zaterdag 27 augustus 2022

461. Premier Rutte: de rijken rijker, de armen armer

Premier Rutte is inmiddels de langst zittende minister-president van Nederland. Wat valt op? In die periode zijn de rijken rijker en de armen armer geworden. De rijkste 1% van de Nederlanders bezit nu 26% van het totale vermogen. Inkomen uit werk wordt veel zwaarder belast dan inkomsten uit bezit. Dat vergroot de ongelijkheid. Vergeleken met de rest van de wereld heeft Nederland nog een relatief kleine inkomensongelijkheid. De 20% van de hoogste inkomens verdient vier keer zoveel als de 20% laagste inkomens. In de Verenigde Staten is dat zestien keer zoveel. Maar intussen stijgen de topinkomens hier steeds meer.

Inmiddels is de koopkracht in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zo hard gedaald. Vooral door de veel hogere energiekosten als gevolg van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Volgend jaar dreigt bijna één op de tien kinderen op te groeien in grote armoede. De kosten van levensonderhoud stijgen zo snel dat men er dit jaar gemiddeld 7% op achteruit gaat als de regering niet ingrijpt. De voedselbanken zien een sterk stijgende toeloop. De Tweede Kamer heeft nu op 23 augustus 2022 tijdens een ingelaste vergadering er sterk op aangedrongen om de koopkracht nog dit jaar te verbeteren. Bijvoorbeeld door de minimumlonen te verhogen. Ook de gezamenlijke gemeenten dringen daar sterk op aan.

Het vertrouwen is laag
Het vertrouwen in Rutte en zijn regering is nog nooit zo laag geweest onder de Nederland-se bevolking. Ook het onderlinge vertrouwen tussen de vier coalitiepartners is laag. En dat geldt dus zeker voor de vele oppositiepartijen. De regering heeft geen meerderheid in de Senaat. Begin volgend jaar worden de provinciale verkiezingen gehouden en die bepalen de samenstelling van de nieuwe Senaat. Ook hier zijn de peilingen ongunstig voor de huidige coalitie. Waar komt dat door? De ene crisis stapelt zich op de andere. De stikstofcrisis, de energiecrisis, de crisis in het onderwijs, in de woningbouw, in de gezondheidszorg, rond de toeslagen voor mensen met een migratie-achtergrond, rond de asielzoekers, rond de grote personeelstekorten, enzovoorts. Het is zeer de vraag of premier Rutte nu in staat is om al deze ernstige problemen in enkele maanden op te lossen. Eerst zien en dan pas geloven.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.






Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)