert. Een voordeel. Nu dreigt in een aantal landen de klok teruggedraaid te worden. Dat is in de VS met het recht op abortus gebeurd. Gelukkig heeft deze week een ruime meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bepaald dat het huwelijk open-gesteld moet blijven voor paren van gelijk geslacht. Maar in Rusland dreigt verdergaande vervolging van homoseksualiteit. Dergelijke ontwikkelingen hebben een direct gevolg voor de mogelijkheden voor homodaten. Het is daarom van groot belang dat gestreefd wordt naar betere zelforganisatie. Dat leidt niet alleen tot digitale maar ook fysieke ontmoe-tingen. Door de gedeelde emancipatiewens vergroot dat de kans op duurzame relaties.

Besmettelijke ziektes zoals aids, corona en apenpokken maken het homodaten niet veel makkelijker. (Het is volgens mij een schande dat in Nederland het inenten tegen pokken onder homomannen zo traag op gang komt!). Anonieme seksdates zijn riskanter omdat men elkaar niet kan waarschuwen bij besmetting. Daarom komt het homodaten via bestaande vriendennetwerken nu ook in dit opzichtst het beste uit in de onderlinge vergelijkingen.









Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)