zaterdag 13 april 2024

542. De strijd tegen de homohaat in mannenvoetbal

In deze treurige tijden is er behoefte aan een boek waarin uitgelegd wordt hoe de strijd tegen homohaat in het Nederlandse mannenvoetbal aangepakt kan worden. Voorbeelden zijn hoe die homohaat is aangepakt in het Engelse mannenvoetbal en in vrouwenvoetbal.

Ik heb het over het nieuwe boek van Nino Wilkes: 'Ballenjongen; over homoseksualiteit in de voetbalwereld, het grootste taboe' (Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 2024). Hij komt uit voetbalfamilies en vertelt over zijn ervaringen daar. En hij interviewt zo'n bijna twintig sleutelfiguren in die wereld. Ik vat de voor mij belangrijkste conclusies samen.

De belangrijkste vind ik de stellingname van de sportjuriste Marjan Olfers. Juridisch gezien kunnen voetbalclubs de heersende homohaat wel degelijk aanpakken. Het woord 'homo' in homovijandige spreekkoren is zonder twijfel discriminerend bedoeld. En met de moderne technologie is goed vast te stellen wie zich daar schuldig aan maken. De homohaat moet vanaf de top van de voetbalwereld worden aangepakt. En dat daar nog veel weerstand tegen bestaat, blijkt uit het schriftelijk onderzoek dat Nino Wilkes voor het boek heeft uitgevoerd. Zo'n tien van de achttien eredivisieclubs weigerden daaraan mee te werken.

"Naming and shaming" dan maar: het zijn PSV (Eindhoven), NEC (Nijmegen), Almere City, PEC (Zwolle), Sparta (Rotterdam), RKC (Waalwijk), FC Utrecht, Heracles (Almelo), Volen-dam en Vitesse (Arnhem). Ik noem de bijbehorende gemeenten want ik hoop dat die de betrokken clubs vanwege het verstoren van de openbare orde op het matje gaan roepen, mede gezien al het gemeentegeld dat daarmee gemoeid is. Discriminatie is strafbaar.

In het boek komen alle belangrijke kanten aan de orde. Ik vat het samen in mijn eigen woorden. Heftige homohaat kan samenhangen met het ondrukken van de eigen homo-gevoelens door openlijke homo's aan te vallen. Verzet tegen een eigen aanpak van de homohaat berust op de misvatting dat gelijkheid altijd gelijkvormigheid moet inhouden.

Gelijkheid is niet gelijkvormigheid maar gelijkwaardigheid in veelvormigheid. De andere minderheden zijn zichtbaar en worden gesteund door ouders die tot diezelfde minderheid behoren. Homogevoelens zijn onzichtbaar en worden meestal niet door ouders, opvoeders, onderwijsgevenden en sporttrainers onderkend en ondersteund. Een gerichte aanpak is dus noodzakelijk en is geen vragen om een voorkeursbehandeling. Godsdienstvrijheid is nooit absoluut en mag geen vrijbrief zijn om andersdenkenkenden te discrimineren. Islamieten die dat wel doen zagen de tak af van de boom waar zij zelf op zitten: het recht van ieder om zichzelf te mogen zijn zolang zij het zelfbeschikkingsrcht van anderen respecteren.

Dit boek zou verplichte kost moeten zijn in alle opleidingen die met mannenvoetbal te maken hebben. Datzelfde geldt ook voor alle bestuurders die mannenvoetbal mede bekostigen, voor sportjournalisten, voor ouders van voetballende jongens en niet in de laatste plaats voor iedereen die denkt dat homoseksualiteit niet in voetbal voor komt.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)