donderdag 18 augustus 2022

460. Zijn Poetin en Trump opium van of voor het volk?

Op 24 februari 2022 gaf Poetin de opdracht aan zijn troepen om Oekraïne binnen te vallen. Hij dacht dat Zelensky zou vluchten en Kiev in drie dagen bezet zou zijn. Maar Zelensky bleef op zijn post en de aanval op Kiev werd een ramp. Zowel voor zijn falende troepen als voor de tijdelijk bezette gebieden waar veel oorlogsmisdrijven werden gepleegd. De Russi-sche aanval werd vrijwel wereldwijd veroordeeld. En leidde tot strafmaatregelen. De NAVO en de Europese Unie steunden Oekraïne poltiek, militair en financiëel. Voorheen neutrale landen als Finland en Zweden sloten zich bij de NAVO aan. Door Rusland bezet gebied ten noorden van Kiev en Charkov werd heroverd. Het Internationaal Strafhof in Den Haag begon een onderzoek naar de door Rusland gepleegde duizenden oorlogsmisdaden tegen burgers.

Blogberichten 436 tot en met 445
In de blogberichten 436 tot en met 445 beschreef ik de vreselijke gevolgen van deze oor-log. Zowel voor Oekraïne als voor de rest van de wereld. In Oekraïne vielen vele tiendui-zenden doden en gewonden, zowel onder militairen als onder de burgerbevolking. Grond-gebied in het noorden, oosten en zuiden van het land werd vernietigd en bezet. Miljoenen mensen vluchtten in het land en naar het buitenland. De economie leed er grote schade.

Rusland telt ook tienduizenden doden en gewonden. De internationale boycot schaadt de economie. Honderdduizenden Russen vluchtten naar het buitenland. Alle media werden gelijkgeschakeld, iedere oppositie werd en wordt onderdrukt. Rusland gleed af naar een dictatuur en werd o.a. vanwege de aantasting van mensenrechten uit de Raad van Europa gezet. En er wordt gewerkt aan een nog scherpere antihomowet. Zie mijn blogbericht 29.

De wereldwijde rampzalige gevolgen van deze oorlog
Door deze oorlog is in veel landen sprake van tekorten aan gas, olie, kolen, graan, mais en zonnebloemolie. Met als gevolg veel inflatie. Rijken worden rijker en armen worden armer. Sommige landen compenseren armen maar andere doen dat niet of nauwelijks. Met als ge-volg toenemende spanningen en verdeeldheid. Poetin denkt hier garen bij te spinnen. Zijn doel is democratieën te verzwakken en dictaturen zoveel mogelijk aan Rusland te binden.

Godsdienst is opium van of voor het volk?
Marx stelde dat veel onderdrukte volkeren vaak in godsdient de mogelijkheid zagen om te hopen op bevrijding in het hiernamaals: opium van het volk. Lenin zag godsdienst als opium voor het volk omdat onderdrukkende leiders op die manier de onderdrukten onder de duim konden houden. Poetin is een bewonderaar van Lenin en van Stalin. Poetin gebruikt nu de Russisch orthodoxe kerk om aan de macht te blijven. Door alle media te manipuleren gaan de meeste Russen hem zien als de leider die het volk gaat redden. Zijn aanhangers hebben niet door dat zij door Poetin nu gemanipuleerd worden waardoor zij hem tegen hun eigen belangen in steunen. Datzelfde hebben wij gezien bij arme Amerikanen die in Trump hun verlosser zien terwijl hij in werkelijkheid zijn eigen belangen beter behartigt dan die van de meeste van zijn aanhangers. Poetin en Trump hebben zo gemeenschappelijk dat zij hun bedwelmende mediamacht misbruiken om velen te doen geloven dat deze leiders hun ware redding zouden zijn. In werkelijkheid zijn het hun onderdrukkers. Hun bedwelmende macht is opium voor het volk dat niet beseft dat zij meer geholpen zouden zijn door democratie.








Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1400 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)