zaterdag 25 juni 2022

452. De twee kanten van 'boerenbedrog'

Op 22 juni 2022 vond in Nederland een grote boerendemonstratie plaats. De organisatoren hadden het over 60.000 demonstranten. Tegenstanders over 10.000. Het leuke van drone-foto's is dat je dat precies na kunt tellen. Ik heb daar nu geen tijd voor maar zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden. Dat geldt ook voor het begrip 'boerenbedrog'. Dat kun je uitleggen als bedrog door boeren. Maar ook als bedrog waar boeren het slachtoffer van zijn. Waarheidsvinding is dus erg belangrijk. En dan helpt het niet als wetenschap wordt weggezet als 'ook maar een mening'. Of de meeste media als 'leugenaars' en (a)sociale media als bronnen van 'feiten'. Hieronder wat feiten uit NRC en Trouw op een rijtje.

Wat feiten uit NRC en Trouw op een rijtje
De meest recente rel is ontstaan na een voorstel van de minister om in 2030 de stikstof-uitstoot tot de helft terug te brengen. De meeste boeren hebben dat voorstel nog niet of amper gelezen maar vallen vooral over een kaartje van Nederland waarin stikstofbedrei-gingen regionaal zijn aangegeven. Daaruit wordt ten onrechte afgeleid welke concrete boerderijen zouden moeten inkrimpen. Het is de bedoeling dat dit na overleg tussen de betrokken boeren en de provincies bepaald gaat worden. Ook is ten onrechte de indruk gewekt dat alle andere sectoren niet hun stikstofuitstoot ook zouden moeten beperken.

Boeren zijn verantwoordelijk voor 87% van de landelijke ammoniakuitstoot. En 65% van de landelijke stikstofuitstoot. Die van het wegverkeer is 34% en die van de scheepvaart is 14%. Het voorstel is nu om de veestapel met een derde in te krimpen. De stikstofuitstoot is het grootst in Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe. Het kleinst in Zeeland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en Groningen. Nederland heeft 53.000 boerenbedrijven. Die produceren 1,4% van het bruto binnenlands product (bbp). Met alle randvoorzieningen er bij is dat 6,4%. De bouwsector is 4,2% van het bbp en de zakelijke dienstverlening is 13%. Nederland is wereldwijd na de VS de grootste agrarische exporteur. De boerenleus dat onze voedselschappen leeg zullen raken bij een inkrimping is dus aantoonbaar feitelijk onjuist.

De krimp van de veehouderij hoeft geen ramp voor de Nederlandse economie te beteke-nen. Nederlandse agrarische concerns hoeven niet om te vallen omdat zij internationaal opereren en zo de krimp in Nederland kunnen compenseren. Op het platteland dreigt geen kaalslag omdat door internet snel thuis gewerkt kan worden en toerisme daar kan groeien. Er zijn alternatieven voor boeren die moeten inkrimpen, zoals natuurbeheer en toerisme.

Boeren bedriegen tijdens demonstratie en debat in Tweede Kamer
Tijdens de demonstratie op 22 juni 2022 en het Tweede Kamer-debat op 23 juni 2022 waren er politieke partijen die de boeren aan het bedriegen waren door te doen alsof zij aan hun kant stonden maar hen in werkelijkheid op een dwaalspoor brachten. Het feiten ontkennen rond de stikstofuitstoot helpt de boeren niet. Het goedpraten van intimiderende acties zo-als het thuis opzoeken van bewindspersonen en het blokkeren van veel snelwegen ook niet.

Wat ook niet helpt is als boeren zich laten bedriegen door complotdenkers en uiterst rijke agrarische bedrijven die meer kijken naar hun eigen belangen dan naar die van de boeren. Datzelfde geldt voor rechtse politieke partijen die meer oog hebben op stemmenwinst dan op oplossingen voor boeren. Extremistische boeren die dreigen met intimidatie, met grof geweld en met lege schappen in supermarkten zullen het draagvlak onder de bevolking niet vergroten maar juist verkleinen. Het is in het belang van boeren om oplossingen te vinden.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.






Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)