zaterdag 14 augustus 2021

409. Pride 2021 in de Nederlandse media

Naar aanleiding van de Pride 2021 is er in de Nederlandse media veel aandacht geweest voor homoseksualiteit en verwante onderwerpen. In onderstaand blogbericht bespreek ik een paar onderwerpen die mijn aandacht trokken. De blootboten heb ik niet echt gemist.

Gedenkstenen voor homo/lesbische oorlogsslachtoffers
Op 3 augustus 2021 gedenkt het COC homo/lesbische oorlogsslachtoffers. "Het betreft de eerste Stolpersteine in Nederland voor mensen waarvan bekend is dat ze lesbisch of homoseksueel waren. De plaatsing is aan de vooravond van het 75-jarig jubileum van COC Nederland. Het COC werd kort na de oorlog opgericht door verzetsmensen." De stenen worden in Amsterdam geplaatst voor hun laatst bekende woningen. Het gaat hier om de homo/lesbische verzetsstrijders Willem Arondéus (1894-1943), Sjoerd Bakker (1915-1943), Frieda Belinfante (1904-1995) en Karel Pekelharing (1909-1944). En de ook vanwege hun homoseksualiteit vermoorde Samuel Hoepelman (1896-1943), Samuel Lam (1886-1942), Mina Sluijter (1916-1942) en Isaäc Walvisch (1888-1942). Dit kwam mede tot stand dankzij Judith Schuyf, met Klaus Müller de redacteurs van het boek 'Het begint met nee zeggen; biografieën rond verzet en homoseksualiteit 1940-1945', Schorer Boeken, Amsterdam 2006.

Ik schreef zelf in dit boek het slothoofdstuk 'Een waakzame minderheid; de Nederlandse homobeweging en het anti-Duitse verzet' (blz. 231-249). Daarin besteedde ik aandacht aan (in de artikelvolgorde) de rollen van Benno Premsela (1920-1997), Jaap van Leeuwen (1892-1978), Niek Engelschman (1913-1988), Han Diekmann (1896-1989), Jacob Anton Schorer (1866-1957), Tom Rot (1909-1982), Jef Last (1898-1972) en Han Stijkel (1911-1943).

De plaatsing van deze gedenkstenen is een historische gebeurtenis die de NOS Journaals op zowel tv als de radio haalde, SBS Hart van Nederland en zelfs de Britse krant The Guardian.

Veel media-aandacht voor de Pride Walk 2021
Er was ook veel media-aandacht voor de Pride Walk 2021 in Amsterdam. Schilder Wim Heldens schreef mij daarover: "Het mooiste, belangrijkste voor mij was de sfeer van verbroedering, acceptatie van iedereen. Het humanistische ideaal dat mensen zelf hun richting kunnen bepalen, etc. Er was veel aandacht voor de vluchtelingen en de rotlanden waar ze vandaan komen. Dat vind ik veel belangrijker dan feesten." ± 5000 deelnemers.

Het meest opvallende artikel
Het meest opvallende artikel stond in de NRC van 3 augustus 2021. "Nederland moet weer in kopgroep lhbti-rechten. De ChristenUnie frustreert de emancipatie van lhbti-personen en moet dus niet terug in het kabinet, vinden Astrid Oosenbrug en Philip Tijsma." "En juist bij punten waarmee wij voorop willen lopen, ligt de ChristenUnie dwars." Dat betreft het verbieden van de zogenaamde 'homogenezing', de invoering van een meerouderschapswet, de X voor non-binaire personen in het paspoort en de ruimte voor bijzondere scholen om te beweren dat hun god lhbti-personen zou verafschuwen. "Daarom roepen wij Rutte en Kaag op om niet weer vier jaar in zee te gaan met de ChristenUnie." Een schot voor de boeg!

Films en tv-series
In mijn blog schreef ik dat de film Pride uitstekend is. Die werd gelukkig in deze Pride week herhaald. Met hoge verwachtingen keek ik uit naar de Engelse tv-serie "It's a Sin" over de aidscrisis in de jaren 80/90. De eerste vier afleveringen vond ik uitstekend. Maar op de vijfde en laatste aflevering heb ik veel kritiek. Waarom liep deze serie niet door tot de invoering van aidsremmers die er voor zorgden dat aids geen dodelijke ziekte meer is? Dat allerlei onzin over aids werd verspreid in die eerste jaren moet vermeld worden, maar waarom werden de uiteindelijke feiten aan het slot niet goed uiteengezet? Waarom werd bij de kritiek dat zoveel homo's de ziekte bleven verspreiden niet vermeld dat de lange incubatietijd tussen besmetting en ziek worden daar mede de oorzaak van was? Het is heel onwaarschijnlijk dat een van de hoofdpersonen (de acteur) er uiteindelijk voor kiest om bij zijn ouders dood te gaan in plaats van bij zijn dierbare vrienden. De safesexcampagnes, de zelforganisaties, de bondgenoten, de sleutelfiguren en de openstelling van het huwelijk kregen veel te weinig aandacht. Hopelijk komt er ooit een beter slot aan deze tv-serie.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)