zaterdag 19 november 2022

473. Tussentijdse Amerikaanse verkiezingen 2022 (2)

In mijn vorige blogbericht, 472. Tussentijdse Amerikaanse verkiezingen 2022 (1), schreef ik: "de gebruikelijke doemdenkers in de meeste media zaten er dus weer een naast!" Dat werd weer op 13 november 2022 nog eens bevestigd omdat toen bleek dat de Democraten in de Senaat hun meerderheid kunnen gaan verlengen. Op diezelfde dag schreef de Amerikaanse website LGBTQ Nation te San Francisco: "A historic number of LGBTQ candidates won their elections today." Dat was dus zowel goed nieuws als homo-nieuws: helaas twee redenen voor de meeste Nederlandse media om er geen aandacht aan te besteden. Ik daag nu alle Nederlandse journalisten die dit lezen uit om mij eens te verklaren waarom zo'n bericht genegeerd wordt. Een voorbeeld is dat in de deelstaat Massachusets de eerste openlijk lesbische gouverneur, de Democraat Maura Healy, is gekozen. Wat gebeurde er nog meer?

Wat gebeurde er na de verkiezingen van 8 november 2022?
Uit onderzoek bleek dat jongere kiezers in meerderheid de Democraten steunden: 63% in de leeftijd van 18 - 29 en 51% van 30 - 45. De Republikeinen werden gesteund door ouderen van 46 - 64 (54%) en van 65 jaar en ouder (53%). De grootste groei onder de Democratische kiezers betrof jonge vrouwen en dat versterkte de veronderstelling dat de afschaffing van het landelijke recht op abortus door een Trumpiaanse meerderheid in het Hooggerechtshof in het nadeel van de Republikeinen heeft uitgepakt. De NRC van 10 november 2022 had op de voorpagina de kop: "Trump geen garantie voor succes; de voorspelde 'rode golf' bleef uit in de VS; oud-president Trump begint een probleem te vormen voor de Republikeinen."

Op 12 november 2022 plaatste de NRC een artikel onder de kop: "Ron DeSantis heeft met zijn herverkiezing als gouverneur van Florida zijn positie bij de Republikeinen versterkt. Hij sluit niet uit dat hij in 2024 presidentskandidaat is. Trump vat dat op als verraad van de man die hij 'Ron de Schijnheilige' noemt." Ik citeer uit het artikel: "Er schuilt opluchting in het venijn en de snelheid waarmee Republikeinse politici en rechtse media als Fox News na de congresverkiezingen van dinsdag afstand nemen van de oud-president. (...) Het hoofd-redactioneel commentaar van de Wall Street Journal stelde het nog iets scherper: 'Donald Trump is de grootste loser van de Republikeinse Partij'. (...) Zoekend naar een verklaring komen de Republikeinen uit bij de kandidaten die dankzij de steun van Trump wel hun voorverkiezingen wonnen, maar het in de algemene verkiezingen vaak aflegden tegen meer gematigde concurrenten. Het heeft er alle schijn van dat het Republikeinse establishment in deze verkiezingssof een mooie gelegenheid ziet om zich van Trump te verwijderen.

DeSantis, een voorspelbaar conservatief-christelijke politicus, wordt 'Trump met hersens' genoemd. (...) In zijn eerste termijn als gouverneur is hij links blijven jennen. Zo tekende hij een wet die, in vaag gestelde formuleringen, leerkrachten verbiedt met leerlingen te spreken over kwesties als seksuele geaardheid en genderidentiteit. (...) De Republikeinen kunnen dan wel van hem af willen, Trump put energie uit wrok en de harde kern van zijn aanhang gaat voor hem door het vuur. Het is een illusie te denken dat de man die zich met alle middelen verzette tegen de vreedzame machtsoverdrag aan Joe Biden, gedwee op zijn rug gaat liggen voor Ron DeSantis." Tot zover dit citaat uit het NRC- artikel van Bas Blokker.

Op de voorpagina van de NRC van 14 november 2022 staat het volgende: "Voor Biden is het behoud van Democratische controle van de Senaat om meerdere redenen een belangrijke opsteker. Ten eerste kunnen de Democraten daar wetten blokkeren die de komende twee jaar aangenomen worden door een vermoedelijk Republikeins Huis. Ook behouden ze controle over Senaatscommissies en kunnen ze eventuele afzettingsprocedures die de Republikeinen initiëren in het Huis van de agenda houden in de Senaat. Bovendien kan Biden doorgaan federale rechters te benoemen - ook voor het Hooggerechtshof als daar een zetel vrijkomt." De NRC vermeldt ook: "vooral ontkenners van de verkiezingsuitslag boekten tegenvallende resultaten." Tot zover het artikel op de voorpagina van de NRC.

In dagblad Trouw staat op 15 november 2022 een artikel met de kop: "Lanceert Donald Trump vandaag zijn presidentscampagne voor 2024? Na de teleurstellende tussentijdse verkiezingen lijkt zijn krediet bij veel Republikeinen verspeeld." Ik citeer uit dit artikel: "Het is een dilemma voor Trump: als hij zijn aankondiging inderdaad uitstelt, geeft hij in feite toe dat hij zwak staat, en als er iets is waar Donald Trump een hekel aan heeft dan is het wel zwaktes toegeven. Maar als hij nu doorgaat met zijn aankondiging, dan komt die op een moment dat hij, nu ja, objectief gezien wel écht zwak staat. En dat zal hem allerwe-gen worden ingewreven. (...) Door de stoet Republikeinse partijstrategen die overal voor-rekenden dat Trump inmiddels een bewezen verkiezingsrisico is, na drie tegenvallende verkiezingen in 2018, 2020 en 2022." Op 15 november stelde Trump zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2024. Niet in een bomvol stadion maar in de kleine 'balzaal' van zijn huis in Mar-A-Lago, Florida. Het was een futloze vertoning. Hij leek wel aangeslagen door de voor hem teleurstellende tussentijdse verkiezingen, waarover hij zweeg. Ik kreeg de indruk dat hij niet meer geloofde in een herverkiezing maar dat hij zich alleen maar kandidaat stelde om de vele processen tegen hem op afstand te houden. Op 16 november 2022 was er ook goed nieuws dat (dus?) weinig of geen aandacht kreeg in de Nederlandse media: de Amerikaanse senaat stemde voor de voortzetting van de same sex marriages.

Op 17 november werd bekend dat het Huis van Afgevaardigden een krappe meerderheid heeft van 218 Republikeinen tegenover 212 Democraten. Zie een volgend blogbericht.






Naschrift. Amerika
Het aantal Amerikaanse lezers van mijn blog is het grootst na die uit Nederland. In deze groep bleef weer het meest gelezen blogbericht 18 over Dangerous stamps! Met dank aan het Postzegelblog want postzegels kunnen heel veel onthullen over een land, in dit geval over de Verenigde Staten. Daarna gevolgd door mijn blogbericht nummer 15 over (Anti) Holland Mania & Nieuw Amsterdam. Ook goed bekeken werd blogbericht 16 over Hans Brinker and a finger in a leaking dike. Verder moeten genoemd worden nummer 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in de VS in Orlando, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, bericht nummer 181 over De anti-elite-paradox over Trump  (de grootste stijger in deze groep), nummer 101 over American Democracy 101, nummer 173 over Geweld en preutsheid in de VS (over vlogbericht 5), nummer 174 over Nederlandse en puriteinse tradities in de VS (over vlogbericht 6) , en nummer 67 over American paradoxes. Zie voor de overige vlogberichten het  volledige lijstje onderaan.










Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 










Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 










Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1400 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)