zaterdag 16 juli 2022

455. Waarom lonkt extreem-rechts naar Poetin?

Op zondag 10 juli 2022 werd in Amsterdam een symposium gehouden. De NRC schrijft daarover op 11 juli 2022 onder de kop: "Over Oekraïne gaat het nauwelijks tijdens het Oekraïne-symposium van Forum voor Democratie. 'Oekraïne is een fictie'." Ik citeer: "Een klaterend applaus daalt er neer zodra de Russische ambassadeur vertelt hoe blij hij is met de uitnodiging voor het Oekraïne-symposium van Forum voor Democratie (FVD). Nadat Alexander Shulgin heeft toegelicht dat Rusland 'absoluut geen andere keuze' had dan de aanval te openen op zijn buurland, kan hij wederom op luide bijval rekenen van de ruim achthonderd mensen in de zaal. (...) Over de belangen van Oekraïne ging het eigenlijk geen moment. De vermoedelijk twintigduizend burgerslachtoffers in het met de grond gelijk gemaakte Marioepol kwamen niet ter sprake. De gedwongen deportatie van hon-derdduizenden Oekraïners naar Rusland evenmin. (...) Dat Poetin daarmee een souverein land binnenviel, werd door een andere spreker, John Laughland, simpelweg ontkend.

Volgens deze Brit bestaat Oekraïne namelijk niet. (... ) Hoe valt de sympathie voor agressor Rusland en de onverschilligheid ten opzichte van het Oekraïense leed bij de FVD te verkla-ren? Europarlementariër Marcel de Graaff gaf een deel van de uitleg. Hij verwacht dat Rus-land de gaskraan naar Duitsland helemaal dicht gaat draaien, waardoor de Duitse economie in een diepe recessie raakt. De Graaff juicht dat toe. 'Als de Duitse economie kapot gaat, dan gaat de EU kapot. En ik haat de EU,' zei hij. Rusland dus als bondgenoot tegen de EU. (...) Een andere verklaring voor de Poetin-liefde ligt in de informatie die veel Forum-leden tot zich nemen. (...) Op Frontnieuws wordt Oekraïne omschreven als land waar nazi's aan de macht zijn die etnische Russen in het oosten vermoorden. (...) Na afloop gingen FVD-leden met de Russische ambassadeur op de foto." Tot zover dit citaat uit het dagblad NRC.

Poetin-liefde maakt blind
Trouw-columnist Sylvain Ephimenco wijst op 12 juli 2022 erop dat de bewondering voor Poetin's vermeende 'niveau' nergens op slaat. Ik citeer: "omdat Poetin de man is die door zijn beslissingen keer op keer het tegenovergestelde effect oogst van wat hij voor ogen had. Hij startte een soort van drie-of-vier-dagen-oorlog tegen Oekraïne, maar die is nu bijna vijf maanden aan de gang en heeft aan duizenden jonge Russen het leven gekost. Daarna heeft Poetin hiermee de NAVO-eenheid als nooit tevoren versterkt en voor Oekra-ïne de weg naar de EU geopend. Minder komisch wordt [het] als je weet dat deze oorlogs-misdadiger duizenden burgerdoden en vernietigingen in het bruut aangevallen land op zijn geweten heeft. (...) Maar er is meer. Op binnenlands terrein is de corrupte Poetin een beestachtige despoot die journalisten, politici of gewoon protesterende burgers het liefst elimineert of opsluit." Ephimenco wijst er op dat als de premier van Nederland plotseling op Poetin zou gaan lijken dit slecht zou uitpakken voor Poetin-vriendjes in Nederland.

Poetin-liefde is levensgevaarlijk
Er is nog een mogelijke verklaring voor de bewondering voor de gijzelnemer Poetin: het Stockholm-syndroom. Men is zo bang voor de gijzelnemer dat men denkt veilig te zijn door al zijn eisen in te willigen. Deze mensen zijn levensgevaarlijk voor onze democratische rechtorde. Hun Russenangst kan zo groot worden zodat men er geen enkele moeite mee heeft om door landverraad denkt het eigen hachje te kunnen redden. Dat kan met name een bedreiging gaan vormen voor de regenbooggemeenschap. Op 12 juli 2022 werd bekend dat Rusland alle uitingen van homoseksualiteit wil gaan verbieden. Eerder wees ik al op de gevaren van een homovijandig Rusland. Nu FVD van plan is om in Nederland eigen scholen te gaan oprichten wordt het tijd om actie te gaan voeren tegen deze beoogde o.a. homo-vijandige scholen. Nu dit paard van Troje zich al in Nederland bevindt, moet men opletten!





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.






Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)