zaterdag 20 november 2021

423. Merkwaardige coronagebeurtenissen

Op 12 november 2021 vond in Den Haag weer een persconferentie plaats over de nieuwe coronamaatregelen. Omdat de besmettingen oplopen en steeds meer coronapatiënten in ziekenhuizen worden opgenomen, worden de regels weer strenger. De anderhalve meter afstand wordt weer verplicht behalve wanneer er de coronapas gecontroleerd wordt. De coronapas wordt op meer plekken verplicht zoals in dierentuinen en pretparken. Er moet weer zoveel mogelijk thuis gewerkt worden. Horeca en niet-essentiële winkels moeten al om 20 uur dicht; evenementen om 18 uur. Thuis mag men niet meer dan vier personen per dag ontvangen. Er mag nu geen publiek meer aanwezig zijn bij alle sportwedstrijden. Een lichtpuntje: theaters en bioscopen blijven open na het tonen van coronapas. Die pas moet ook in niet-essentiële winkels getoond worden. Maximaal 75 studenten mogen bijeenkomen in mbo, hbo en universiteiten. De derde coronaprikken worden snel vervroegd: niet pas in december beginnen die maar zo spoedig mogelijk. Eerst het zorgpersoneel in ziekenhuizen, verpleeghuizen en gehandicaptencentra. En men begint met de 80+'ers. Deze regels gelden voor in ieder geval de komende drie weken. Op 3 december 2021 vindt de evaluatie plaats. Het al dan niet doorgaan van de intochten van Sinterklaas hangt af van de burgemeesters.

Uit onderzoek blijkt dat zo'n 60% van de Nederlanders deze maatregelen steunt. Tijdens de persconferentie werd ook gesproken over mogelijke vervolgstappen als het gewenste effect niet bereikt wordt. Zo wordt overwogen om werkgevers de mogelijkheid te bieden om de coronapas in te voeren. De huidige coronapas is gebaseerd op 3G's: gevaccineerd, genezen en getest. Ook wordt overwogen om van 3G over te gaan op 2G: alleen Nederlanders die gevaccineerd en genezen zijn, worden toegelaten. Dit heeft grote gevolgen voor de nu 15% die niet gevaccineerd of genezen is. Een beslissing wordt pas de komende weken genomen.

Opvallende verschillen
Er zijn enkele opvallende verschillen tussen deze maatregelen en het advies van de OMT-deskundigen. Zij adviseerden een termijn van twee weken. Dat is opvallend omdat deze deskundigen toch zouden moeten weten dat de gevolgen van deze nieuwe regels pas na drie weken echt goed geëvalueerd kunnen worden. Ook erg opvallend is dat de OMT-deskundigen voorstelden om theaters, bioscopen en andere culturele bijeenkomsten te sluiten maar het bezoek van sportbijeenkomsten door te laten gaan. Iedereen weet toch dat de bezoekers van culturele bijeenkomsten zich goed aan de regels houden terwijl de bezoekers van sportbijeenkomsten (met name in stadions) deze regels vaak overtreden.

Ook wilden de OMT-deskundigen de restaurants om 19.00 sluiten terwijl men toch toch pas om 20.00 uur klaar met dineren kan zijn. Hoe wereldvreemd zijn deze OMT-deskundigen? Zoals bekend ontbreken daar bijvoorbeeld de echt noodzakelijke sociale wetenschappers.

De OMT-deskundigen brengen deze week advies uit over de 2G-regeling. Dat betekent dat de coronapas alleen nog maar gaat tellen voor gevaccineerde en voor genezen mensen en niet meer voor geteste. De meningen zijn daarover zeer verdeeld. De christelijke partijen (met in hun achterban veel mensen die tegen vaccineren zijn) neigen naar een 1G-regeling: alleen die mensen toelaten die getest zijn. Dat klinkt mooi maar het is in de praktijk niet haalbaar om dagelijks miljoenen testen uit te voeren. Ook opvallend is dat extreemrechtse partijen tegen de 2G-regeling zijn om de kleine minderheid van anti-vaxxers tegemoet te komen. Dat zijn nu net dezelfde partijen die voor referenda zijn waardoor minderheden buitenspel worden gezet. Dat roept de vraag op waarom de lichamelijke integriteit van een kleine minderheid belangrijker zou zijn dan die van een grote meerderheid die ondanks het feit dat zij gevaccineerd zijn toch intensief met wattenstaafjes in neus en mond in hun lichamelijke integriteit aangetast zouden moeten worden. Volgende week meer hierover.

Opvallend wangedrag in Tweede Kamer
Op 17 november 2021 deed zich een zeer opvallend incident voor in de Tweede Kamer. De rechtsextremistische FvD ziet inenten tegen corona als een massamoord en bedreigde een D66-Kamerlid door te roepen dat hij door een tribunaal vervolgd zou worden. Zo'n erge bedreiging van een collega is niet eerder voorgekomen in de Tweede Kamer. De voorzitter van de Tweede Kamer gaat in overleg met alle fracties om de gedragsregels nader aan te scherpen. Het is opvallend dat Kamerleden die positief staan tegenover Poetin, Erdogan en Orbán kennelijk vergeten zijn dat ze de eed of belofte op onze Grondwet hebben afgelegd. Hun uitingen en gedragingen die strijdig zijn met onze Grondwet zouden kritischer bekeken moeten worden dan nu het geval is. De Tweede Kamer moet onze democratie beschermen!




Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.





Naschrift. Humanisme
Het meest gelezen humanistisch bericht is nu nummer 65 over Verhullende statistieken (de grootste stijger in deze groep)Vooral in Rusland was hier veel belangstelling voor: mogelijk vanwege de groeiende macht van de Russisch-orthodoxe kerk. Als tweede binnen dit thema eindigt weer nummer 24 over Pieter Admiraal (1929-2013) die wereldwijd een zeer belangrijke rol speelde in de strijd voor legalisering van de vrijwillige euthanasie. Dit blogbericht wordt in deze groep gevolgd door mijn blogbericht 41 uit mijn humanistisch verleden over Piet Thoenes, van Dachau tot Utopia, nummer 123 over IHEU & Engeland, het nummer 55 over Godsdienstwaanzin, 7 over KGB & CIA, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, 25 onder de titel Godgeklaagd!, 46 over Jaap van Praag, grondlegger van de humanistische beweging en nummer 103 over Solidariteit. Deze berichten zijn te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') die 2016 als boek verschenen.






Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2). Zie ook het serievervolg in de blognummers 362 en 365.







Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)