zaterdag 2 mei 2020

342. Mensenrechten, coronavirus & Rusland

Dit is de tweede aflevering van mijn blogserie over mensenrechten en het coronavirus, COVID-19. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de wereldwijde strijd tegen dit virus in sommige landen ernstig misbruikt wordt om de democratie af te breken. Vandaag schrijf ik over Rusland. Mede dankzij het goede onderwijs in de Neerlandistiek wordt mijn blog na Nederland het meest gelezen in Rusland. Het meest bekeken blogbericht over Rusland is nummer 29 over de homovervolging in Rusland. Het tweede is nummer 7 over mijn succes om de KGB om de tuin te leiden. Het derde is nummer 5 over de falende aids-preventie in Rusland. Het vierde is nummer 86 over hoe het homovijandige Rusland een internationale nederlaag leidt. Het vijfde is nummer 168 over mijn werk voor de WHO in Rusland. Het zesde is nummer 6 over de pogingen om mijn blog te blokkeren. Het zevende in deze serie over Rusland en over Baudet is nummer 291. Het achtste is nummer 116 over de spionage door CIA & KGB. Het negende is het nummer 53 over het wereldwijde verzet tegen de anti-homo-wetgeving in Rusland en het minst bekeken is nummer 8 over pogingen om de homoseksualiteit van Tsjaikovski te verhullen. Wat heeft Poetin met het virus te maken?

De machtsgreep van Poetin en het coronavirus
Op 16 maart 2020 werd bekend dat Poetin tot zeker 2036 president van Rusland mag blijven. Het grondwettelijk hof van Rusland ging na het parlement akkoord met deze wijziging van de grondwet. Poetin had lang geaarzeld welke strategie hij zou kiezen.

Maar toen de coronacrisis ook Rusland bereikte, koos hij voor de snelste route. Er zou nog een referendum plaats vinden maar dat was alleen maar raadgevend en het werd meteen uitgesteld vanwege de coronacrisis. Steeds werd gedaan alsof alles er onder controle was.

Op 18 maart 2020 maakte de Europese Unie bekend dat Rusland in de afgelopen weken een "aanzienlijke desinformatiecampagne" tegen het Westen voert om daar paniek te zaaien. "Het doel van het Kremlin is in lijn met de bredere strategie om Europese samenlevingen te ondermijnen." Zo kwamen op 27 maart 2020 Russische hulpgoederen aan in Italië voor hun strijd tegen het coronavirus. Dit past in de strategie van Rusland om te doen alsof er in eigen land niets aan de hand is. En het is een poging om verdeeldheid te zaaien in Europa. Zo heeft de regering in Rome de EU gevraagd om de sancties tegen Rusland te verlichten.

Op 22 april 2020 werd duidelijk dat het coronavirus steeds meer vat krijgt op Rusland. De strijd tegen het virus is gedelegeerd naar de regio's die vaak misleidende en rooskleurige berichten verspreiden over het virus. De 84 deelgebieden steken "vakkundig de kop in het zand", aldus de deskundige  Nicolaas Kraft van Ermel. "Dat past binnen de Russische politieke cultuur: men doet eerst alsof er niets aan de hand is en het probleem niet bestaat." Dit speelt het coronavirus in de kaart, dat zich ongestoord verspreidt, terwijl Moskou potentiële gevarenzones niet op de radar krijgt. Zo verschuilt Poetin zich.

De schending van homorechten in Rusland
Al in 2014 schreef ik over de homovervolging in Rusland. In 2017 was wereldwijd veel aandacht voor de homovervolging in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Op 22 april 2020 werden de schokkende resultaten bekend van een onderzoek naar de houding in Rusland t.o.v. homoseksualiteit. Daaruit bleek dat 18% van de Russen homo's wil uitroeien, 32% wil hen opsluiten, 9% wil hen "helpen" en 32% wil hen met rust laten. Dit onderzoek kreeg vrijwel geen aandacht in de Nederlandse media. Zie hieronder mijn mediakritiek.

Staat Baudet onder Russische invloed?
Wel aandacht was er voor de Russische invloed op FvD-leider Baudet. Op 16 april 2020 werd bekend dat Baudet in interne mails de indruk wekte dat hij vanuit Rusland betaald werd. Het was al eerder opgevallen dat Baudet opvallend mild was over het Rusland van Poetin. In de NRC van 25/26 april 2020 schreef de columnist Tommy Wieringa over de Russische invloed: "Wantrouwen kweken, verdeeldheid zaaien: het Stalinorgel van de informatieoorlog. Doel is om het Westen van binnenuit te verzwakken, met als enige contactmomenten die tussen Russische agenten en politici als Le Pen in Frankrijk, Strache in Oostenrijk en Baudet in Nederland - onze man in Moskou, de nuttige idioot van Poetin."
Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door het bericht 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando, door het bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door blogbericht 66 over de emancipatiefilm Pride en door het bericht 31 over het vrijwel vergeten Oeganda-drama in zwart Afrika.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn betoog dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht krijgen. 


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, het nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie, nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland nr. 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1) en nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (nieuwste binnenkomer).Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat,  
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS,
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS,
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel,
9. Atlas van Friesland,  
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming,
12. Misverstanden rond Europese Unie en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst.