zaterdag 21 januari 2017

178. Mijn negende vlogbericht: Atlas van Friesland

Mijn negende vlogbericht behandelt verleden en heden van Friesland aan de hand van De Bosatlas van Fryslân. Ik bestrijd in mijn vlog het sprookje dat Nederland rijk is geworden door slavernij. Het was juist de eeuwenoude handel tussen het noorden en het zuiden.
Door die handel ontstond een open wereldhouding gericht op zelfbeschikking van mensen en minderheden. Friesland past volgens mij in een eeuwenoude humanistische traditie. Zie mijn memoires: Humanisme als zelfbeschikking. Zie ook mijn blogbericht over Hans Brinker and a finger in a leaking dike.

Friesland
Het best bekeken blogbericht over Friesland is nummer 33 over de Friese taalvrede. Binnen deze groep zijn ook veel bekeken de blogberichten 9 over Vlaanderen & Friesland, nummer 21 over It wrede paradys, nummer 81 over de Fryske taalfrede, blogbericht nummer 114 over Identiteit als keuze, nummer 143 over Friesland in mijn memoires, nummer 109 over de Fryske taalfrede op 'e nij bedrige en nummer 150 over Nexit? Fryslânexit!

De Fryske webside It Nijs.frl besteedde aandacht aan mijn blog, onder andere door in het Fries vertaalde blogberichten te plaatsen: Divagedrach tsjin Swarte Pyt wurket averjochts, Fryslân yn myn tinzen en Nexit? Fryslânexit! Een leuke manier om Fries te leren lezen.
 


Naschrift: met ingang van blogbericht 179 onderbreek ik deze serie van vlogberichten om aandacht te kunnen besteden aan de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer in Nederland en de daarmee samenhangende ontwikkelingen wereldwijd.