zaterdag 15 april 2023

494. Homovijandig Spakenburg & Eindhoven? Voetbal!

Op 4 april 2023 vond in het zwaar gereformeerde Spakenburg een voetbalbekerwedstrijd plaats tegen het Eindhovense PSV. De wedstrijd werd zeer ontsierd door homovijandige spreekkoren. Die waren met name gericht op de negentienjarige Xavi Simons. Hij is naar eigen zeggen hetero maar kennelijk voor homohaters 'verdacht' omdat hij er niet genoeg uitziet als een 'echte macho'. Scheidsrechter Jeroen Manschot liet de beslissing om al dan niet verder te spelen over aan Simons. Die vond het zelf niet nodig om de wedstrijd stil te doen leggen. Hier klopt iets niet. Homovijandige spreekkoren zijn niet alleen een ernstige discriminatie van een toevallige speler maar van alle homo's en van iedereen die opkomt voor mensenrechten in het algemeen. Wat ook niet klopt is dat Spakenburg-voorzitter Marc Schoonebeek meteen aankondigde stappen te gaan zetten maar een week later dat nog steeds niet gedaan heeft terwijl Spakenburg een dorp is waarin iedereen iedereen kent.

Dus de daders hadden allang bij de politie aangemeld moeten worden. PSV heeft wel al een boze brief naar de KNVB gestuurd. Half februari werd Simons ook al slachtoffer van homovijandige spreekkkoren in een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De John Blankenstein Foundation zet zich in voor acceptatie van mensen in de lhbti+-gemeenschap in de sport.

Het stichtingsbestuur wil dat wedstrijden worden onderbroken bij homovijandige spreek-koren. "Om mensen aan het denken te zetten. De wedstrijd werd gisteren bijgewoond door 6.300 supporters en liefst 1,4 miljoen mensen zagen het duel op tv. Ook voor hen waren de spreekkoren goed te horen. Zolang er niets tegen dit gedrag wordt gedaan, blijft het kli-maat in de voetbalwereld onveilig voor lhbtiq+-mensen. Meer daadkracht van de KNVB en de clubs zelf is nodig." Aldus de terechte reactie van de John Blankenstein Foundation.

Van Spakenburg naar Eindhoven en Groningen
De gebeurtenissen op 4 april 2023 kregen op 8 april een vervolg. Ik citeer hieronder uit het commentaar van het COC Nederland: "Schandalig: 20 hooligans verstoorden zaterdag een bijeenkomst voor LHBTI+ jongeren onder de 19 jaar van COC Eindhoven en regio. (...)

De jongeren werden uitgescholden en geïntimideerd, een vrijwilliger kreeg klappen en een regenboogvlag werd kapot gemaakt. Dit is waarom er moet worden opgetreden tegen LHBTI+ haat in de stadions, en waarom ook bij anti-LHBTI+ spreekkoren de wedstrijd moet worden stilgelegd. En dit is waarom mensen van jongs af aan moeten leren om elkaar te respecteren, wie je ook bent en op wie je ook verliefd wordt. Ook in Groningen was het dit weekend raak: vijf medewerkers van een drag bar werden mishandeld. COC Groningen & Drenthe heeft contact met de slachtoffers. Mensen: de recente woorden van haat jegens de regenbooggemeenschap leiden tot daden van haat, en dat moet stoppen! Door iedereen van jongs af aan bij te brengen dat je elkaar moet respecteren, ongeacht wie je bent en op wie je verliefd wordt. En door haatmisdrijven zwaarder te bestraffen." Zo COC Nederland.

Homovijandige spreekkoren in het mannenvoetbal zijn niet onschuldig
Er zijn nog steeds mensen (waaronder rechters!) die homovijandige spreekkoren in het mannenvoetbal beschouwen als ongevaarlijke folklore. Maar de gebeurtenissen van de afgelopen weken laten zien dat homovijandig uitschelden leidt tot gewelddadigheden die de veiligheid ernstig bedreigen. Moeten er eerst doden vallen voor men gaat ingrijpen?






Naschrift.
Op 15 april 2023 hangen op vele plekken regenboogvlaggen uit als protest tegen het homovijandig geweld van de laatste tijd. Diverse media besteden er aandacht aan.






Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.





Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)