Op 21 maart 1997 werd in Amsterdam de stichting Lesbische en Homostudies opgericht door Dirk Peter van Rooijen (directeur AIDS Fonds), Jan Herman Veenker (oud bestuurder COC Nederland) en Tjeerd Herrema (hoofd beleid vakcentrale). Het bestuur bestond uit voorzitter Rosa Braidotti (hoogleraar), secretaris Jan Schippers (SAD-Schorerstichting), penningmeester Joke Swiebel (oud COC bestuurder), en de bestuurleden Rob Tielman
(oud voorzitter Homostudies Utrecht) en Joyce Outshoorn (homo/lesbische archieven).
De motivatie om de stichting op te richten luidt als volgt: "in aanmerking nemende dat wetenschappelijk onderzoek een belangrijke bijdrage kan leveren aan de emancipatie van homoseksualteit en dat lesbische en homostudies bij een aantal universiteiten in Nederland een belangrijke impact heeft gegeven; en overwegende dat continuiteit en kwaliteit belangrijke voorwaarden zijn voor het voortbestaan van wetenschappelijk onderzoek op dit terrein en het daarom van belang is lesbische en homostudies in het universitair bestel te verankeren." Als enige nog zittende bestuurder kan ik dit op punten nader toelichten.
In de jaren zeventig en tachtig waren aan bijna alle universiteiten werkgroepen lesbische en homostudies opgekomen. Maar de belangstelling begon af te nemen. Wij wilden dus de aandacht voor lesbische en homostudies structureel in universiteiten vastleggen. De beste manier was om via deze stichting bijzondere hoogleraarschappen op te richten. Vandaar dat deze stichting in de wandeling vaak als leerstoelstichting werd omschreven. Dat is aardig gelukt. Vrijwel de gehele periode waren er zo bijzondere leerstoelen. Vooral de Universiteit van Maastricht speelde daarbij een belangrijke rol. Vandaar dat ik bijzonder blij ben dat de voormalige bijzondere hoogleraar in Maastricht, Kai Jonas, nu daar gewoon hoogleraar is geworden en bereid is gevonden om nu als stichtingvoorzitter op te treden.
Een belangrijke eerdere voorzitter was de, inmiddels helaas overleden, seksuoloog Walter Everaerd. Volledigheidshalve moet ik hierbij nu nog vermelden dat op initiatief van deze stichting aan de universiteit van Leiden via een paralelle stichting twee bijzondere hoog-leraarschappen zijn opgericht, waarvan een de wereldberoemde jurist Kees Waaldijk is.
Zoals gebruikelijk in de meeste Nederlandse media is er voor goed nieuws, zeker goed homonieuws geen aandacht. Daarom hoop ik dat te zijner tijd een onderzoek naar deze leerstoelstichting zal worden gedaan om aandacht te besteden aan het goede werk dat hier is verricht. Om statutaire redenen neem ik binnenkort afscheid van deze stichting. Zo komt na meer dan vijftig jaar een einde aan mijn vele bestuurlijke activiteiten in de homo/lesbische beweging. Maar zoals gebruikelijk blijf ik bereid desgewenst te adviseren.
Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.
Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over
homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar
zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.
Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar, 37 over Rampenzomer 1967, nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd, nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.
Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.
Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging.
En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt
aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn
hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme
onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red);
Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven.
Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat, (het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland, (het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht) en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)