zaterdag 9 mei 2020

343. Mensenrechten, coronavirus & Hongarije

Dit is de derde aflevering van mijn blogserie over mensenrechten en het coronavirus, COVID-19. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de wereldwijde strijd tegen dit virus in sommige landen ernstig misbruikt wordt om de democratie af te breken. Vandaag schrijf ik over Hongarije. In mijn blogbericht 254 schreef ik over het weinig democratische verleden van Hongarije. Van 1526 tot 1699 was er een Turkse bezetting en daarna kwam Hongarije tot 1918 onder Oostenrijkse invloed. In 1920 verloor het net onafhankelijke Hongarije twee derde van zijn grondgebied en kwamen 3,3 miljoen Hongaren in buurlanden terecht. Van 1945 tot 1989 werd Hongarije door Russische troepen bezet. Amper democratische traditie.

Coronavirus & transgenders
Op 30 maart 2020 kreeg premier Viktor Orbán de bevoegdheid per decreet te regeren vanwege de coronacrisis. Op 31 maart 2020 werd duidelijk dat er de strijd tegen het coronavirus ernstig wordt misbruikt om de persvrijheid te muilkorven en dissidenten te onderdrukken. Al op 4 april 2020  wordt vanuit Nederland geprotesteerd. “Het is een schandalig wetsvoorstel dat het bestaansrecht van transgender personen ontkent en hun leven onmogelijk maakt. (...) Onder het mom van de coronacrisis werd in Hongarije deze week in feite de democratie afgeschaft, en de mensenrechten van trans personen behoren tot de eerste die sneuvelen." Hongarije kent nog steeds geen huwelijksgelijkberechtiging.

De NRC van 30 april 2020 citeert een Hongaarse transgender: "in het midden van de coronapandemie maakt de regering-Orbán het transgenders onmogelijk hun naam te veranderen. (...) Deze regering is altijd op zoek naar vijanden. Nu zijn wij transgenders blijkbaar aan de beurt." Het voorstel is verstopt tussen allerlei maatregelen in het kader van de coronabestrijding. Uitgerekend op de International Transgender Day of Visibility, 31 maart 2020. Uit een opiniepeiling bleek eind 2019 dat 70% van de Hongaren vindt dat geslachtsverandering mogelijk moet zijn, slechts 17% is daar tegen. Zo wordt de strijd tegen het coronavirus misbruikt om het mensenrecht om zeep geholpen dat iedereen zelf zin en vorm mag geven aan het eigen leven zolang men het zelfbeschikkingsrecht van anderen respecteert. De EU en de VN zijn kritisch over de ontwikkelingen in Hongarije.


Naschrift
Op 19 mei 2020 is de anti-transgenderwet aangenomen. Een petitie tegen deze wet is gestart. Op 18 juni 2020 oordeelt het Europees Hof van Justitie dat de Hongaarse wet over niet-gouvernementele organisaties in strijd is met de grondrechten. Volgens de EU is de wet vooral bedoeld om andersdenkenden te stigmatiseren.

Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door het bericht 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando, door het bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door blogbericht 66 over de emancipatiefilm Pride en door het bericht 31 over het vrijwel vergeten Oeganda-drama in zwart Afrika.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn betoog dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht krijgen. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat,  
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS,
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS,
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel,
9. Atlas van Friesland,  
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming,
12. Misverstanden rond Europese Unie en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst.