zaterdag 9 april 2022

441. De Russische inval in Oekraïne (6)

De media staan wereldwijd vol met het volgende verschrikkelijke nieuws. Ik citeer nu het dagblad Trouw van 4 april 2022: "Nu Russische troepen zich terugtrekken uit het noorden van Oekraïne, groeien de aanwijzingen dat ze burgers hebben gedood. Vooral berichten uit het Oekraïense stadje Boetsja, ten noordwesten van de hoofdstad Kiev, schokten afgelopen weekend de wereld. Op beelden zijn de lichamen te zien van zeker twintig doodgeschoten mannen in burgerkledij, her en der op straat liggend, sommigen met de handen geboeid op de rug. Verslaggevers van internationale persbureaus troffen gisteren in Boetsja nog steeds lijken aan op straat. Ook berichtten ze over een massagraf, waar volgens de burgemeester van het stadje de stoffelijke resten van rond de driehonderd burgers liggen. Zij zouden zijn vermoord toen Tsjetsjeense strijders, die meevechten met de Russen, actief waren in het gebied. Volgens de Oekraïense regering hebben haar militairen ook in Irpin en Hostomel, twee andere noordwestelijke voorsteden van Kiev waar de afgelopen tijd hard is gevoch-ten, lijken van burgers gevonden op straat." Tot zover het bericht uit het dagblad Trouw.

Internationaal Gerechtshof in Den Haag doet onderzoek naar oorlogsmisdaden
Zoals ik eerder berichtte in deze blogserie, doet het Internationaal Gerechthof in Den Haag onderzoek naar oorlogmisdaden in Oekraïne. Volgens de NRC van 4 april 2022 gaat het om het bombarderen van burgerdoelen, de inzet van clusterwapens, gedwongen verplaatsing van burgers, en onmenselijke behandeling van krijgsgevangen. Eveneens zou er sprake zijn van wraak omdat het Russische leger Kiev niet heeft kunnen bezetten door de weerstand van de Oekraïense bevolking. Rusland ontkent de beschuldigingen en stelt dat Oekraïne de zaak in scene gezet heeft. Dat wordt weerlegd door satelietbeelden waaruit onweerlegbaar blijkt dat de lijken al op straat lagen toen de Russen het er nog voor het zeggen hadden.

Toespraak Zelinski voor Veiligheidsraad
Op 5 april 2022 hield de Oekraïense president Zelensky een zeer indrukwekkende digitale toespraak voor de Veiligheidsraad in New York. Hij vroeg zich af wat de Veiligheidsraad nog voorstelt als een lidstaat met vetorecht veroordelingen kan blokkeren van overduidelijke schendingen van internationale verdragen door die lidstaat. De VN steunt het onderzoek naar oorlogsmisdrijven in Oekraïne. De VS en de EU komen nu met nieuwe sancties tegen Rusland en nieuwe wapenzendingen naar Oekraïne. Wat kan de Veiligheidsraad nog doen?

Kan het vetorecht van Rusland in de Veiligheidsraad afgeschaft worden?
In de NRC van 7 april 2022 staat een artikel onder de kop: "Veto zelf belemmert afschaffen van veto." Ik citeer: "Er is een scenario denkbaar waarin het veto afgeschaft zou kunnen worden: als Rusland zich door de oorlog als grootmacht te gronde richt. Dan zou er een nieuw 1945-moment kunnen ontstaan. Hervorming van de VN-Veligheidsraad zou dan deel uit kunnen maken van een nieuwe herschikking van de macht, van een nieuwe mondiale veiligheidsarchitectuur. 'Elke ambitieuze aanpassing van de internationale rechtsorde begint met een crisis,' schreef hoogleraar internationaal recht André Nollkaemper vorige maand in NRC. 'De oorlog in Oekraïne kan de crisis zijn die hiervoor nodig is'." Mijn vraag is: waarom kan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag hier geen rol bij spelen? Dat heeft de inval in Oekraïne door Rusland al veroordeeld als strijdig met internationale verdragen.

Op 7 april 2022 besloot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat Rusland geschorst wordt als lid van de Mensenrechtenraad. Als president van de International Humanist and Ethical Union van 1986 tot 1998 volgde ik die raad intensief omdat de IHEU daar vaste waarnemer is. Er was vaak een aanleiding om een lidstaat te schorsen omdat mensenrechten daar geschonden werden maar dat gebeurde weinig. Het is weliswaar van symbolische betekenis maar toch niet onbelangrijk dat dit keer snel een schorsing volgde.








Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1400 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)