zaterdag 13 januari 2018

228. Populismepreventie in Europese Unie

Blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt, is het meest bekeken in het afgelopen jaar. In bericht 227, Populismepreventie in Nederland, besprak ik de lessen die we daaruit kunnen leren voor Nederland. In onderstaand blogbericht belicht ik de lessen voor de Europese Unie. Waarom is homoseksualiteit wederom een toetssteen voor de EU?

Omvang islamitische bevolking in EU wordt overschat
Uit onderzoek is gebleken dat de omvang van de islamitische bevolking in de EU enkele malen te hoog wordt ingeschat. Dat zegt iets over de kwalijke rol die vele (a)sociale media vervullen in de beeldvorming rond dit onderwerp. Populistische leiders denken er belang bij te hebben om angst te zaaien. Veel media werken helaas mee aan deze angstzaaierij.

Onderstaande gegevens komen uit het onderzoek 'Perils of Perception' van Ipsos. Daaruit blijkt dat bijvoorbeeld Fransen van bijna alle Europeanen het percentage islamieten in hun land het hoogst inschatten. Zo'n vier keer te hoog: 31% in plaats van de werkelijke 7,5%. En zij verwachten voor 2020 dat het aantal islamieten 40% zal zijn in plaats van de in het echt te verwachten 8,3%. Ter vergelijking: Nederlanders zitten van alle Europeanen het dichtst bij de feitelijke werkelijkheid. Al is dat nog altijd drie keer te hoog: 19% in plaats van 6%.

Steun voor EU wordt onderschat
Populistische leiders en vele (a)sociale media wekken de indruk dat een meerderheid van de Europeanen tegen de EU zou zijn. Uit onderzoek is gebleken dat in alle EU-landen met uitzondering van Griekenland meer voorstanders dan tegenstanders van de EU te vinden zijn. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk, waar de Brexit nu geen meerderheid meer heeft.

Nationalisme binnen EU wordt op één hoop gegooid
Een gangbaar misverstand in Europa is dat ieder nationalisme anti-EU zou zijn. Friesland, Schotland maar ook Catalonië zijn voorbeelden van het tegendeel. Begrijpelijk, want de EU biedt heel veel waarborgen voor culturele, taalkundige en andere minderheden in Europa.

Homoseksualiteit als toetssteen in de EU
Een voorbeeld van zo'n minderheid is de homo/lesbische. Inmiddels is bijvoorbeeld het huwelijk opengesteld voor paren van gelijk geslacht in steeds meer EU-staten. In veel Oost-Europese landen is dat nog niet het geval. Dat zijn meteen ook de landen waar de democratische rechtstaat onder druk staat door populistische leiders die democratie opvatten als dictatuur van de meerderheid in plaats van het recht op zelfbeschikking.

EU in verschillende snelheden
De Europese Unie kent al verschillende snelheden in samenwerking, zoals de euro- en de Schengenzone. Het valt te overwegen om die diversiteit in vormen van samenwerking te vergroten om te voorkomen dat dwarsliggers in de EU betere samenwerking blokkeren.

Europese media zijn te zwak
De meeste media in Europa zijn gebonden aan de landen waar zij gelezen worden. Dit is nadelig voor de verschijning van media die zich tot een Europees publiek wenden. En dat verklaart de grote onwetendheid van veel Europeanen over de EU en haar instellingen. Alle media hebben de medeverantwoordelijkheid om onjuistheden over de EU te corrigeren.

In blogbericht 43 weerleg ik de meest voorkomende onjuistheden: 1. "de EU dreigt een superstaat te worden", 2. "Nederlanders betalen heel veel meer aan de EU dan zij terug krijgen", 3. "de EU is niet democratisch", 4. "kleine landen tellen in de EU niet mee", 5. "de EU bemoeit zich met belachelijke dingen als kromme bananen", 6. "de EU is een bedreiging voor homo/lesbische rechten" en 7. "De EU trekt de godsdiensten voor". Allemaal onwaar.




Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze, sterkst gestegen, serie is nummer 80 over de World Press Photo 2014. Dat wordt in aantallen lezers gevolgd door de blognummers 139 over Referendum? Schijnvertoning! (de grootste stijger in deze groep), blogbericht nummer 74 over Valse nichten, nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws?, nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid, nummer 63 over Mediamissers,  nummer 44 over Mediamanipulatie, nummer 140 over Brexit? Schotland Exit!, en nummer 62 over Geschiedvervalsing. De drie meest recente blogberichten in deze mediakritische serie zijn nummer 183 over de vraag: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel?, nummer 209 over de vraag: Zijn media handlangers van terroristen? en nummer 210 over de vraag: Zijn media handlangers van populisten? (1).

Naschrift. Friesland
Het best bekeken blogbericht over Friesland blijft nummer 33 over de Friese taalvrede. Binnen deze groep zijn ook veel bekeken de blogberichten 9 over Vlaanderen & Friesland, nummer 21 over It wrede paradys, nummer 81 over de Fryske taalfrede, nummer 114 over Identiteit als keuze, nummer 143 over Friesland in mijn memoires, nummer 109 over de Fryske taalfrede op 'e nij bedrige, nummer 150 over Nexit? Fryslânexit!, nummer 175 over Frieslands 'iepen mienskip' en nummer 176 over Friezen uitvinders poldermodel.

Naschrift. Engels/Britse onderwerpen
De meest bekeken blogberichten over Engels/Britse onderwerpen zijn (in volgorde van populariteit) blogbericht nummer 19: "No sex please, we're British!", 17: Disadvantaged by English, nummer 22: Nieuw Holland & Nieuw Zeeland, 20: No Dutch please!, 44: Mediamanipulatie, nummer 140: Brexit? Schotland Exit!, 123: IHEU & Engeland, 79: Alan Turing (1912-1954), de weggestopte held, 66: Pride en blogbericht nummer 152: Brexit? Referendum exit! Het meest recente Engels/Britse blogbericht is nummer 198 over de vraag: Wat kunnen we van de Britse verkiezingen leren?

Naschrift. Mijn meest gelezen blogberichten over Frankrijk zijn (in volgorde van populariteit): nummer 12, Handicapé par la francophonie, nummer 11, Frankrijk & Nederland, nummer 118, IHEU & Frankrijk en nummer 194, Wat kunnen we van de Franse verkiezingen leren?

Naschrift. Mijn meest gelezen blogbericht over Duitsland is nummer 195: Wat kunnen we van de Duitse verkiezingen leren?  (de grootste stijger in deze blogserie), gevolgd door nummer 156: Hoe de Stasi zakte voor 'Homoseksualiteit als toetssteen', nummer 117: IHEU & Duitsland en nummer 68: De val van de Berlijnse Muur.