zaterdag 19 maart 2022

438. De Russische inval in Oekraïne (3)

Poetin beweerde herhaaldelijk dat zijn "speciale militaire operatie" in Oekraine "volgens plan" verloopt. Men hoeft geen militair deskundige te zijn om te zien dat dit een leugen is. Hij verwachtte vermoedelijk dat president Zelensky van Oekraïne met medeneming van enige miljarden het land zou ontvluchten. Zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. De tientallen kilometers militaire voertuigen stonden oneindig lang tevergeefs te wachten om zonder weerstand de hoofdstad binnen te rijden. Poetin was in zijn eigen sprookje gaan geloven dat de inwoners van Oekraïne op een "bevrijding" door Rusland zaten te wachten.

Kennelijk had niemand Poetin durven te vertellen dat door zijn gedrag het tegendeel het geval is. Hier zien wij de zwakste kant van "een sterke man" die niet tegengesproken wil worden: hij verliest het zicht op de werkelijkheid. En die werkelijkheid is dat de meeste mannen in Oekraïne bereid zijn om te vechten voor hun onafhankelijkheid. Zo werd dus Oekraïne niet "bevrijd" maar bezet door Russische troepen. En die troepen waren en zijn niet in staat om een zo groot land tegen de zin van de inwoners onder controle te brengen.

De laatste jaren zijn vele miljarden gestoken in het moderniseren van het Russische leger. Gegeven de alom aanwezige corruptie zijn er heel wat miljarden elders terechtgekomen. De slagkracht van het Russische leger is verder verzwakt doordat men niet als bevrijders maar als bezetters werd opgewacht. Rusland zegt dat het leger alleen militaire doelen wil uitschakelen. In werkelijkheid worden vele burgerdoelen vernietigd zoals o.a.woningen en ziekenhuizen. Ook worden verboden wapens ingezet. Dat alles maakt de meeste mannen nog meer bereid om terug te vechten. Miljoenen vrouwen en hun kinderen zijn gevlucht.

Wereldwijde gevolgen
De NAVO en de Europese Unie willen geen derde wereldoorlog beginnen door Rusland de oorlog te verklaren. Hun lidstaten kunnen wel wapens en andere goederen aan Oekraïne leveren om het land in staat te stellen zichzelf te verdedigen. De Verenigde Naties hebben met overgrote meerderheid de inval van Rusland veroordeeld. De Veiligheidsraad kan dat niet omdat Rusland daar een vetorecht heeft. Wereldwijd zijn sancties tegen Rusland ingevoerd die de economie van dat land ernstig schaden. De directe omgeving van Poetin en Poetin zelf worden in het bijzonder getroffen door deze sancties. Olie en gas zijn de belangrijkste inkomstenbronnen van Rusland die gebruikt worden om onder andere deze miltaire invasie te bekostigen. Er wordt er daarom naar gestreefd om minder afhankelijk te worden van Russisch olie en gas. De miljoenen vluchtelingen worden inmiddels in Europa opgevangen. Poetin ging ervan uit dat de NAVO en de Europese Unie verdeeld zouden zijn. Maar zijn inval in Oekraïne heeft er juist voor gezorgd dat zij eendrachtiger zijn dan ooit.

Op 16 maart 2022 beslist het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat Rusland de oorlog met Oekraïne onmiddellijk moet staken. Diezelfde dag wordt bekend dat Rusland al bijna failliet is. Wereldwijd worden bezittingen van Russische oligarchen nu in beslag genomen.

Gevolgen voor Nederland
Jarenlang heeft Poetin getracht om ook in Nederland verdeeldheid te zaaien. In mijn blog-serie over het Oekraïne-referendum (zie het naschrift hieronder) heb ik laten zien dat een minderheid van slechts 20% van de stemgerechtigden deed alsof zij een meerderheid van de bevolking achter zich had. Deze manipulatie van dit referendum heeft onze houding tegenover referenda negatief beïnvloed. De meeste vroegere Poetin-vriendjes zijn door de inval in Oekraïne van standpunt veranderd. Alleen Baudet met zijn Forumpartij en nog een paar splintergroepjes proberen de inval nog steeds goed te praten. Uit de gemeenteraads-verkiezingen van deze week blijkt dat de Poetin-vriendelijke splinterpartijtjes nauwelijks steun vinden onder de Nederlandse bevolking. Er is een onderzoek gestart om na te gaan hoe Russische invloed er toe heeft bijgedragen om verdeeldheid te zaaien in Nederland.







Naschrift.
Eerder verschenen de volgende blogberichten over referenda: nummer 139, Referendum? Schijnvertoning! (1), (het meest bekeken in deze serie), nummer 140, Brexit ? Schotland Exit!, nummer 149,  Brexit? Referendum exit!, nummer 150, Nexit? Fryslânexit!, nummer 152, Brexit & Nexit: hoe betrouwbaar is opinie-onderzoek?, nummer 180, Referendum? Schijnvertoning! (2), en als meest recente nr. 233, Referendum: aanval op democratie.







Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1400 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)