zaterdag 15 januari 2022

431. Bestorming Capitool: kan zoiets in Nederland?

Op 6 januari 2022 werd de bestorming herdacht van het Capitool in Washington een jaar geleden. Die bestorming was toen al beangstigend. Maar inmiddels is er veel meer boven water gekomen waardoor die gebeurtenis nog beangstigender is geworden. Het ophitsen van een massa aanhangers door toen nog president Trump om naar het Capitool te gaan. Zijn leugen: "I will be there with you". Zijn urenlange wachten terwijl intussen gekozen volksvertegenwoordigers moeten vluchten omdat zij met de dood bedreigd worden door duizenden die roepen: "We fight for Trump". De doden en gewonden die vallen. Trump's achteraf ontkennen van het geweld door "peaceful patriots" terwijl bijna alles op beeld is vastgelegd. De kans dat hij in 2024 herkozen wordt. Kan zoiets in Nederland gebeuren?

Verschillen tussen de Verenigde Staten en Nederland
Ik schreef eerder over verschillen tussen de Verenigde Staten en Nederland blogbericht 16: 'Hans Brinker and a finger in a leaking dike'. Het leven onder het zeeniveau bevordert onderlinge solidariteit. Datzelfde geldt voor een kleine cultuur temidden van de grote Duitse, Franse en Engelse culturen. Gelijkwaardigheid, veelvormigheid, zelfbeschikking, verdraagzaamheid, handelsgeest en respect voor en zelforganisatie door minderheden kenmerken onze geschiedenis in vergelijking met de meeste andere culturen. Neem als wereldwijd nagevolgd voorbeeld de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. In de VS wordt democratie opgevat als dictatuur van de meerderheid: "the winner takes all". In Nederland is democratie het naleven van mensenrechten. Het Amerikaanse districtenstelsel kan er toe leiden dat een landelijk gespreide minderheid van 40% van de bevolking niet in de volksvertegenwoordiging vertegenwoordigd is. Hier in Nederland kan een minderheid van bijna 1% al in het parlement zitten. Het tweepartijenstelsel in de VS bevordert polarisatie. Het Nederlandse systeem bevordert compromis- en coalitievorming.

Overeenkomsten tussen de Verenigde Staten en Nederland
Beide landen hebben te maken met een maatschappelijke onderlaag die zich achtergesteld voelt van ongeveer een kwart van de hele bevolking. Door het districtenstelsel en een lage opkomst leidde dat in de VS tot de verkiezing van Trump in 2016. In Nederland is die zich sterk achtergesteld voelende groep nooit verder gekomen tot ongeveer een kwart van alle stemgerechtigden. Ook door een lage opkomst leidde dat in Nederland één keer tot een meerderheid van de stemmers: bij het Oekraïne-referendum. Na de moord op Pim Fortuyn leidde dat geweld tot een belegering van het Binnenhof. Zijn partij, de LPF, kwam in een coalitieregering en versplinterde door onderlinge ruzie. Hun 'opvolger', de PVV kwam in een gedoogconstructie terecht maar faalde uiteindelijk ook. Die partij bestaat nog steeds maar komt niet verder dan een kwart van de stemgerechtigden. Even leek Baudet met zijn FvD ook bijna zover te komen maar ook die partij versplinterde door onderlinge conflicten.

Conclusie: Nederland staat er beter voor dan de Verenigde Staten
De inkomensverschillen zijn in de VS veel groter dan in Nederland. De bestaanszekerheid van de armsten is in Nederland veel beter dan in de VS. Maar er zijn ook bedreigingen zoals blijkt uit de toeslagenaffaire en de wildgroei aan zzp'ers en flexbanen zonder enig zicht op bestaanszekerheid. Ook de welbedoelde plannen voor referenda en gekozen bestuurders zijn een bedreiging voor onze democratie gebaseerd op mensenrechten voor iedereen. Referenda staan meestal open voor manipulatie waardoor een minderheid van 20% van de stemgerechtigden kan doen alsof zij 'het volk' is. Onze gemeenteraden met hun pluriforme samenstelling zijn als grondwettelijk hoogste gezag democratischer dan een burgemeester als tweede kapitein op het schip die kan doen alsof hij de baas is terwijl zo iemand vaak slechts een minderheid van de stemgerechtigen vertegenwoordigd. Huidige burgemeesters worden gekozen door de gemeenteraden die zo het democratisch hoogste gezag blijven.

Dit alles betekent niet dat we in Nederland achterover kunnen leunen. Poetin- en Orbán-vriendjes Baudet en Wilders bedreigen de democratische rechtstaat ernstig met hun "nepparlement" en dreigen met "tribunalen". De criminoloog Willem Bonger schreef al in 1934 in zijn boek "Problemen der democratie": "Aan het naïeve optimisme omtrent de ontwikkeling der democratie als de meest vanzelfsprekende zaak ter wereld [is] nu de nekslag toegebracht". En: "Niets is gevaarlijker in het maatschappelijke leven dan de mening dat alles als het ware vanzelf zich ten goede wendt." Waakzaamheid is vereist!






Naschrift. Amerika
Het aantal Amerikaanse lezers van mijn blog is het grootst na die uit Nederland. In deze groep bleef weer het meest gelezen blogbericht 18 over Dangerous stamps! Met dank aan het Postzegelblog want postzegels kunnen heel veel onthullen over een land, in dit geval over de Verenigde Staten. Daarna gevolgd door mijn blogbericht nummer 15 over (Anti) Holland Mania & Nieuw Amsterdam. Ook goed bekeken werd blogbericht 16 over Hans Brinker and a finger in a leaking dike. Verder moeten genoemd worden nummer 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in de VS in Orlando, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, bericht nummer 181 over De anti-elite-paradox over Trump  (de grootste stijger in deze groep), nummer 101 over American Democracy 101, nummer 173 over Geweld en preutsheid in de VS (over vlogbericht 5), nummer 174 over Nederlandse en puriteinse tradities in de VS (over vlogbericht 6) , en nummer 67 over American paradoxes. Zie voor de overige vlogberichten het  volledige lijstje onderaan.





Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).







Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)