zaterdag 23 mei 2020

345. Mensenrechten, coronavirus & Brazilië

Dit is de vijfde aflevering van mijn blogserie over mensenrechten en het coronavirus, COVID-19. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de wereldwijde strijd tegen dit virus in sommige landen ernstig misbruikt wordt om de democratie af te breken. Vandaag schrijf ik over Brazilië. Ook daar tracht nu een mensenrechtenvijandige leider corona te misbruiken.

President Bolsonaro is gekozen door een minderheid van de stemgerechtigden
In oktober 2018 werden in Brazilië presidentsverkiezingen gehouden. Alle media berichtten dat Jair Bolsonaro 55% van de stemmen kreeg. Maar enkele media vermeldden dat 79% heeft gestemd. Dat betekent dat slechts een minderheid van de stemgerechtigden op hem gestemd heeft. Ook werd vrijwel nooit in de media gemeld dat zijn partij slechts 12% van de stemmen kreeg voor het federaal congres en nog minder (11%) voor de senaat. Geen groot draagvlak dus. Bolsonaro is zeer homovijandig. De  openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht kwam in 2011 (net zoals in veel andere landen) niet door de volksvertegenwoordiging maar door een uitspraak van het hooggerechtshof. Op 28 april 2020 werd bekend dat het hooggerechtshof een onderzoek steunt naar machtsmisbruik door Bolsonaro. Hij heeft zich bemoeid met politie-onderzoek naar zijn familieleden die verdacht worden van corruptie. Daarom is de federale minister van justitie afgetreden.

President Bolsonaro voert campagne tegen "onnodig afstand houden"
Op 28 maart 2020 begint Bolsonaro een campagne tegen "onnodig afstand houden" in de strijd tegen het coronavirus. Hij ziet het virus als "een griepje" en "afstand houden is iets voor mietjes". Hij gaat daarmee in tegen de adviezen van gezondheidsdeskundigen en de wereldgezondheidsorganisatie WHO: "De WHO maakt onze kinderen homo". Hij ondermijnt zo het beleid van de deelstaten tegen het virus. De populariteit van Bolsonaro neemt af.

Op 23 april 2020 wordt bekend dat Bolsonaro ruzie heeft met de gouverneurs van de deelstaten, burgemeesters van grote steden en leden van zijn eigen regering. Hij wil de economie heropenen terwijl de deskundigen zeggen dat de pandemie in Brazilië nog niet over zijn hoogtepunt heen is. Slechts 28% van de ondervraagde Brazilianen keurt zijn beleid goed. Een ruime meerderheid in Brazilië volgt de voorschriften van de WHO. De aantallen doden veroorzaakt door het coronavirus lopen inmiddels in Brazilië in de tienduizenden.

Overeenkomsten tussen Trump, Bolsonaro en Poetin
In de NRC van 15 mei 2020 schrijft redacteur Hubert Smeets: "TrumpBolsonaro en Poetin regeren over landen waar het virus numeriek het hardst toeslaat.   Amerika staat qua besmettingen stevig op de eerste plaats. Rusland is deze week Spanje voorbijgegaan en is nu runner-up.   En Brazilië zal de derde plek vermoedelijk volgende week gaan innemen. Deze rangorde stemt hen echter niet tot nederigheid. Integendeel. Alles wat fout gaat, is de schuld van gouverneurs of andere lager geplaatsten.   Alles wat goed gaat, is hun verdienste. Dat is geen toeval. Nationaal-populisten weten altijd een nieuwe vijand in het vizier te krijgen (...) Ziedaar het bussinesmodel van Trump, Poetin en Bolsonaro. Leider zijn, graag. Leiding geven, schuiven ze bij voorkeur af. Dapper is anders." Aldus Smeets.


Naschrift.
Op 7 juni 2020 werd bekend dat Brazilië informatie verwijdert over totaal aantal overleden coronapatiënten. Bolsonaro verdedigt deze verdoezeling van feiten omdat deze "gegevens geen goed beeld geven van de situatie waarin het land zich bevindt". Brazilië is het zwaarst getroffen Zuid-Amerikaanse land. Na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk telt Brazilië het grootste aantal overleden coronapatiënten. Het totale aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus staat nu op bijna 36.000. Op 11 juni 2020 werd bekend dat de VS meer dan twee miljoen coronabesmettingen telt: de meeste ter wereld. Brazilië is tweede met bijna 800.000 besmettingen. Op 12 juni 2020 werd bekend dat Bolsonaro nu steeds opzichtiger flirt met militaire dictatuur. Meer dan 40.000 Brazilianen zijn inmiddels aan corona overleden. Op 15 juni 2020 heeft de procureur-generaal van Brazilië Augusto Aras aangekondigd onderzoek in te stellen naar invallen in ziekenhuizen waar patiënten met corona liggen, daartoe aangespoord door Bolsonaro die corona "een griepje" heeft genoemd. Op 20 juni 2020 werd bekend dat Brazilië meer dan een miljoen besmettingen telt en bijna vijftigduizend doden. Vermoedelijk gaat het om grotere aantallen. Bolsonaro probeert aantallen te verdoezelen. Op 22 juni 2020 passeert Brazilië het officiële dodental van vijftigduizend. Wereldwijd het hoogste na de Verenigde Staten. Op 4 juli 2020 meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat in de afgelopen 24 uur wereldwijd in totaal 212.326 nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn aangetoond: een nieuw dagrecord. Het aantal sterfgevallen is nu ± 5.000 per dag. De meeste uit de VS en Brazilië. Deze twee landen zijn goed voor bijna de helft van alle besmettingen.Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, het nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie, nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland nr. 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1) en nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (nieuwste binnenkomer).


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door het bericht 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando, door het bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door blogbericht 66 over de emancipatiefilm Pride en door het bericht 31 over het vrijwel vergeten Oeganda-drama in zwart Afrika.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn betoog dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat,  
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS,
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS,
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel,
9. Atlas van Friesland,  
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming,
12. Misverstanden rond Europese Unie en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst.