zaterdag 4 december 2021

425. Merkwaardige coronagebeurtenissen (3)

Op vrijdag 26 novenber 2021 was dus de persconferentie waarin de 'avondlockdown' werd aangekondigd: bijna alles ging in Nederland dicht van 17 uur tot 05 uur. Het bleef nu heel opvallend rustig. In de eerste plaats omdat de plaatselijke overheid meteen reageerde op zolderkamerophitsers op internet die vaak te laf waren om zelf op te dagen op de rellen waartoe zij opriepen. In de tweede plaats omdat de meeste Nederlanders door hadden hoe zorgelijk de stijgende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames nu zijn. Dat werd nog versterkt door de schandelijk late start mer de derde prik: voorheen 'gidsland' Nederland liep weer eens achterop in heel Europa. En in de derde plaats omdat er weer een nieuwe coronavariant opdook, waarover straks meer. Eerst een paar opinies uit de krantenmedia.

"Hoe Den Haag in de coronacrisis het landsbestuur verwaarloosde."
In de NRC van 27 & 28 november 2021 stond een artikel met de kop "Nu blijkt hoe ernstig Den Haag dit jaar het landsbestuur heeft verwaarloosd". Ik citeer: "Die verwaarlozing, dat is het pijnlijke, begon al in januari en hield het hele jaar aan: zes ministers en twee staatssecretarissen verlieten in 2021 het demissionaire kabinet-Rutte III. Sommige waren cruciaal in de interne coronadiscussies - Eric Wiebes, Tamara van Ark, Mona Keijzer - maar hun vervangers bleken het vaak niet aan te kunnen. (...) En Van Ark (VVD), nota bene minister van Medische Zorg, werd ondanks de coronacrisis niet vervangen. (...) Toen werd het erger: de premier wees twee van deze partijen, PvdA en GroenLinks, zonder inhoudelijke onderhandelingen af, de kortzichtigste daad uit zijn loopbaan. Want zelfs nu Rutte IV nog niet gevormd is, moet hij nu al bij één van die twee, de PvdA, zijn hand ophouden voor steun aan zijn coronabeleid. Maar hijzelf en Wopke Hoekstra (CDA) wilden per se alleen met de CU regeren, een partij met een achterban vol vaccinscepsis: ze is bijvoorbeeld de grootste partij op Urk. En De Jonge, zelf domineeszoon, steekt zijn frustratie over de CU intern niet meer onder stoelen of banken. Hij ziet zijn pogingen ongevaccineerden op andere gedachten te brengen gefrustreed door die partij. Daarbij heeft hij te maken met het OMT dat in zijn adviezen minder stellig is dan op de tv. Met de Gezondheidsraad die relatief laat positief was over boostershots. Met Justitie dat de coronaregels amper handhaaft. Zo wordt het landsbestuur verder verzwakt vanuit de eigen coalitie, de eigen adviseurs en de eigen uitvoerders. (...) Het gevolg: een regering die meer reageert dan regeert. (...) En dan is er nog FVD, voor wie geen nare historische referentie of complottheorie te dol is om de eigen doelgroep te voeden. Directe invloed op het beleid heeft het niet, maar de atmosferische effecten zijn niet te missen." Aldus NRC.

"Hoe beter het gaat, hoe bozer we worden."
In diezelfde NRC staat een interview met internist Marcel Levi onder de kop: "Hoe beter het gaat, hoe bozer we worden." Ik citeer: "Gek hè. (...) Je moet veel kennis op het gebied van psychologie en sociologie hebben, wil je dat snappen. Ik heb ook nog nergens een goed antwoord gelezen. Mensen praten over vrijheid die hun is afgepakt terwijl ze aan het demonstreren zijn. Ze praten over beperkingen alsof hun iets vreselijks wordt aangedaan. Is het echt zo erg? Het zit in hun hoofden en ze hitsen elkaar op." Hoe denkt hij over het verplicht vaccineren? "Als dokter zeg ik dus: verplichten is geen goed idee. Het vervelende is dat je gelijk op sleeptouw wordt genomen door wappies. Zie je wel, hij is tegen vacci-natie! Nee! Ik ben fel voorstander van vaccinatie!" Windt hij zich op over de davidsterren die tegenstanders zichzelf opspelden? "Nee. Het is net als met domheid. Je kan je erover verbazen. Mensen die een dak boven hun hoofd hebben, die eten kunnen kopen, die in vrijheid leven en dan zo tekeer gaan. Hoe haal je het in je hoofd?" Aldus Marcel Levi.

Het is al eerder opgevallen: Nederlanders die tot de gelukkigste mensen in de wereld horen en tegelijkertijd over alles en nog wat klagen. Zijn we teveel verwend? Beseffen we niet hoe gelukkig we zijn vergeleken met de rest van de wereld? Is het een vorm van ikke, ikke en de rest kan stikken? Ik scheef eerder in mijn blog over de ontbrekende klaagschaamte.

De nieuwe coronavariant Omikron
Dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO af wil van virus- en variantnamen die verwijzen naar de landen van herkomst is toe te juichen. Zo kwam de beruchte Spaanse griep niet uit Spanje maar (vermoedelijk) uit de VS. Dat men voor letters kiest uit dode talen kan ik ook begrijpen. Maar waarom Griekse letters en niet de meer gangbare Latijnse? Dat de letters nu (nieuw & bloot) en xi (Chinees) af zouden vallen had men vooraf kunnen bedenken. De Griekse letter omicron (Engels) ofwel omikron (Grieks) ofwel o is lastig om te onthouden.

Veel mensen denken bij een Griekse o aan omega en dat klopt niet. Ik houd het dus op de 0-variant, lekker makkelijk. Die variant kwam in Nederland bijna letterlijk uit de lucht vallen toen afgelopen weekeinde twee KLM-toestellen na de invliegblokkade op Schiphol landden. Inmiddels hebben Schiphol, KLM en GGD hun verontschuldigen aangeboden. Bijna alles wat in Nederland in de afgelopen bijna twee jaar fout is gegaan, ging ook hier fout.

Nederland bleek weer eens schandelijk slecht met nieuwe ontwikkelingen om te kunnen gaan. En dat heeft niets met het poldermodel te maken (Schiphol ligt in een polder onder de zeespiegel). Maar paradoxaal genoeg met het feit dat alles in Nederland zo geweldig goed geregeld is dat er in het hele land veel te weinig ervaring is met het improviseren.

Wereldwijd was de eerste reactie het stilleggen van vliegverbindingen. Waardoor het land dat zo oplettend was om deze variant voor het eerst te ontdekken, Zuid Afrika, als dank voor deze oplettendheid bestraft werd. De WHO keurde dit dan ook af en legde de nadruk op het beter testen vooraf en na afloop van iedere vlucht. Nu bleek ook dat de twee KLM-vluchten van Zuid-Afrika naar Amsterdam voor 10% besmette passagiers telde. Het testen voor en na de vlucht is ook in Nederland vanaf het begin zo lek geweest als een mandje.

Het schandaal van de late derde prik
Net als bij de eerste prik loopt Nederland weer achteraan in Europa met de derde prik. Dat heeft inmiddels al tot een groot aantal vermijdbare doden geleid. Op 1 december 2021 gaf na de regering ook de Tweede Kamer toe fouten in het verleden te hebben gemaakt. Te laat gereageerd en te vroeg maatregelen afgeschaft. We wachten op de Gezondheidsraad om toe te geven dat zij te langzaam tot besluiten kwam met vermijdbare doden tot gevolg.

Trouw schreef op 2 december 2021: "Volgens de PvdA is het tijd voor nieuw elan in de coronabestrijding. Kamerlid Attje Kuiken laakt het ontbreken van evaluaties en toekomst-scenario's. 'De boodschappers hebben een geloofwaardigheidsprobleem. Er is een nieuwe commandostructuur nodig: nieuwe inzichten, meer inzichten van gedragswetenschappers. Corona kan niet wachten op een nieuw kabinet. Het voorzorgsprincipe moet leidend worden. En niet steeds de randjes opzoeken.' " Waar blijft toch de nieuwe regering?

Een keerpunt bereikt?
De sterke groei van coronabesmettingen en -ziekenhuisopnames begint af te nemen. Het lijkt er op dat de achterstand met derde prikken gauw versneld wordt ingelopen. Als er versoepeld kan worden dan wordt het sporten door jongeren na 17.00 uur als eerste weer toegelaten. De druk neemt toe om ongevaccineerden meer aan te sporen om zich alsnog te laten inenten. Het lijkt er op dat de beruchte code zwart in ziekenhuizen vermeden kan worden. En de meeste Nederlanders zijn blij met het vuurwerkverbod rond Oud & Nieuw.

De satirische website De Speld schrijft juist deze week: "Antivaxxers protesteren tegen maatregelen door op verschillende plekken in het land IC-bedden te bezetten." Satire en werkelijkheid vallen hier samen. Is een keerpunt bereikt in de maatschappelijke houding ten opzichte van een kleine minderheid van rabiate antivaxxers die de meerderheid gijzelt?




Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.





Naschrift. Humanisme
Het meest gelezen humanistisch bericht is nu nummer 65 over Verhullende statistieken (de grootste stijger in deze groep)Vooral in Rusland was hier veel belangstelling voor: mogelijk vanwege de groeiende macht van de Russisch-orthodoxe kerk. Als tweede binnen dit thema eindigt weer nummer 24 over Pieter Admiraal (1929-2013) die wereldwijd een zeer belangrijke rol speelde in de strijd voor legalisering van de vrijwillige euthanasie. Dit blogbericht wordt in deze groep gevolgd door mijn blogbericht 41 uit mijn humanistisch verleden over Piet Thoenes, van Dachau tot Utopia, nummer 123 over IHEU & Engeland, het nummer 55 over Godsdienstwaanzin, 7 over KGB & CIA, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, 25 onder de titel Godgeklaagd!, 46 over Jaap van Praag, grondlegger van de humanistische beweging en nummer 103 over Solidariteit. Deze berichten zijn te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') die 2016 als boek verschenen.






Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2). Zie ook het serievervolg in de blognummers 362 en 365.







Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)