zaterdag 6 november 2021

421. Is iedere ongelijke behandeling discriminatie?

Discriminatie is ongelijke behandeling in gelijke omstandigheden. Als iemand ziek wordt dan heeft iedereen recht op gelijke toegang tot de zorg. Maar wat doen we als de toegang tot de zorg verstopt wordt door mensen die er in vrijheid voor gekozen hebben om een gevaar voor anderen te worden? Terwijl ze dat hadden kunnen voorkomen door zich te laten inenten? Gaan zelfverkozen zieken in ziekenhuizen dus vóór op andere zieken?

"Ikke, ikke en de rest kan stikke"
Ik ben een groot voorstander van zelfbeschikking. Maar het recht om zelf zin en vorm te geven aan het eigen leven houdt ook in dat je het zelfbeschikkingsrecht van anderen niet aantast. Antivaxxers kunnen zichzelf en anderen in gevaar brengen door het coronavirus te verspreiden. Tegelijkertijd krijgen zij voorrang in ziekenhuizen als zij ernstig ziek worden. Dat kan zo ten koste gaan van mensen met andere ziektes die daardoor niet behandeld kunnen worden. Is roekeloos gedrag van iemand belonen met voorrang wel rechtvaardig?

Wie zich beroept op een god om zich niet te laten inenten, is inconsequent om wel naar een ziekenhuis te gaan om daar door medici genezen te worden. Datzelfde geldt voor mensen die ten onrechte denken dat zij immuun zijn voor het virus en toch een beroep gaan doen op medische zorg. Zij hebben gemeenschappelijk dat zij nalaten te voorkómen dat zij erg ziek worden en vervolgens toch ziekenhuisbedden gaan bezetten waar anderen niet of niet tijdig terecht kunnen. Dat is een blijk van gebrek aan solidariteit c.q. aan naastenliefde. Ofwel: "ikke, ikke en de rest kan stikke". Is dit wel gelijke behandeling?

Is iedere ongelijke behandeling discriminatie?
Is het verbod om auto te rijden voor iemand zonder rijbewijs discriminatie? Is het verbod om links te rijden in Nederland discriminatie van mensen die niet rechts willen rijden? Is het ook discriminatie om te verbieden heel veel alcohol te drinken als je wilt rijden? In al deze gevallen gaat het om een terechte ongelijke behandeling omdat anders heel veel mensen in gevaar gebracht zullen worden. Dat heet in de ethiek: derdenwerking. Dus: vrijheid beperken we als je de vrijheid van anderen bedreigt. Vrijheid is niet absoluut.

Ongelijke behandeling van ongevaccineerden vergelijken met de Jodenvervolging
Mag iemand de ongelijke behandeling van ongevaccineerden vandaag gelijkstellen aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog? Van mij mag men van alles met elkaar vergelijken maar deze gelijkstelling doet nu onrecht aan de slachtoffers van de toenmalige Jodenvervolging en hun nabestaanden. Joden werden door de nazi's vervolgd tot in de dood om wat zij waren. Voor antivaxxers is het een vrije keuze om iets na te laten waardoor zij zelf en anderen gevaar lopen. Wie uit vrije keuze een gevaar is voor anderen mag dus wel zeker beperkt worden in gedragsvrijheid. Dat is wezenlijk anders dan ter dood gebracht worden om wie je bent. Het laat wel zien hoe het open riool van de (a)sociale media steeds meer andere mensen in gevaar brengt. De absolute vrijheid van meningsuiting van hardste schreeuwers leidt tot de onvrijheid van zwakkeren die daarvan het slachtoffer worden. De wetten van de jungle zijn strijdig met de mensenrechten en ieders vrijheid.

Tussentijdse evaluaties van het Nederlandse coronabeleid
Er verschijnen inmiddels steeds meer tussentijdse evaluaties van het Nederlandse beleid inzake corona. De algemene trend is nu: er werd te laat gereageerd met het nemen van urgente maatregelen en te snel met het afscheid nemen ervan waardoor nieuwe golven van besmetting ontstonden. Er werd meer aandacht gegeven aan de ontwikkelingen binnen de ziekenhuizen dan aan preventie, testen en de verspreiding van het virus. Daardoor werd het virus meer verspreid dan nodig was. Er is te weinig gedaan met de aanbevelingen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Nederland was teveel afhankelijk van verre landen als China ("goedkoop"!) om de noodzakelijke voorraden op peil te houden. Er zijn heel lang in de algemene voorlichting risicogroepen buiten beschouwing gelaten. De bezuinigingen in de gezondheidszorg in het verleden hebben geleid tot een te kwetsbare zorg in geval van een plotselinge pandemie als nu. Er is te weinig gekeken naar ervaringen in Scandinavië en Duitsland waardoor er sprake was van een zekere zelfgenoegzaamheid over Nederland in vergelijking met Engeland, de Verenigde Staten en landen als Brazilië, India en Rusland.

De persconferentie van 2 november 2021
Tijdens de persconferentie van 2 november 2021 werden nieuwe maatregelen afgekondigd vanwege de snel stijgende besmettings- en ziekenhuiscijfers. De anderhalve meter afstand is weer terug als dringend advies. Datzelfde geldt voor het weer dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes zoals winkels en bij contactberoepen zoals kappers en masseurs. En voor het weer zoveel mogelijk thuis werken. Nieuw is het checken met coronapassen op buitenterassen, op doorstroomlocaties als musea en bibliotheken, in sportscholen als ook amateursporten voor volwassenen. Er zijn nog geen beperkingen voor niet-gevaccineerden op het werk maar er wordt aan wetgeving gewerkt om dat wel mogelijk te maken als de besmettings- en ziekenhuiscijfers niet dalen. Op 4 november 2021 vergaderde de Tweede Kamer over deze maatregelen. Er was zoveel kritiek op het checken met coronapassen bij het buitensporten dat die maatregel geschrapt is. De Tweede Kamer wil een parlementaire enquete naar het Nederlandse coronabeleid. Dat begint waarschijnlijk het volgend jaar.




Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.





Naschrift. Humanisme
Het meest gelezen humanistisch bericht is nu nummer 65 over Verhullende statistieken (de grootste stijger in deze groep)Vooral in Rusland was hier veel belangstelling voor: mogelijk vanwege de groeiende macht van de Russisch-orthodoxe kerk. Als tweede binnen dit thema eindigt weer nummer 24 over Pieter Admiraal (1929-2013) die wereldwijd een zeer belangrijke rol speelde in de strijd voor legalisering van de vrijwillige euthanasie. Dit blogbericht wordt in deze groep gevolgd door mijn blogbericht 41 uit mijn humanistisch verleden over Piet Thoenes, van Dachau tot Utopia, nummer 123 over IHEU & Engeland, het nummer 55 over Godsdienstwaanzin, 7 over KGB & CIA, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, 25 onder de titel Godgeklaagd!, 46 over Jaap van Praag, grondlegger van de humanistische beweging en nummer 103 over Solidariteit. Deze berichten zijn te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') die 2016 als boek verschenen.






Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2). Zie ook het serievervolg in de blognummers 362 en 365.







Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)