zaterdag 11 december 2021

426. Gelukgewenst met 75ste verjaardag!

Dit jaar ben ik 75 geworden. Net zoals drie organisatie waarvan ik meer dan vijftig jaar lid ben: de Partij van de Arbeid, het Humanistisch Verbond en het COC. Alle drie emancipatie-bewegingen voor gelijkwaardigheid in veelvormigheid. Hieronder staat de COC-verklaring.

COC-verklaring over 75-jarig jubileum
"Op dinsdag 7 december 2021 bestaat COC Nederland 75 jaar. Het is daarmee de oudste nog bestaande belangenorganisatie voor de regenbooggemeenschap ter wereld. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Amsterdamse Krasnapolsky Hotel, waar de organisatie in 1946 werd opgericht, kijkt het COC terug op wat er is bereikt en kroont een nieuwe generatie activisten en voorlopers. ‘Ik ben ongelofelijk trots op wat we samen hebben bereikt,’ zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Van een totaal taboe halverwege de vorige eeuw tot voorlichting op elke school anno nu. Van strafbaarheid tot openstelling van het huwelijk. Van anonieme bijeenkomsten in achterafzaaltjes tot Paarse Vrijdag en Roze Zaterdag. Bob Angelo en zijn medeoprichters zouden trots zijn, het leven van de regen-booggemeenschap is in 75 jaar enorm verbeterd.’ Tijd om weer voorop te gaan lopen.

Er liggen ook nog tal van uitdagingen, volgens Oosenbrug: ‘het geweld tegen onze gemeenschap, het pesten op school, discriminatie van LHBTI personen van kleur en de afwijzing van mensen die zich niet thuis voelen in het hokje man of vrouw: er is nog veel om aan te werken.’ Ook wijst Oosenbrug er op dat Nederland nu op de 12 plaats in Europa bungelt van landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn.‘Het is tijd dat Nederland weer voorop gaan lopen in de wereld, zoals toen we het huwelijk openstelden en toen we de nu oudste LHBTI belangenorganisatie ter wereld oprichtten: het COC,’ aldus de voorzitter.

De Kamer besluit op 9 december over één van die punten, waar het COC al bijna 20 jaar voor pleit: verankering van LHBTI rechten in artikel van de Grondwet. Oosenbrug noemt het geweldig dat er ook nu weer een generatie voorlopers opstaat die knellende normen over gender en seksualiteit ter discussie stelt en zich inzet voor de gemeenschap. ‘Samen met hen een heel veel andere gedreven mensen, blijven we werken aan een diverse en inclusieve wereld waar iedereen zichzelf kan zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, gender-identiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken zijn.’ Een aantal van die voorlopers bekroont het COC op 7 december in het Krasnapolsky Hotel met een Bob Angelo Ster van de Toekomst, tijdens een (wegens covid) kleine, besloten feestelijke bijeenkomst. Het zijn veelbelovende, vaak jonge mensen die in korte tijd iets bijzonders hebben bereikt voor de regenbooggemeenschap. De Sterren zijn vernoemd naar Bob Angelo, het pseudoniem van COC-oprichter Niek Engelschman. De winnaars worden op 7 december bekend gemaakt.

Engelschman en zijn vrienden, veelal oud-verzetsmensen, richtten kort na de oorlog het COC op onder de schuilnaam Shakespeare Club. De eerste bijeenkomst vond plaats in het Amsterdamse Krasnapolsky Hotel in het weekend van 7 op 8 december 1946. In 1949 werd de Club omgedoopt tot het Cultuur- en Ontspannings Centrum, ofwel COC. Naast COC Nederland werden 20 regionale COC-verenigingen opgericht. Het COC ontwikkelde zich sinds de oprichting in 1946 uit de bescheiden lezerskring van het tijdschrift Levensrecht tot een sterke, internationaal actieve belangenorganisatie met 65 duizend volgers, duizenden leden, honderden vrijwilligers, twintig regionale COC-verenigingen en een kantoor (...).

In de 75 jaar sinds de oprichting van het COC is er veel bereikt. Het percentage van de Nederlandse bevolking dat negatief staat tegenover de regenbooggemeenschap daalde van bijna 40 procent in de jaren zestig naar 6 procent vandaag. Er kwam een einde aan strafbaarheid (1971), een wettelijk verbod op discriminatie van lesbiennes en homo-seksuelen (1994) en van transgender-, intersekse- en non-binaire personen (2019).

Voorlichting op school werd verplicht (2012) en er zijn GSA’s op zo’n 80 procent van de middelbare scholen in Nederland. Aan Paarse Vrijdag voor acceptatie op school doet een half miljoen scholieren mee. Ook komt er steeds meer aandacht voor biculturele, religieuze, jonge en oudere LHBTI personen. In 2014 trad een nieuwe transgenderwet en een wet lesbisch ouderschap in werking. Nederland stelde in 2001 als eerste land ter wereld het huwelijk open voor paren van gelijk geslacht. Honderden vrijwilligers bij 20 regionale COC-verenigingen geven duizenden voorlichtingslessen op school. Ze onder-steunen onder meer LHBTI-jongeren, asielzoekers, oudere LHBTI personen, LHBTI’s met autisme en LHBTI personen met een beperking. Het COC ondersteunt tal van LHBTI organisaties in 35 landen wereldwijd." Tot zover een groot deel van de COC-verklaring.

Media-aandacht te kort door de bocht
Er was gelukkig enige media-aandacht. Maar die was op één punt te kort door de bocht. De indruk werd gewekt dat het COC in de beginjaren alleen een gezelligheidsvereniging was. Dat vraagt om een nadere verklaring. In mijn proefschrift (Homoseksualiteit in Nederland; studie van een emancipatiebeweging, Amsterdam 1982) stel ik mij de vraag waarom het COC zo'n succes was. In de meeste andere landen begonnen homo/lesbische bewegingen vaak met een aantal idealistische activisten die er niet in slaagden om draagvlak in hun achterban te krijgen. Die achterban werd echt uitgebuit door kroeg- en discobazen die geen enkel belang hadden bij emancipatie omdat hun klanten dan ook elders terecht konden. De gouden greep van het COC was om door eigen sociëteiten het nodige geld te verdienen om achter de schermen aan gelijkberechtiging te werken. Dat is het COC-succes.

Waarom het COC nog steeds noodzakelijk is
Van 1971 tot 1975 was ik algemeen secretaris van het COC. Toen al waren er mensen die riepen dat het COC niet meer nodig zou zijn. De geschiedenis heeft nu laten zien hoe belangrijk het COC sindsdien en nog altijd heel nodig is. Ook de gebruikelijke vijandige reacties uit het open riool van de (a)sociale media maken dat juist deze dagen duidelijk.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)