zaterdag 6 februari 2016

129. Homo(zelf)haat

Amerikanen vormen (na Nederlanders) de grootste groep lezers van mijn blog. Daarom in dit blogbericht aandacht voor de Amerikaanse voorverkiezingen die deze week begonnen zijn. Het is wereldwijd van belang om te weten wat voor mensen die presidentskandidaten zijn. Onder de Republikeinse kandidaten zitten uiterst homovijandige lieden. Waar komt homo(zelf)haat toch vandaan?

Ted Cruz
De voorverkiezingen in Iowa zijn gewonnen door de zeer godsdienstige Ted Cruz. Volgens de LGBTQ Nation heeft hij die gewonnen door de anti-homo-kaart te spelen. In Iowa wonen heel veel christelijke tegenstanders van huwelijksgelijkberechtiging. Onder Amerikaanse christenen bevinden zich veel homo's die hun eigen homoseksualiteit willen onderdrukken door openlijke homo's te vervolgen. Een voorbeeld daarvan zijn de Amerikaanse christelijke fundamentalisten die hun homohaat aan Oeganda proberen op te dringen. Iowa laat zien hoe belangrijk het is dat democratie geen dictatuur van de meerderheid is. Want dan hadden de homo's en lesbo's in het overwegend christelijke Iowa nog lang kunnen wachten op gelijke rechten. Nu bewaakt het Hooggerechtshof de democratie.

Donald Trump
Tweede in Iowa werd Donald Trump die volgens de Huffington Post er alles aan wil doen om de openstelling van het huwelijk terug te draaien. In het dagblad Trouw van 30 januari 2016 zegt de Trump-biograaf Michael D'Antonio dat Trump's grote voorbeeld naar eigen zeggen de beruchte homo(zelf)hater Roy Cohn (1927-1986) is. Wie het toneelstuk en/of de  film "Angels in America" gezien heeft, weet dat Cohn de rechterhand was van de beruchte homo- en communistenjager Joseph McCarthy (1908-1957). Cohn werd in zijn homojacht gesteund door FBI-hoofd J. Edgar Hoover (1895-1972). In blogbericht 18 laat ik zien hoe Hoover zijn hele leven in de kast bleef terwijl hij openlijke homo's vervolgde.

Trump is kennelijk een man die zich thuis voelt in deze schijnheilige wereld. Dat blijkt alleen al uit het feit dat hij vele malen gescheiden en hertrouwd is maar zich beroept op 'traditionele gezinswaarden' om homo's te kunnen achterstellen. In deze schijnwereld voelen veel homo(zelf)haters zich kennelijk thuis, zoals Stephen Fry ontwapenend laat zien in de televisieserie Stephen Fry: Out There onder andere over de VS, Oeganda en Rusland.

Waar komt homo(zelf)haat vandaan? 
In blogbericht 32: Mijn eerste vriendje beschrijf ik hoe vijftig jaar geleden mijn eigen toenmalige gebrek aan zelfaanvaarding er toe leidde dat ik negatief over andere homo's dacht. Dat komt helaas op grote schaal voor. Waarom zou een doorsnee heteroman opgewonden raken van het idee dat andere mannen seks met elkaar hebben? Het is niet toevallig dat de meest homovijandige landen dezelfde landen zijn waar het vroeger heel gewoon was dat mannen elkaar zoenden en jongens omarmend over straat liepen. Je mocht het wel doen maar niet zijn. Die dubbele moraal zien we terug in de wereldwijd meest homovijandige instelling, de katholieke kerk, waar naar schattingen de helft van de geestelijken zich aangetrokken voelt tot het eigen geslacht. Daar mag je het wel zijn maar niet doen. Beide opvattingen leiden tot een schijnheiligheid die voor niemand gezond is en vele slachtoffers maakt.

In de afgelopen vijftien jaar wordt die schijnheiligheid steeds zichtbaarder. Vijftien jaar geleden werd op 1 april 2001 in Nederland het huwelijk opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Sindsdien neemt wereldwijd de huwelijksgelijkberechtiging aanzienlijk toe. Wat je ook verder vindt van het huwelijk, de zichtbaarheid van homo/lesbische relaties is mede daardoor aanzienlijk toegenomen. De beeldvorming rond homoseksualiteit is nu drastisch omgeslagen. Niet langer waren alleen degenen zichtbaar die de bestaande negatieve vooroordelen bevestigden maar werd duidelijk dat homoseksualiteit geen enge sekte is maar overal voorkomt. Door op grote schaal uit de kast te komen, verdwenen steeds meer vooroordelen als sneeuw voor de zon. Door die zelfde zon werd ook de homo/lesbische zelfdiscriminatie zichtbaar. Waarom zou je jezelf nog langer verloochenen als iedereen zichzelf mag zijn? Daardoor droogt de voedingsbodem voor homo(zelf)haat op. Steeds meer homo's en lesbo's komen uit de kast. Wie nu nog te koop loopt met zijn homo(zelf)haat staat steeds meer te kijk. Het Nederlands kent daar een mooie uitdrukking voor: hij heeft boter op z'n hoofd terwijl hij in volle zon rondloopt!Een lezer die regelmatig de VS bezoekt, schrijft: "Geweldige sterke blog Rob! Voor mij altijd weer een hart onder de riem, omdat jij onderwerpen zo nuchter en gefundeerd kunt behandelen."Op 10 januari 2020 maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat uit onderzoek van het CBS blijkt dat homo- en biseksuele jongeren tussen de 12 en 25 jaar ruim tweemaal zo vaak (11,4%) online gepest worden dan heteroseksuele jongeren (5%).Naschrift: De meest gelezen blogberichten over de VS zijn (in volgorde van populariteit): blogbericht 16 over Hans Brinker and a finger in a leaking dike, daarna gevolgd door blogbericht 15 over (Anti) Holland Mania & Nieuw Amsterdam. Ook veel bekeken werd blogbericht 18 over Dangerous stamps! Met dank aan Postzegelblog want postzegels kunnen heel veel onthullen over een land, in dit geval de Verenigde Staten. Tenslotte moeten genoemd worden nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, nummer 101 over American Democracy 101 en nummer 67 over American paradoxes.


Mijn memoires "Humanisme als zelfbeschikking, levensherinneringen van een homohumanist" zijn november 2016 uitgegeven bij de Papieren Tijger Breda.