zaterdag 10 februari 2018

230. Stop zwart-wit-denken!

Op 24 januari 2018 legt de Nederlandse publieke omroep NOS uit waarom hij mensen liever wit dan blank noemt. Dat lijkt onbelangrijk maar is het niet. Het tast het recht aan om zelf te bepalen hoe je genoemd wilt worden. Humanistische en homo/lesbische minderheden vechten wereldwijd voor dat recht. Tegenstanders van gelijkberechtiging trachten overal hun opvattingen aan anderen op te leggen door negatieve naamgeving te gebruiken. Een publieke omroep moet dat misbruik door intolerante zwart-wit-denkers niet bevorderen.

Verklaring door de NOS roept veel vragen op
De verklaring van de NOS luidt als volgt. "We gebruiken bij voorkeur wit in berichten omdat blank in tegenstelling tot zwart een positieve connotatie heeft. En dat doen we met name bij nieuws waarin het over de tegenstelling met zwart (of de relatie tussen wit en zwart) gaat. Blank roept associaties op met rein en schoon en zwart is dat dan blijkbaar niet. Die gedachte ligt er achter. Van een verbod van het gebruiken van het woord blank is geen sprake." Deze verklaring roept de volgende vragen op die ik hieronder zal beantwoorden.

Wat weegt zwaarder: hoe mensen zelf genoemd willen worden of hoe de tegenstanders daarvan anderen tegen hun zin in een hoek willen drukken? Kiest de NOS voor een keurslijf van zwart-wit-denken? Roept het begrip humanisten te positieve reacties op en moeten zij daarom van de NOS liever heidenen genoemd worden? Is het woord 'gay' (vrolijk) volgens de NOS ook te positief en moeten homoseksuelen daarom nu voortaan 'seksueel devianten' genoemd worden? Is de NOS op de hoogte van de gewelddadige Amerikaanse rassenrellen en wil men die nu ook in Nederland gaan bevorderen door het taalgebruik over te nemen?

Zelfbeschikking weegt zwaarder dan mensen in een ongewenste hoek willen drukken
Ik ga er van uit dat mensen het recht hebben om zelf zin en vorm te geven aan hun bestaan zolang zij het zelfbeschikkingsrecht van anderen niet aantasten. Als iemand als ik liever een Nederlander of Fries genoemd wil worden dan zie ik niet in welk zelfbeschikkingsrecht wordt aangetast. Dat gebeurt wel als personen als ik tegen hun zin in Hollanders worden genoemd, hetgeen in veel media helaas nog steeds gebeurt. Voor zover ik na kan gaan zijn het Amerikaanse 'blacks' en Nederlandse 'zwarten' zelf geweest die voor deze begrippen hebben gekozen. Daaraan kunnen zij niet het recht ontlenen om mensen met een andere huidskleur tegen hun eigen wil in bijv. de stempels 'wit' of 'bleekscheet' op te leggen.

Zwart-wit-denken dwingt mensen in een keurslijf
Wie de wereldbevolking onbevooroordeeld bekijkt, zal moeten toegeven dat slechts een kleine minderheid wit of zwart is. Er bestaat daartussen een grote verscheidenheid aan kleuren. Veelkleurigheid is een begrip dat beter bij mensen past dan zwart-wit-denkers aan ons willen opleggen. Amerikaanse zwart-wit-denkers proberen een nieuwe vorm van het oude apartheidsdenken aan ons op te dringen. Zij doen net alsof zwart racisme niet zou bestaan terwijl ik in mijn tiende blogserie (zie hieronder) aantoon dat dit wel zo is.

Humanisten waren en zijn slachtoffer van zwart-wit-denkers
Als voorzitter van het Nederlandse Humanistisch Verbond (1977-1987) kreeg ik vaak te maken met dogmatische christenen die ons het recht wilden ontzeggen om ons humanist te noemen omdat dat een te positief begrip voor ons zou zijn. Zij noemden ons heidenen of godloochenaars. Op grond van ons zelfbeschikkingsdenken heb ik mij daar altijd tegen kunnen verzetten. Heeft de NOS nu voor humanisten ook een 'wit' begrip in gedachten?

Homo/lesbische minderheden worden door zwart-wit-denkers bedreigd
Eeuwenlang bestonden voor homo/lesbische minderheden de meest vreselijke begrippen. In mijn proefschrift, 'Homoseksualiteit in Nederland, studie van een emancipatiebeweging (Amsterdam 1982)', beschrijf ik hoe de keuze voor begrippen die geen negatieve lading hadden bepalend is geweest voor positieve zelfwaardering en emancipatie. Wil de NOS, na het eindeloos vertonen van Amsterdamse boten met blote mannen in het NOS-Journaal, de homo/lesbische beweging opnieuw benadelen door ons recht op naamgeving af te nemen?

Amerikaanse zwart-wit-denkers bedreigen Nederlandse grondwaarden
In onderstaande tiende blogserie toon ik aan hoe Amerikaanse zwart-wit-denkers de vaak falende zwarte emancipatiebeweging in Nederland willen invoeren. Terwijl de veel beter slagende homo/lesbische bewegingen uit de VS en Nederland veel meer successen hebben behaald door hetero's niet als tegenstanders maar als bondgenoten te zien. De NOS dreigt nu te zwichten voor het zwart-wit-denken dat juist maatschappelijk averechts uitpakt.

Naschrift
10. Racisme- en islamdiscussie
Deze groep berichten staat in de top tien van mijn blogberichten dankzij mijn reacties op het debat over Zwarte Piet: blogbericht 61 over Racisme?, nummer 224 over # MeToo (5) #IkOok (2) Een zwarte man als dader? (onder andere over de 'slag bij Dokkum') en blog nummer 69 over Divagedrag tegen Zwarte Piet werkt averechts. Dit laatste bericht is nu ook beschikbaar in een Friese vertaling: Divagedrach tsjin Swarte Pyt wurket averjochts.

De soms vermeende discriminatie op grond van afkomst en godsdienst speelt ook een rol in blogbericht 70 over de Turkse troebelen (1), nummer 110: Strategische blunders door 'antiracisten', nummer 142: Turkse troebelen (2), nummer 161: Turkse troebelen (3) en nummer 185: Turkse troebelen (4). Ook veel bekeken werden de blogberichten nummer 159: Boerkiniverbod? Naaktlopen! (1), nummer 160: Boerkiniverbod? Naaktlopen! (2) (de sterkste stijger in deze groep) en nummer 170: Mijn tweede vlogbericht: boerkiniverbod?


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, nummer 74 over Valse nichten, nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland, nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nr. 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1), bericht nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid en nummer 63 over Mediamissers.


Naschrift. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat,  
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS,
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS,
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel,
9. Atlas van Friesland,  
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming,
12. Misverstanden rond Europese Unie en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst.