zaterdag 22 januari 2022

432. Nieuwe Nederlandse regering: nieuw beleid?

Op 10 januari 2022 werd in Nederland een nieuwe regering benoemd: Rutte IV. Die bestaat uit de zelfde poltieke partijen als Rutte III: de rechtsliberale VVD, de linksliberale D66, de meer conservatieve christendemocratische CDA en de wat meer progressieve ChristenUnie.

Onder invloed van de winst van D66 tijdens de (vorig jaar gehouden) verkiezingen ademt de regeringsverklaring een iets progressievere toon. Zo worden miljardenfondsen opgericht om grote problemen op te lossen zoals die rond het klimaat, de stikstof en de volkshuisvesting.

Ook opvallend is dat het aantal ministers is uitgebreid en dat er ongeveer evenveel mannen als vrouwen in de regering zitten. Wat minder aandacht in de media kreeg het feit dat er voor het eerst vier openlijk homoseksuele ministers zijn. In alfabetische volgorde zijn dat: Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken), Mark Harbers (Infrastructuur en Waterschap), Rob Jetten (Klimaat en Energie) en Kajsa Ollongren (Defensie). Waarom is dat nog belangrijk?

In een homovijandig commerciëel praatprogramma voor witte heteromannen op leeftijd werd gesproken over "die homo" die achteraan stond op het paleisbordes met de koning. Zij wisten opvallend niet dat er vier openlijk homoseksuele ministers op het bordes stonden. En ze wisten kennelijk ook niet dat de plaats op het bordes niet bepaald wordt door zijn of haar seksualiteit maar door de ancienniteit van een ministerie. Erg domme homohaat dus.

De corona-persconferentie op 14 januari 2022
Op 14 januari 2022 werden een aantal versoepelingen aangekondigd omdat de virusvariant omikron weliswaar besmettelijker is maar minder ziekmakend. Daardoor is de druk op de ziekenhuizen wat verlicht. Opvallend is dat onduidelijk is waarom bepaalde sectoren wel meer ruimte krijgen en andere niet. Drankhandel mag wel, boekhandel niet. Sekswerk wel, musea en bioscopen niet. Kerken wel, theaters niet. Het draagvlak voor dit onduidelijke beleid is tot een dieptepunt gezakt. Er is dan ook veel verzet, bijvoorbeeld vanuit de horeca, dat als demonstratievrijheid in veel gemeenten tijdelijk even wordt gedoogd.

Tweede Kamer vergaderde op 18 en 19 januari 2022 over nieuwe regeringsverklaring
Op 18 en 19 januari 2022 werd de nieuwe regeringsverklaring besproken in de Tweede Kamer. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de daling in koopkracht nu gecompenseerd moet worden en dat AOW gekoppeld moet blijven aan het minimumloon. Het Kamerdebat over de regeringsplannen verliep meestal op niveau en de regering zal naar wensen van de oppositie van PvdA, GroenLinks en JA21 moeten luisteren omdat zij in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Er was een incident rond PVV-leider Wilders.

Ik citeer het redactioneel commentaar van het dagblad Trouw van 20 januari 2022 onder de kop: "Tweede Kamer is geen goed voorbeeld". "Het Kamerdebat startte ronduit onaange-naam. PVV-fractieleider Geert Wilders kwam weer met zijn tirades en persoonlijke aan-vallen. En hij zette een hele bevolkingsgroep weg als een roedel. Na 18 jaar zou je denken dat de Tweede Kamer weet om te gaan met de grijsgedraaide plaat van Wilders' retoriek. Maar de Kamer had nauwelijks weerwoord. De andere fractievoorzitters bleken geen partij voor deze ervaren debater. (...) De Kamer zocht daarom steun bij voorzitter Vera Berg-kamp. Die moest ingrijpen. (...) Het betekent dat een voorzitter direct moet ingrijpen als Kamerleden beledigende, discriminerende, of dreigende taal uiten. Bergkamp deed dat niet. (...) De Kamervoorzitter 'verzocht' Wilders slechts om niet op de man te spelen. Ze greep niet in toen hij dat verzoek opzichtig negeerde. En ze corrigeerde de PVV-leider niet toen die beweerde 'slechts' een mening te geven. Het zijn gemiste kansen. Op deze manier zal het nog lang duren voordat De kamer weer zelf een voorbeeldfunctie vervult." Einde citaat. Eerder noemde Poetin- en Orbán-bewonderaar Wilders de Tweede Kamer een "nepparlement". Hij schendt voortdurend de Grondwet. Het is tijd voor hard ingrijpen.

Naschrift.
Op 20 januari 2022 grijpt de Kamervoorzitter wel in als een FvD-Kamerlid burgers oproept om de coronawetgeving niet te volgen. Dat is in strijd met het Reglement van Orde van de Tweede Kamer. Opmerkelijk is dat Kamerleden van Poetin en Orbán aanhangende partijen FvD en PVV zich niet aan die regel willen houden. Hopelijk krijgt dit muisje een staartje.

Op 22 januari 2022 schrijft columnist Nelleke Noordervliet in dagblad Trouw: "Het openen van de Action met horden koopjesjagers tegenover het gesloten houden van het Rijks-museum is niet 'een beetje schuren', het is een opzettelijk wegzetten van de cultuur-liefhebber en de kunstenaar als een mensensoort die er niet toe doet. Het maakt onder-scheid, waar gelijkheid zou moeten en zou kunnen zijn. In België zijn de boekhandels en de musea niet dicht geweest. In Nederland bestaat eerder minachting voor cultuur. De VVD van Rutte heeft bij monde van bewindspersonen als Zijlstra en Wiebes cultuurmakers weggezet als parasiterende franje, terwijl ik vrij zeker weet dat prominente VVD'ers zich graag laten uitnodigen voor premières en concerten en openingen van bijzondere ten-toonstellingen. Die cultuurvisie is beledigend en vernederend." Zeer ware woorden!

Op 25 januari 2022 schrijft columnist Tom-Jan Meeus in de NRC: "Het gebrek aan zelf-beheersing vorige week in de Kamer was (...) best droevig. Volksvertegenwoordigers die elkaar op de vloer van de nationale vergaderzaal als hooligans toeschreeuwden: het laatste waar het land baat bij heeft. (...) En voordat de partij van ons eigen Trumpje weer poneert dat 'de verantwoordelijken' voor het coronabeleid berecht moeten worden, is het misschien goed eraan te herinneren dat dit beleid er óók kwam door Baudets eigen politieke onver-mogen. Dit zit zo. Drie jaar terug, in 2019, werd de FvD de grootste bij de Statenverkie-zingen, goed voor twaalf senaatszetels. Maar door interne conflicten, zomer 2019 en november 2020, waarin het draaide om Baudet zelf, verloor FvD liefst negen van haar twaalf zetels. Dus toen de senaat vorig jaar bijvoorbeeld instemde met de door Baudet zo gelaakte coronapas, speelde FvD met haar drie zeteltjes geen rol. Maar had Baudet eerder vaardigheid en leiderschap getoond, en zijn twaalf zetels behouden, dan was FvD als grootste senaatsfractie een serieuze tegenspeler voor het kabinet geweest. In FvD-taal: welke 'verantwoordelijken' moeten hiervoor nu eigenlijk berecht worden - zij die het plan voorstelden, of zij die door eigen toedoen faalden in hun verzet ertegen?" Die is raak!

Op 26 januari 2022 schrijft columnist Bart Zuidervaart in dagblad Trouw onder de kop "Niet Bergkamp maar de Kamer faalt": "Oud-informateur Johan Remkes had groot gelijk met zijn waarschuwende woorden, afgelopen zondag in Buitenhof, dat Kamerleden in het openbaar geen functioneringsgesprek met de voorzitter moeten houden, zoals vorige week wel gebeurde. Het doet afbreuk aan haar toch al wankele gezag, waar uiteindelijk de hele Kamer last van heeft. Fracties zullen zich eerst achter de schermen moeten beraden over de beste spelregels en hoe deze te handhaven. Zolang daar geen overeenstemming over is, blijven escalaties voorkomen. (...) Dit is niet een probleem van de voorzitter, het is een probleem van de hele Kamer". De vrije meningsuiting moet binnen de Grondwet blijven.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.






Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)