zaterdag 2 april 2022

440. De Russische inval in Oekraïne (5)

In de NRC van 29 maart 2022 stond een interessant artikel onder de kop: "Stelt Kremlin oorlogsdoelen bij? Na ruim een maand vechten en vele gesneuvelde Russische militairen lijkt Rusland de doelpalen van de invasie te verzetten." Ik citeer uit het artikel: "Terwijl de Russische invasie in Oekraïne hopeloos is vastgelopen, lijken Poetins directe adviseurs te zijn begonnen met een tweede missie: operation damage control. Op 24 februari, kort nadat de eerste Russische kruisraketten op Oekraïens grondgebied waren ingeslagen, somde Poetin in een tv-toespraak de doelen van zijn 'speciale militaire operatie' op: demilitarisatie en 'denazificatie' van Oekraïne en het berechten van degenen die 'talloze bloedige misdaden' hebben begaan tegen Oekraïense en Russische burgers. Uit de formu-leringen kon maar één conclusie worden getrokken: Moskou wilde de regering-Zelensky afzetten en de controle in Kiev overnemen. Een maand vechten en vele duizenden ge-sneuvelde Russische militairen verder, lijkt het Kremlin bezig de doelpalen te verzetten.

Terwijl Oekraïense troepen terrein wonnen, liet plaatsvervangend chef-defensiestaf generaal Sergej Roedskoj afgelopen vrijdag doodeuk weten dat de 'belangrijkste doelen' van de 'eerste fase' van de oorlog waren behaald. Zo was 'de slagkracht van de Oekraïnse strijdkrachten' aanzienlijk gereduceerd. Daardoor, zo zei Roedskoj, kon Rusland zich con-centreren op het echte doel van de oorlog: de 'bevrijding' van de Donbas. (...) Kyrylo Boedanov, het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, zei zondag dat Rusland Oekraïne wil opdelen in oost en west." Tot zover dit citaat uit de NRC van 29 maart 2022.

"Poetins leugens schaden ook het moreel van zijn troepen"
In het dagblad Trouw van 28 maart 2022 stond een artikel onder de kop :"Poetins leugens schaden ook het moreel van zijn troepen" Ik citeer: "Russische soldaten in Oekraïne kampen naar verluidt met een laag moreel. Het hoge dodental, de valse verhalen over de Russische intenties en de inzet van dienstplichtigen dragen daar vermoedelijk aan bij. (..) Moskou heeft er baat bij dat cijfers en verhalen over gesneuvelde Russische soldaten in Oekraïne zo veel mogelijk onder de pet blijven. Hoge dodencijfers kunnen de steun voor de oorlog onder de bevolking schaden, en de wil onder militairen om te vechten flink aantasten. (...)

Ironisch genoeg ligt de kiem van de ontgoocheling van die soldaten juist aan het Rode Plein, waar de propagandamachine van het Kremlin een totaal ander beeld van de 'speciale militaire operatie' schetst dan de werkelijkheid ter plekke. In plaats van Oekraïners die de Russen juichend opwachten, omdat ze hen komen verlossen van een 'neonazistische rege-ring' die 'genocide' pleegt op de eigen bevolking, stuiten de militairen er op een bevolking die zich met hand en tand verzet tegen een bezettende macht. Als ontvangst krijgen ze geen bloemen, maar molotovcocktails." Is er nu sprake van een keerpunt in deze oorlog?

Nieuwe ontwikkelingen
Op 29 maart 2022 werden de onderhandelingen hervat, nu in Istanbul. Rusland belooft het bombarderen van Kiev en Charkov te verminderen. Oekraïne ziet af van NAVO-lidmaatschap maar wil wel lid worden van de Europese Unie. Daar verzet Rusland zich niet tegen (zie Finland, Zweden en Oostenrijk). Rusland praat niet meer over een regeringsverandering ("denazificatie"). Oekraïne is bereid om te gaan onderhandelen over de status van de Krim.

Het dagblad Trouw schreef dit hierover op 30 maart 2022: "Het Russische besluit om de troepen weg te halen uit het gebied rondom Kiev heeft waarschijnlijk niet alleen te maken met de onderhandelingen, maar ook met de situatie op de grond. De Russen lijden nog altijd zware verliezen en raken steeds meer veroverde gebieden kwijt aan Oekraïense militairen. De verwachting is niet dat Rusland zich volledig terugtrekt, maar dat het leger zich verder zal nestelen in Oost-Oekraïne, met name in Donbas." Is dit mogelijk misleiding?

Op 31 maart 2022 sprak de Oekraïnse president Zelensky de Nederlandse Tweede Kamer toe. Het was voor het eerst dat een buitenlands staatshoofd dit deed en hij kreeg na afloop een staande ovatie. Zelensky verwees naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog 450 jaar geleden op 1 april 1572, het begin van een vrijheidsstrijd die tot de hedendaagse demo-cratie in Nederland en in Europa heeft geleid. Ook verwees hij naar het bombardement van Rotterdam in 1940 en de MH17-ramp in 2014. Omdat Oekraïne voor Europese democratie en vrijheid vecht, doet hij een beroep op Nederland voor meer hulp voor Oekraïne en meer sancties tegen Rusland. Omdat de inval in Oekraïne tot meer oorlogen zou kunnen leiden.

Poetin-vriendje Baudet weigerde om bij de toespraak van Zelinsky aanwezig te zijn wegens "buitenlandse inmenging". Dat is opvallend omdat Baudet er zelf ervan verdacht wordt om open te staan voor Russische inmenging in de Nederlandse politiek. Twee senatoren van zijn Forum-partij stapten vanwege de weigering van Baudet uit Forum met zetelbehoud.








Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1400 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)