zaterdag 18 maart 2023

490. De uitslag van de verkiezingen van 15 maart 2023

Het begint een Nederlandse traditie te worden. De onvrede van een kleine minderheid van alle stemgerechtigden die (ten onrechte) denkt "het volk" te vertegenwoordigen leidt tot meestal kortstondige uitbarstingen in peilingen en soms in verkiezingen. Ik ben al oud genoeg om de opkomst en ondergang van boer Koekkoek (1963) te hebben meegemaakt.

Daarna volgden in mijn herinnering Pim Fortuyn (2002), Rita Verdonk (2010), Emile Roemer (2012), Thierry Baudet (2019), Pieter Omtzigt (2022) en nu Caroline van der Plas (2023).

Sommigen (Verdonk en Roemer) piekten in de peilingen te vroeg en vielen zo al voor de verkiezingen door de mand. Omtzigt was tot nu toe te verstandig om aan een roekeloos avontuur te beginnen. Sensatiegerichte media misbruik(t)en charismatische personen om hen op te kloppen tot volkshelden en laten zo na om te toetsen of het meer dan om een publiciteitsstunt gaat. Ook nu weer wordt gedaan alsof het om een grote overwinning gaat.

Ten onrechte wordt dan geschreven dat deze persoon de verkiezingen "gewonnen" heeft terwijl het in feite om een minderheid gaat. Niet alleen van alle stemgerechtigden maar ook van alle kiezers. Ook bij deze verkiezingen. Slechts een kleine meerderheid van alle stemgerechtigden heeft deze keer ook daadwerkelijk gestemd en komt dan niet verder dan 15 van de 75 zetels in de senaat. Dat betekent dat een ruime meerderheid van de kiezers en een nog grotere meerderheid van alle stemgerechtigden nu dus NIET op de zogenaamd winnende partij heeft gestemd. Zichzelf zeer gerespecteerd achtende media komen ook nu weer met teksten als "Nederland schaart zich achter omgekeerde vlaggen". Dat klopt niet!

Veel Nederlanders denken dat de grootste partij altijd het recht heeft om te gaan regeren. Dat is niet zo. Het is de gewoonte dat de grootste mag beginnen met het formeren van een bestuur. Maar als dat toch niet lukt dan kan een meerderheid van de gekozenen alsnog een bestuur gaan vormen. Dat is heel democratisch want dat voorkomt dat de door veel media opgehitste grootste schreeuwers zogenaamd namens "het volk" hun wil gaan opleggen aan de feitelijke meerderheid. Een werkelijke democratie is immers niet de dictatuur van een meerderheid en dus zeker niet van een minderheid die onterecht roept "het volk" te zijn.

Enkele feiten over de uitslag van verkiezingen van 15 maart 2023
De opkomst was deze keer 58%. Van de opgekomen kiezers stemden nu 19% op de BBB van Caroline van der Plas. Dat betekent dus dat slechts een kleine minderheid van zo'n 10% van alle stemgerechtigden op die partij heeft gestemd. Al dat gezeur over "Nederland", "de kiezer" en "het volk" slaat dus nergens op. Als je kijkt naar de twaalf provincies is er geen enkele waar een meerderheid op BBB gestemd heeft. En dat betekent dus dat heel erg democratisch provinciebesturen zonder de BBB tot stand kunnen komen. Drenthe scoorde het hoogst met 34% voor BBB. Als tweede eindigde Overijssel met 31%. Derde werd Fries-land met 28%. Vierde Gelderland met 24%. Groningen werd vijfde met 23%. Flevoland zesde met 21%. Zeeland zevende met 20%. Limburg achtste met 19%. Noord-Brabant negende met 18%. Noord-Holland werd tiende met 14%. Zuid-Holland elfde, ook met 14%. En als laatste Utrecht met 13%. De beruchte kloof tussen Randstad en de rest van Nederland is dus ± 20%.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 






Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)