zaterdag 6 augustus 2022

458. De pychologische aspecten van (online) daten

Van Holger Büttner uit Berlijn ontving ik onderstaande reactie die ik een belangrijke aan-vulling vind op mijn eerste blogbericht in deze serie. Ik citeer Holger: "Ik zou me willen concentreren op de psychologische aspecten van (online) daten. Aan de ene kant is het fantastisch dat je een keuze kunt maken uit een gigantisch aantal mannen zonder dat je de deur uit hoeft, maakt niet uit waar je bent. Dat je even een 'woof' of een ander positief seintje kunt geven als een soort digitale flirt om te kijken of de ander reageert. Dat je even kunt chatten en op die manier weet met wie je te maken hebt, of je iemand echt ziet zitten. Dat is veel makkelijker dan iemand aan te spreken die je in een kroeg, een club of ergens anders ziet staan (...) Je zou denken dat het toch gewoon erg makkelijk is om dan ook een afspraak of een date met iemand te organiseren. Maar het werkt anders.

Ik ben bijna dertig jaar geleden met online daten begonnen. De apps hebben in die tijd een ongelofelijke ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn niet meer per se gemaakt om snel tot een afspraak te komen. De apps zijn mooier, kleurrijker geworden en in theorie meer aange-past aan jouw soort man of jouw soort voorliefdes. Dat is fijn. Maar, de makers van de apps zijn er niet geïnteresseerd in dat we snel een date vinden. Ze willen dat we zo lang moge-lijk de app gebruikt. Daar wordt aan verdiend. De apps zijn zo ontworpen dat je er ver-slaafd aan raakt. Elk berichtje dat je ontvangt, elke 'woof' en elke nieuwe foto die naar je opgestuurd wordt, lijkt op een stukje positieve aandacht en veroorzaakt een dopamine-stoot bij de ontvanger. We raken zo verslaafd aan de dopamine dat we ondertussen hele-maal niet meer aan het eigenlijke doel toe komen, namelijk een man te ontmoeten met wie je plezier kunt hebben. (Zie b.v. Judson Brewer, The Craving Mind - From Cigarettes to Smartphones to Love - Why We Get Hooked and How We Can Break Bad Habits; Yale University Press, New Haven USA, 2018) Brewer beschrijft het echt erg goed.

Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat ikzelf maar ook de mannen met wie ik de afgelopen jaren en maanden heb gechat steeds minder tot een afspraak komen via een app. Er wordt veel gechat, er ontstaan online relaties gebaseerd op indrukken die niets met de realiteit te maken hebben. En als je iemand na weken van chatten en plaatjes of filmpjes uit-wisselen dan toch ontmoet dan valt hij heel vaak tegen. Realiteit is iets anders dan fantasie. Het is in Berlijn gelukkig heel makkelijk om anders dan via een app aan seks of leuke contacten te komen. Als een van de homohoofdsteden van Europa hebben we hier nog steeds een rijk uitgaansleven. En zelfs jongeren gaan naar de banen. Dat zijn tegen-woordig geen stiekeme ontmoetingsplekken meer maar parken en meertjes waar je overdag open en bloot kunt liggen en lekkere mannen kunt ontmoeten. Een stap dichter bij een aards paradijs geheel zonder internet." Tot zover de lezer Holger Büttner uit Berlijn.

Online blind daten
In 2003 verhuisde ik naar Friesland en in 2005 ging ik met pensioen. In de jaren daarvoor reisde ik veel door Nederland en kon ik makkelijk online blind-date-afspraken maken. Dat ging bijvoorbeeld via Gaytel. Daarover is op internet maar heel weinig te vinden. Daarom schrijf ik daar een volgend blogbericht over. De periode van online daten met foto's heb ik zelf niet meer meegemaakt. Daarom ben ik heel blij met Holger's aanvulling hierboven.









Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)