zaterdag 28 augustus 2021

411. Reizen in (anti)mondkapjesland (5)

In mijn blogberichten 358, 360, 362 en 365 'Reizen in (anti)mondkapjesland' (zie naschrift hieronder) beschreef ik enkele reizen in Friesland. Vorige week ging ik weer eens naar het mooie Friese waddenleiland Schiermonnikoog. Veel was er niet veranderd maar er vielen wel een paar dingen op. Het geheel open bovendek van de veerboot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog was vrijwel mondkapjesloos maar verder hield men zich meestal aan de voorschriften. Dat gold ook voor de (elektrische) bussen. In de weinige taxis zag ik vrijwel geen mondkapjes. Op straat evenmin. Net zoals in de enige supermarkt en in de hotels.

Opmerkelijk personeelstekort in hotels en restaurants
Hotels en restaurants met vast personeel in dienst hadden vrijwel geen problemen. Maar waar voorheen met flexwerkers werd gewerkt daar deden zich opmerkelijke problemen voor. In het hotel waar wij verbleven, werden de kamers schoongemaakt door een jonge vrouw die uitsluitend Slowaaks sprak. Iedere ochtend was er een andere medewerker voor het ontbijt. De ingehuurde Italiaan kon zich niet voorstellen dat iemand een glaasje melk bij het ontbijt wilde en als je koffie bestelde kreeg je espresso. De volgende ochtend was er wel een Nederlander maar die wist niet hoe de koffiemachine werkte. Er werd met shifts van drie kwartier gewerkt zodat de tafels maar half bezet waren en men afstand kon houden. En 's avonds bleek de keuken onderbezet waardoor men eindeloos op het eten moest wachten. De andere avonden weken wij dus uit naar restaurants met vast personeel waar alles op rolletjes verliep. Maar sommige restaurants met flexwerkers waren op vele avonden gesloten "wegens personeelsgebrek". Een lesje in een vast personeelsbeleid dus.

Vergelijkend ochtendjournaalonderzoek
Omdat de dagbladen pas na elf uur beschikbaar waren, kon ik 's morgens een vergelijkend journaalonderzoek doen. Ik sta thuis altijd heel vroeg op en kijk dan naar de herhalingen van de avondjournaals. Vanaf zeven uur lees ik de dagbladen Trouw en de Leeuwarder Courant. Voor de actualiteit kan ik terecht op internet. Zo komt het dat ik al tijden niet meer de ochtendjournaals zie. Het kan aan de vakantietijd liggen maar mij viel op hoe slecht het NOS-ochtendjournaal was vergeleken met de journaals van RTL en SBS. Weinig onderwerpen, weinig nieuws of achtergronden vergeleken met het avondjournaal en geen enkel goed nieuws. Zou een ondeskundige NOS-correspondent in het ver weg gelegen New Delhi een beter toegang hebben tot nieuws uit Afghanistan dan de redactie en Afghaanse deskundigen in Nederland? Vanzelfsprekend was er veel aandacht voor de ontwikkelingen in Afghanistan. Alleen het Vlaamse journaal van de VRT en de Canadese premier Trudeau hadden aandacht voor de gevolgen voor lhbti'ers. Het zeer deskundige Human Rights Watch werd niet geraadpleegd. Trouwens ook niet door de 3 Nederlandse dagbladen die ik lees.

Orderlijk Friesland
Wat mij telkens weer opvalt, is hoe orderlijk de meeste dingen in Friesland verlopen. De tijden bij de bushaltes op Schiermonnikoog zijn afgestemd op de vertrektijden van de veerboot. Maar men staat ruim van te voren klaar omdat bij drukte de bussen eerder gaan rijden. Men staat niet in een rij en men gaat niet voordringen. Datzelfde geldt voor de toegang tot de veerboot. Er zijn mensen die in een rij gaan staan maar de meesten staan op keurige afstand verspreid en gaan niet duwen of dringen. Ook bij het inenten kwamen de meeste Friezen zeer ruim op tijd waardoor het allemaal heel soepel zonder lange rijen verliep. De opvallendste rijen die ik in Friesland heb gezien, zijn Duitsers die 's morgens in supermarkten hun "Brötchen" komen ophalen. Friezen gaan niet in die rij staan maar gaan andere boodschappen doen tot de rij verdwenen is. Als er rijen bij de kassa's staan dan zijn dat ook weer Duitsers die onmiddellijk in een rij gaan staan terwijl Friezen naar de andere kassa's gaan die meteen open gaan als er een rij ontstaat maar Duitsers die eenmaal in een rij staan blijven in die rij staan ook al zijn er inmiddels kassa's vrij. Bij ontbijtbuffets zie je het zelfde verschijnsel: er vormt zich een "Duitse rij" terwijl Friezen langs die rij lopen en uit het buffet halen wat zij nodig hebben. Zoals bekend, wordt de snelheid van een rij bepaald door de langzaamste personen die heel lang bij iedere keuze eindeloos blijven aarzelen. Inmiddels zijn de Friezen al rustig aan het ontbijten en halen niet alles in één keer maar steeds als ze iets nodig hebben. Ik herinner mij eindeloze rijen in het buitenland waar maar één loket open was terwijl tientallen achter dat ene loket iets anders zaten te doen. In Friesland worden onmiddellijk andere loketten of kassa's geopend en onderbreken deze mensen dus even hun andere werkaamheden. Klantvriendelijk en rijen voorkomend.

Het andere uiterste kwam ik ook tegen. Uit Amsterdam herinner ik mij het stelselmatige voordringen en het eeuwige gezeur daarover. Op Schiermonnikoog kocht ik kranten. Een aan het accent te horen Amsterdammer kocht een Telegraaf en drong voor en beriep zich na mijn opmerking op "een eilanderwet" omdat hij er kennelijk een (tweede?) huis had. De eilandervrouw achter de kassa ontkende nadrukkelijk dat een dergelijke wet zou bestaan en wij glimlachten, blij dat wij in Friesland van dergelijk gedrag echt niet gediend zijn.



Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2). Zie ook mijn blogberichten 362 en 365 over dit onderwerp.


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.


Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)