zaterdag 21 oktober 2023

520. "Een diep triest en onbegrijpelijk besluit" KNVB

De afgelopen dagen heb ik van lezers de vraag gekregen waarom ik in mijn blog nu geen aandacht geef aan terroristische aanslagen van Hamas op Israël. In de ruim tien jaar dat mijn blog bestaat, heb ik steeds hetzelfde beleid gevoerd. Als er iets heel ergs gebeurt, lopen de media en de (a)sociale afvoerputjes meer over van meningen dan van feiten.
In mijn blog wil ik eerst zeker zijn van de feiten en dan pas mijn mening erover geven.

Bovendien betekent de alles overheersende aandacht voor één gebeurtenis dat andere belangrijke ontwikkelingen onderbelicht blijven. Zo was er vrijwel geen aandacht in de meeste media voor het feit dat er in onze Grondwet een bedreiging zou kunnen komen voor de democratische rechtsstaat. Zie mijn vorige blogbericht. En ook nu was er vrijwel geen aandacht voor een stap terug in de wereld van het mannenvoetbal. Daar wordt het recht om jezelf te mogen zijn regelmatig aangevallen zonder dat daders bestraft worden.

Daarom gaat mijn blogbericht deze week daarover. Tegelijkertijd beloof ik op het conflict rond de Gazastrook binnenkort terug te komen zodra hierover meer feiten bekend zijn.

KNVB neemt "een diep triest en onbegrijpelijk besluit"
Ik citeer het persbericht van het COC: "Terwijl homofobe spreekkoren recent nog door de stadions schalden, besloot de KNVB uitgerekend op Coming Out Dag om het dragen van de OneLove-aanvoerdersband optioneel te maken en de aanpak van discriminatie aan welwil-lendheid van de voetbalclubs over te laten. Eerder werd al bekend dat alle diversiteits-kleuren van de aanvoerdersband zijn verdwenen. ‘Een diep triest en onbegrijpelijk besluit, waarbij het er toch op z’n minst de schijn van heeft dat de voetbalbond is gezwicht voor de tegenstanders,’ aldus onze voorzitter Astrid Oosenbrug mede namens Roze Kameraden, de lhbti+supportersclub van Feyenoord. Samen roepen ze de KNVB op om het besluit direct terug te draaien." Tot zover dit citaat uit het COC-persbericht over het mannenvoetbal.

Over het mannenvoetbal inderdaad, want in het vrouwenvoetbal is homoseksualiteit geen enkel probleem. Deze homo- en transhaat heeft dus niets met het voetbalspel als zodanig te maken. Waar dan wel mee? Het mannenvoetbal blijkt een grote aantrekkingskracht uit te oefenen op mannen die worstelen met hun eigen onderdrukte homo- en biseksualiteit.

Want waarom zouden doorwrochte heterosekuele mannen zich nu zo emotioneel geraakt voelen over van alles dat niet heteroseksueel is? Het raakt de gemiddelde heteroseksueel niet en onverschilligheid erover is de gebruikelijke reactie. Ik ben zoals immers bekend geen psycholoog of psychiater maar het gebruikelijke kleffe onderlinge gedoe van vooral jongemannen met ontbloot bovenlijf in stadions valt mij wel op. Ik ben wel socioloog en ik heb in mijn blog al veel vaker geschreven over de samenhang in vrouwen-, homo- en trans-vijandige landen met aanranding en verkrachting in mannengevangenissen en -legers. Het meest gelezen blogbericht hierover is blog nummer 29 over het homovijandige Rusland.

De Avondshow van Arjen Lubach op 12 oktober 2023 over de KNVB: wat laf!
Wie het gemist mocht hebben, raad ik aan om het alsnog te gaan bekijken: de Avondshow van Arjen Lubach op 12 oktober 2023 over de KNVB. Hij verwijt de voetbalbond laf te zijn omdat men niet meer staat achter de aanvoerdersband die bepleit dat iedereen het recht heeft zichzelf te zijn. Hij start een actie voor de watlaf-aanvoerdersband (te bestellen via watlafknvb.nl) ten gunste van de John Blankenstein Foundation die opkomt voor dit recht.

Inmiddels hebben Nederlandse media zoveel blunders begaan rond de Gaza-crisis en de Poolse verkiezingen dat ik in mijn blogbericht de volgende keer daarover zal schrijven.





Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.

Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)