zaterdag 18 december 2021

427. Paarse Vrijdag 10 december 2021 geslaagd

Op vrijdag 10 december 2021 deden in Nederland 'n half miljoen scholieren op 2,5 duizend scholen mee aan de twaalfde editie van Paarse Vrijdag. Die dag vieren scholieren seksuele en genderdiversiteit op hun school. Zij doen dat door op die dag paarse kleding te dragen en allerlei activiteiten te organiseren die in het teken staan van acceptatie van iedereen, ongeacht wie je bent of op wie je verliefd wordt. Sinds 2020 doen ook basisscholen mee.

Paarse Vrijdag is een initiatief van COC’s GSA Netwerk. GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance: een groep scholieren die vindt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, sekse, genderidentiteit of genderexpressie is. Met steun van het COC organiseren de GSA’s het gehele jaar door activiteiten op hun scholen. Paarse Vrijdag is het jaarlijkse hoogtepunt. COC’s GSA Netwerk groeide de afgelopen jaren stormachtig, van 12 scholen met een GSA in 2009 naar zo’n 1000 middelbare scholen en mbo’s en 1500 basis-scholen nu. Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig.

LHBTI-scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee, zo bleek onlangs weer uit een onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Groningen. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om LHBTI-acceptatie te bevorderen, terwijl dat sinds 2012 overal verplicht is. Zelfmoordcijfers onder LHBTI jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld. Paarse Vrijdag wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het ministerie van Onderwijs.

Onderzoek door Sociaal en Cultureel Planbureau
Lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren tussen de 11 en 16 jaar ervaren in hun leven meer welzijns- en leefstijlproblemen dan heteroseksuele jongeren. Gezinssituatie en ervaringen op de school spelen hierbij een rol. Dat is de conclusie van SCP-onderzoek naar verschillen in welbevinden, sociale relaties en leefstijl tussen jongeren met verschillende seksuele oriëntaties. LHB-jongeren kampen vaker met slaapproblemen en problematisch gebruik van sociale media. Zij voelen zich bijna drie keer zo vaak ongelukkig als hetero-jongeren. Ondanks een lichte verbetering en een afname van pesten blijft het welzijn van LHB-jongeren fors achter op dat van heterojongeren. Het SCP pleit voor doelgericht en passend beleid om de welzijnsproblematiek onder alle LHB-jongeren te verminderen.

Tweede Kamer voor Grondwetswijziging
In de Tweede Kamer was op 9 december 2021 veel steun voor het wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA om LHBTI-rechten te verankeren in de Grondwet. Het COC pleit al bijna 20 jaar voor deze Grondwetswijziging. De behandeling van het voorstel wordt naar verwachting in januari voortgezet. Dan zal er ook over gestemd worden. Op 9 december kregen Kamerleden de gelegenheid om vragen te stellen over het voorstel van Alexander Hammelburg (D66), Laura Bromet (GroenLinks) en Habtamu de Hoop (PvdA). Die vragen worden naar verwachting in januari door de indieners beantwoord. Daarna wordt er over het voorstel gestemd. De meeste fracties die aan het debat meededen lieten zich positief uit over de Grondwetswijziging (GroenLinks, D66, CDA, PvdA, VVD, ChristenUnie en SP).

De SGP was kritisch. Andere fracties waren niet bij het debat aanwezig. PvdD, Volt, Den Haan en Bij1 lieten eerder wel weten voorstander te zijn van deze Grondwetswijziging.
Het COC stelt: ‘Verankering in de Grondwet biedt een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten. Dat we ook in de toekomst nog kunnen trouwen, kinderen kunnen opvoeden en beschermd zijn tegen discriminatie, zelfs als de politieke of maatschappelijke wind onverhoopt zou draaien in het nadeel van de regenbooggemeenschap,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. De Tweede Kamer behandelt de Grondwetswijziging momenteel voor de tweede keer. Een Grondwetswijziging moet twee keer door de Tweede en de Eerste Kamer worden aan-genomen, de tweede keer met een twee derde meerderheid. De Tweede Kamer nam het voorstel voor de eerste keer aan in juni 2020 en de Eerste Kamer in februari 2021.

In mijn vorig blogbericht schreef ik over de 75ste verjaardag van het COC. De grote steun in de Tweede Kamer mag wat mij betreft gezien worden als een cadeau voor het COC. In mijn blogserie over mediakritiek (zie hieronder) laat ik zien dat de meeste media minder aandacht besteden aan goed nieuws dan aan slecht nieuws. Dat blijkt ook weer deze week. Er was vrijwel geen media-aandacht voor dit goede nieuws uit de Tweede Kamer. Er was wel aandacht voor het slechte nieuws over LHB-jongeren van het SCP maar vrijwel geen aandacht voor het goede nieuws van Paarse Vrijdag dat dit soort activiteiten het vijandige schoolklimaat voor LHB'ers aantoonbaar verbetert. Er was wel enige aandacht voor het openstellen van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in Chili op 9 december 2021.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)