zaterdag 5 juni 2021

399. 'Roze Revolutie' in Nederland? (4)

Voor de vierde (en laatste) aflevering van de serie 'Roze Revolutie' op 31 mei 2021 geldt hetzelfde als voor de derde aflevering. Nu geen onjuistheden en weglatingen zoals in de eerste twee afleveringen. Ook in deze vierde aflevering zagen we de programmamaker Michiel van Erp weer op zijn best als empathische interviewer. Deze uitzending begon met een terugblik op de zeer geslaagde Gay Games in 1998 in Amsterdam. Voor het eerst had ook ik in Nederland het gevoel dat we een week lang op straat onszelf konden zijn. Sport verbroedert. Voor veel homo's was dat de eerste keer in hun leven omdat zij vaak in sport te maken hadden met een homovijandige sfeer. Zoals ik eerder in mijn blog beschreven heb, gebeurt dat omdat veel jongemannen zich bedreigd voelen in hun mannelijkheid.

Hoe om te gaan met homovijandig gedrag?
Terecht werd er op gewezen dat dit niet alleen geldt voor jongemannen met een islamitische achtergrond maar ook met een Nederlandse achtergrond. Als individuele jongere ben je in eerste instantie geneigd om jouw homoseksualiteit te verbergen bij zoveel homovijandigheid. Dan is het belangrijk om op scholen en in sportverenigingen bondgenoten te zoeken. Zo hebben veel jonge homo's vriendinnen die ook niets moeten hebben van die homovijandige machosfeer. Niet verbergen maar zichtbaarheid is de beste strategie. Niet alleen voor jezelf maar ook voor die gevoelsgenoten die zich in jou kunnen herkennen. Terecht werd in deze uitzending gewezen op het belang van de openstelling van het huwelijk in 2001. Die is mede bereikt door zelforganisatie en samenwerking met bondgenoten en sleutelfiguren. Nederland liep twintig jaar terug nog wereldwijd voorop.

Waarom loopt Nederland niet meer voorop?
Ten onrechte zijn veel Nederlanders na 2001 gaan denken dat de emancipatie voltooid zou zijn. Maar vrijheid komt niet vanzelf. Zoals een van de ondervraagden zei: "Freedom is a work in progress". Het is daarom goed dat jongeren nu weer strijdbaar zijn geworden. Juist nu er helaas een trend naar verpreutsing is, moeten we opkomen voor het mensenrecht om jezelf te kunnen zijn. Zoals een van de ondervraagden zei: "I am what I am". En we staan daar niet alleen voor maar kunnen juist terugvallen op het welbegrepen eigenbelang van iedereen die ook zichzelf wil kunnen zijn. Dat heet lekker 'ouderwets': solidariteit, nu!





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)