zaterdag 17 juni 2023

503. 'Het spook van woke': blogserie over 'wokisme' (4)

Begin dit jaar verscheen het boek Het spook van woke, een vrolijk vaccin tegen cancel culture, identiteitspolitiek en ander onheil van Floris van den Berg (Uitgeverij Aspekt, Soesterberg 2023). In blogbericht 499 besprak ik de hoofdstukken 1 tot en met 3. En in blogbericht 501 besprak ik hoofdstuk 4. In dit vierde bericht bespreek ik hoofdstuk 5.

Het vijfde hoofdstuk: "De strijd tegen westerse waarden"
Op bladzijde 69 schrijft Floris van den Berg: "Het antiwoke kamp kan in tweeën gesplitst worden. Enerzijds is er het extreemrechtse en conservatief-christelijke antiwokisme, anderzijds is er het progressief-liberaal humanistisch wokekritisch perspectief.

De conservatieven omarmen (...) een religieuze moraal en wijzen (...) homohuwelijk, abortus, euthanasie af; zij zijn anti-immigratie, vóór nationalisme, tegen de Europese Unie en internationale verdragen en doorgaans sceptisch over de (...) milieuproblematiek."

Op bladzijde 70 schrijft hij over zichzelf: "Ik label mijzelf als een progressief groen eco-humanistische sociaal-liberaal. Mijn politieke opvattingen over de verzorgingsstaat met een progressief belastingsysteem en herverdelingspolitiek, inzet op duurzaamheidstransitie en door de overheid georganiseerde diensten (vervoer, wonen, energie, ziektekosten, onder-wijs, media- en cultuursubsidie) passen bij GroenLinks. GroenLinks is echter behoorlijk woke. Veel rechtse partijen, VVD en rechts van de VVD zijn woke-kritisch en komen op voor de vrijheid van expressie. De Partij voor de Vrijheid heeft als enige partij stevige islam-kritiek - waar GroenLinks zich groen aan ergert, maar die kritiek van de PVV is dikwijls terecht. Linkse politiek heeft de neiging de westerse cultuur door een negatieve bril te zien en hoe rechtser je komt, hoe meer de loftrompet wordt gestoken over westerse waarden en cultuur. Het is (...)voor mij moeilijk om mij links of rechts te positioneren."

Op bladzijde 72 schrijft hij: "Zo is het ook met de social justice warriors: zij bekritiseren alles in het Westen, inclusief de verworvenheden van de westerse geneeskunde, techno-logie en wetenschap, maar zij zagen daarmee aan de tak waarop zij zitten. Zij genieten enerzijds van de vele westerse verworvenheden, maar zwelgen erin om dat wat die ver-worvenheden voortbrengt te vervloeken." Tot zover enkele citaten uit hoofdstuk 5.

Mijn derde reeks kanttekeningen
Floris van den Berg gebruikt in dit hoofdstuk het begrip 'homohuwelijk'. Op het gevaar af dat hij mij nu ook woke gaat vinden: dit begrip homohuwelijk is feitelijk onjuist. Er bestaat immers geen apart huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. Het bestaande burgerlijk huwelijk is (in nu meer dan dertig landen!) bij wet opengesteld voor alle paren ongeacht hun geslacht, gender of seksuele voorkeur. Ik heb in Vlaanderen nog eens ruzie gehad met een homo-activist die vond dat heteromannen niet met elkaar mochten trouwen maar het is niet aan de staat om te toetsen welke seksuele gerichtheid iemand heeft. Gelukkig niet!

Floris van den Berg gebruikt vaak het woord religieus waar ik de voorkeur geef aan het begrip godsdienstig. Vanuit het Engels is deze gewoonte het Nederlands binnengeslopen. De kern is dat er mensen zijn die aannemen dat er een hogere macht is die zij moeten dienen (godsdienstig) en zelfs menen op grond daarvan anderen de wet te mogen voorschrijven.

Het begrip religieus gaat meer om een verbondenheid die men met anderen of de natuur ervaart. Zolang men dat gevoel van verbondenheid niet misbruikt om zo anderen aan te tasten in hun mensenrecht om zelf zin en vorm te geven aan het eigen leven hoeft dit niet strijdig te zijn met het humanisme als levensovertuiging in Nederland en wereldwijd.

Als ik hem goed begrijp dan gebruikt Floris van den Berg het begrip nationalisme als een ideologie die mensen het recht zou geven dat als zij tot een bepaalde afstamming behoren te bevoorrechten boven degenen die daar niet toe behoren. In mijn memoires beschrijf ik hoe ik het Friese nationalisme heb leren kennen als een open en progressief nationalisme.

In dit hoofdstuk gebruikt Floris van den Berg het begrip 'westerse waarden'. Omdat het om wereldwijde waarden moet gaan, bepleit ik om het te hebben over 'zogenaamd westerse' waarden. Begin jaren zeventig had iedereen (ook homo's) het over 'normale mensen' als het om hetero's ging. Van 1971 tot 1975 was ik algemeen secretaris van het COC en ik ben er toen in geslaagd dat men niet meer sprak over 'normale mensen' maar over hetero's. Het begrip 'normaal' suggereert dat gangbaar gewenster is dan tot een minderheid behoren. Ik vind het juist om woorden te gebruiken die gelijkwaardigheid en veelvormigheid steunen.






Naschrift. Racisme- en islamdiscussie
Deze groep berichten staat in de top tien van mijn blogberichten dankzij mijn reacties op het debat over Zwarte Piet: blogbericht 61 over Racisme?, nummer 224 over # MeToo (5) #IkOok (2) Een zwarte man als dader? (onder andere over de 'slag om Dokkum') en blog nummer 69 over Divagedrag tegen Zwarte Piet werkt averechts. Dit laatste bericht is nu ook beschikbaar in een Friese vertaling: Divagedrach tsjin Swarte Pyt wurket averjochts.

De soms vermeende discriminatie op grond van afkomst en godsdienst speelt ook een rol in blogbericht 70 over de Turkse troebelen (1) (de sterkste stijger in deze groep), nummer 110: Strategische blunders door 'antiracisten', het nummer 142: Turkse troebelen (2), het nummer 161: Turkse troebelen (3) en nummer 185: Turkse troebelen (4). Ook veel bekeken werden de blogberichten nummer 159: Boerkiniverbod? Naaktlopen! (1), nummer 160: Boerkiniverbod? Naaktlopen! (2)  en 170: Mijn tweede vlogbericht: boerkiniverbod?





Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)