zaterdag 4 november 2023

522. Ga naar Rainbowvote.NU & Regenboogakkoord

Op woensdag 22 november 2023 vinden in Nederland landelijke verkiezingen plaats. Wie denkt dat in Nederland de regenboogemancipatie nu wel voltooid is, moet dan echt naar www.Rainbowvote.NU. Hieronder geef ik zo de waslijst door van punten die verbetering behoeven. Hun tekst begint met: "De volgende partijen zijn wel uitgenodigd om mee te doen, maar hebben (nog) geen antwoorden ingestuurd: 50PLUS, BoerBurgerBeweging, ChristenUnie, DENK, Forum voor Democratie, BVNL, JA21, PVV en SGP. De volgende par-tij(en) hebben aangegeven niet te reageren op onze stellingen: Nieuw Sociaal Contract."

Dat belooft dus niet veel goeds voor die partijen. De overwegend islamitische partij DENK heeft zich het openlijkst uitgesproken tegen de regenboogbeweging. DENK blijkt een wolf in schaapskleren te zijn. Zij beweren dat iedereen zichzelf mag zijn maar de uiting van dat beginsel, de regenboogvlag, mag niet vertoond worden omdat dit "regenboogindoctrinatie" zou zijn. Anders gezegd: je mag het wel zijn maar niet laten zien. DENK wil op deze wijze de regenbooggemeenschap weer terug in de kast duwen. Terwijl islamitische uitingen wel overal moeten kunnen. In het Nederlands heet zoiets ronduit: schijnheilig discrimineren.

De ChristenUnie wil graag dat de erg levensgevaarlijke "bekering" van homoseksualiteit op godsdienstige gronden door mag gaan en de meeroudergezinnen moeten worden verboden.

De FvD is als partij van Poetin-vriendjes uiterst homo-vijandig. Zij willen "een wettelijk verbod op transgenderpropaganda op scholen en in TV-programma's voor de jeugd." JA21 wil geen "opgelegde diversiteit". De PVV heeft (zo blijkt uit onderzoek) een homovijandige achterban. En dat geldt ook voor de erg christelijke SGP. NSC zwijgt over homoseksualiteit.

D66, GroenLinks/Partij van de Arbeid, Socialistische Partij, Partij voor de Dieren, Volt en BIJ1 hebben wel gereageerd, vrijwel altijd positief. VVD en CDA een aantal keren negatief.

De stellingen van Rainbowvote.NU en de negatieve reacties hierop van partijen
Ik geef hier de stellingen weer waarop politieke partijen mochten reageren en wie er soms negatief reageerden. Er moet een ambitieus lhbti+emancipatiebeleid gevoerd worden. Wij zijn tegen elke vorm van discriminatie. Er moet meer aandacht komen voor intersectiona-liteit (de onderlinge samenhang tussen vormen van discriminatie). Nederland moet weer vooroplopen in Europa. Er moet meer aandacht komen voor acceptatie op de werkvloer, in de sport en in de zorg. Er moet veel meer aandacht komen voor bi+, queer, non-binaire en aseksuele personen. In het regeerakkoord moet aandacht komen voor lhbti+emenacipatie.

Lhbti+emancipatie moet onder een minister vallen en niet onder een staatssecretaris. Er moet meer budget komen voor lhbti+emancipatie (CDA en VVD zijn hiertegen). Het Rijk moet gemeenten en provincies meer steunen om lhbti+emancipatie te bevorderen (CDA is hiertegen). Geweld tegen en discriminatie van lhbti+personen moet worden aangepakt.

Delicten met discriminatie-aspecten moeten zwaarder worden gestraft (SP is hiertegen).

In de 'Algemene wet gelijke behandeling' moet duidelijker worden dat discriminatie van lhbti+personen verboden en strafbaar is. Bij de politie moeten discriminatierechercheurs aangesteld worden (CDA is hiertegen). Op politieacademies moet aanpak van discriminatie een verplicht onderdeel worden (CDA is hiertegen). De agenten van Roze in Blauw bij de politie moeten meer tijd en geld krijgen om discriminatie aan te pakken. Het Rijk moet meer doen om haat en discriminatie op internet en sociale media harder aan te pakken.

De Rijksoverheid moet meer doen om seksueel geweld, seksuele intimidatie en geweld in afhankelijkheidsrelaties jegens lhbti+personen aan te pakken. De Rijksoverheid moet nu bevorderen dat sportwedstrijden bij discriminerende spreekkoren direct worden stilgelegd en indien nodig gestaakt. Justitie, OM politie en gemeenten moeten prestatieafspraken maken over aanpak van discriminatie van lhbti+personen en anderen (CDA is hiertegen).

Bij de preventie van geweld tegen lhbti+personen dient er veel meer nadruk te liggen op preventie dan op harde straffen (VVD is hiertegen). De overheid moet erkennen dat de mannenontmoetingsplaatsen (MOP's) voorzien in een behoefte en moet een evenwichtig beleid voeren, gericht op zowel de veiligheid van gebruikers als op beperking van overlast voor de omgeving (CDA is hiertegen). De overheid moet meer doen om lhbti+acceptatie op school te bevorderen. Er moet een einde komen aan afwijzing van lhbti+personen door scholen, of het nu is in lesmethoden, identiteitsverklaringen of op welke manier dan ook.

De kerndoelen en andere regels voor het onderwijs moeten zo worden aangescherpt dat acceptatie en respect voor eenieder de norm wordt, ongeacht seksuele oriëntatie, gender-identiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken of op welke grond dan ook. De onder-wijsinspectie dient meer mogelijkheden te krijgen om in te grijpen als scholen niets of weinig doen om acceptatie en respect voor lhbti+personen te bevorderen of hen afwijzen.

Vaardigheden om acceptatie of respect voor lhbti+personen te bevorderen moeten op alle docentenaccademies een verplicht onderdeel van het curriculum worden. De onderwijs-vrijheid (artikel 23 Grondwet) moet worden herzien om te zorgen dat dat iedereen op school zichzelf kan zijn (CDA is hier fel op tegen!. Die scholen dan maar niet bekostigen!).

Scholen in het bijzonder onderwijs moeten alle leerlingen toelaten, ongeacht bijvoorbeeld hun seksuele orientatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken. Scholen moeten naast eventuele mannen- en vrouwentoiletten ook toiletten hebben waar iedereen gebruik van mag maken. (CDA is hier heel fel op tegen! VVD is tegen. Tegenstand om niets).

De Rijksoverheid moet financieel investeren in initiatieven als Paarse Vrijdag en de GSA's (Gender & Sexuality Alliances), om acceptatie en respect op school verder te bevestigen.

Het bevorderen van lhbti+mensenrechten dient topprioriteit te blijven in het Nederlandse mensenrechten- en ontwikkelingssamenwerkingsbeleid (VVD is hiertegen). De steun van de Nederlandse regering voor buitenlandse lhbti+organisaties moet worden voortgezet en het budget daarvoor moet tenminste gelijkblijven (CDA en VVD zijn zien hierop tegen! Als je weet hoe de regenbooggemeenschappen wereldwijd worden vervolgd dan is dit treurig!).

Centraal- en Oost-Europa: het kabinet dient te investeren in steun aan de lhbti+beweging daar (CDA en VVD zijn hiertegen! Zie mijn blogbericht over het homovijandige Rusland).

Hongarije en Polen: de EU moet sancties opleggen aan landen zolang zij de mensenrechten van lhbti+personen met voeten treden. Het kabinet dient te bevorderen dat noodhulp aan ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld bij natuurrampen en conflicten ook kwetsbare groepen zoals lhbti+personen bereikt. Nederland moet een ruimhartiger asielbeleid voeren voor lhbti+asielzoekers die in eigen land worden vervolgd wegens hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken (CDA en VVD zijn hiertegen).

Lhbti+asielzoekers uit landen waar lhbti+personen strafbaar zijn, moeten in beginsel altijd asiel krijgen in Nederland. Zelfidentificatie dient leidend te zijn bij beoordeling van de vraag of een asielzoeker lhbti+ is. (CDA en VVD zijn hiertegen). Er moet een einde komen aan het afwijzen van lhbti+asielzoekers op basis van ondeugdelijke stereotypen, zoals het ontbreken van zogenaamde 'processen van bewustwording en zelfacceptatie' (VVD tegen).

In de ambtsberichten moet meer en betere landeninformatie worden verzameld over de situatie van transgender-, intersekse- en aseksuele personen. Lhbti+vluchtelingen uit Iran dienen in beginsel altijd asiel te krijgen in Nederland aangezien ze in Iran volgens mensen-rechtenorganisaties er systematisch worden vervolgd. Lhbti+asielzoekers die onveiligheid ervaren in opvanglocaties moeten, indien zij dat wensen, terecht kunnen in aparte en zeer veilige opvangvoorzieningen (zoals kamers, verdiepingen, vleugels,locaties enzovoorts).

De procedure voor wijziging van de officiële geslachtsvermelding voor transgenderpersonen moet worden vereenvoudigd overeenkomstig het wetsvoorstel van de regering uit 2021.

Wijziging van de officiële geslachtsvermelding moet op een eenvoudige wijze, zonder tussenkomst van de rechter, mogelijk worden voor personen onder de 16 jaar. Eenieder moet de mogelijkeid krijgen om een nieuwe geboorteakte te laten inschrijven met daarop de juiste geslachtsvermelding. Eenieder moet de mogelijkheid krijgen om, zonder tussen-komst van de rechter, de geslachtsvermelding in officiële documenten zoals het paspoort te laten doorhalen met een 'X' (CDA is hiertegen). Officiële geslachtsregistratie door de overheid moet zoveel mogelijk worden afgeschaft (CDA is hier fel tegen!, VVD is tegen).

Onnodige officiële geslachtsregistratie door de overheid moet zoveel mogelijk worden beperkt. De Rijksoverheid dient een inclusief beleid te voeren om de emancipatie van transgenderpersonen te bevorderen. De Rijksoverheid moet bevorderen dat er een einde komt aan de huidige, jarenlange wachtlijsten voor de zorg voor transgenderpersonen.

Geïnformeerde besluitvorming (in plaats van psychologische diagnostiek) moet de basis worden voor toegang tot medische behandelingen voor transgenderpersonen van 16 jaar en ouder (VVD is hiertegen). Alle individueel noodzakelijke behandelingen van geslachts-kenmerken voor transgender- en interseksepersonen moeten worden vergoed. Om een soepele transitie te bevorderen en om arbeidsdiscriminatie van transgenderpersonen tegen te gaan, moeten transgenderwerknemers een wettelijk recht krijgen op transitieverlof, dat wat de vorm betreft vergelijkbaar moet zijn met wetgeving inzake zwangerschapsverlof.

Het is belangrijk dat de Rijksoverheid zich blijft inzetten tégen discriminatie, en vóór emancipatie van lhbti+personen van kleur en met een biculturele of godsdienstige achter-grond. De Rijksoverheid moet financiële blijven bieden aan emancipatie-initiatieven voor lhbti+personen van kleur en met een biculturele, godsdienstige of andere achtergrond.

Emancipatiebeleid en wetgeving om de mensenrechten van lhbti+personen te bevorderen dienen ook te gelden in het gehele Caribisch Nederland (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba).

Buitenlandse predikers die aanzetten tot haat jegens lhbti+personen of andere groepen, dient de toegang tot Nederland te worden ontzegd of snel het land te worden uitgezet.

Er moet een wettelijke regeling komen die medisch niet-noodzakelijke behandelingen van interseksekinderen verbiedt zonder hun nadrukkelijke en geïnformeerde toestemming.

De overheid dient in haar beleid de emancipatie van intersekse personen te bevorderen.

Er moet snel een goede wet komen voor meerouderschap en meeroudergezag, overeen-komstig het advies van de Staatscommissie Herijking Ouderschap (het CDA is hiertegen).

Er moet zo snel als mogelijk een draagmoederschapswet komen in lijn met zowel het voorstel van de regering als met het advies van de Staatscommissie Herijking Ouderschap.

Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad (KID) moet blijvend worden vergoed voor alle vrouwenparen die dit wensen, als ook voor alleenstande vrouwen en voor vrouwen met een partner die bij de geboorte als vrouw geregistreerd stond ongeacht haar huidige status.

IVF-draagmoederschap moet ook vergoed worden voor mannenparen en transpersonen die geen vrucht kunnen dragen door het ontbreken van een baarmoeder (VVD is hiertegen).

Het familierecht moet voortaan zoveel mogelijk geslachtsneutraal worden geformuleerd.

Het is goed als mensen de mogelijkheid krijgen om zelf iemand aan te wijzen die tegen het lage belastingtarief van hen erft (het CDA is hier heel fel tegen en de SP is hier op tegen).

Er moet een wettelijk verbod komen op zogenaamde 'conversiehandelingen' waarmee gepoogd wordt de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van mensen te veranderen.

De hiv-preventiepil PReP en de daarbij behorende zorg moeten zo laagdrempelig mogelijk worden verstrekt aan mensen die zich op deze wijze goed tegen hiv willen beschermen.

Er moet zo snel mogelijk een specifieke en veilige crisisopvang komen voor dak- en thuisloze lhbti+ personen, en wel in het bijzonder voor de jongeren onder de 18 jaar.

Niet de vraag met wie je seks hebt maar of je veilige seks hebt, moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed op plasma mag doneren. Dit is al in heel veel landen het geval.

Suicidepreventieprogramma's gericht op lhbti+personen moeten worden voortgezet.

Iedereen in Nederland moet zich laagdrempelig, kostenloos en zonder lange wachttijden kunnen laten testen op alle relevante seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

In praktijk, onderzoek beleid en kwaliteitskaders voor de zorg dient meer aandacht te komen voor gezondheidsverschillen vanwege sekse, gender en seksuele oriëntatie.

De steun van de Rijksoverheid voor lhbti+ouderen dient ten minste te worden gehandhaafd.

De overheidssteun voor lhbti+mensen met een beperking dient ook te worden gehandhaafd.

Aandacht voor de diversiteit en lhbti+vriendelijkheid moet worden opgenomen in het curriculum van opleidingen in de ouderen- en jeugdzorg en in de welzijnsopleidingen.

Aandacht voor diversiteit en lhbti+vriendelijkheid dient als toetsingscriterium te worden toegevoegd aan de bestaande algemene kwaliteitseisen voor alle zorginstellingen.

Het tweejaarlijkse onderzoek naar de houding tegenover, en naar de leefsituatie van, lhbti+personen in Nederland moet door het SCP of een ander instituut worden voortgezet.

De steun van de Rijksoverheid voor Movisie, het kenniscentrum voor onder andere lokaal lhbti+beleid, dient wegens het grote maatschappelijke belang ervan te worden voortgezet.

De overheidssteun voor IHLIA LGBT Heritage, het archief, documentatiecentrum en geheugen van de Nederlandse lhbti+gemeenschap, dient te worden voortgezet.

Initiatieven om te komen tot een museum over de regenbooggemeenschap verdienen (ook financiële) steun van de Rijksoverheid naar analogie van andere vergelijkbare musea.

Op het moment dat ik dit schrijf, is het Regenboogakkoord 2023 nog niet bekend. De verwachting is dat dit op 18 november 2023 zal gebeuren.





Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)