zaterdag 30 oktober 2021

420. Nog is Oost-Europa niet verloren

Het Poolse volkslied heet "Nog is Polen niet verloren". Eerder heb ik aandacht besteed aan de zorgelijke ontwikkelingen in Polen. Zie bijvoorbeeld blogbericht 335: " 'Homovrije zones' in Polen zijn bedreigend." In blogbericht 344: "Mensenrechten, coronavirus & Polen", toon ik aan dat de huidige rechtspopulistische regering slechts gesteund wordt door een zeer evidente minderheid van alle stemgerechtigden. En in blogbericht 372: "Polen en Hongarije uit de Europese Unie?", laat ik zien dat ruime meerderheden vóór de EU zijn. Op 3 juni 2021 werd bekend dat oud-EU-president Tusk terugkeert in de Poolse politiek. De kans bestaat dat hij de tot nu verdeelde oppositie kan verenigen en zo de rechtspopulistische regering tot aftreden kan dwingen. Inmiddels zijn de meeste 'homovrije zones' gestopt omdat de EU de subsidies dreigde te stoppen. Datzelfde kan ook gaan gebeuren als de andere subsidies in gevaar komen door het bedreigen van de rechtsorde. Niet verloren.

Extreemrechtste partij AfD verliest in Duitsland
Na de Duitse verkiezingen van 2017 werd de uiterst extreemrechtse partij 'Alternative für Deutschland' de grootste oppositiepartij. Bij de Duitse verkiezingen van 26 september 2021 verloor de AfD aanzienlijk en werd de vierde oppositiepartij. De AfD heeft nog wat aanhang in voormalig Oost-Duitsland maar kan niet voorkómen dat er nu een centrumlinkse coalitie van sociaal-democraten, groenen en liberalen waarschijnlijk binnenkort gaat regeren.

Populistisch-rechtse premier Andrej Babis verliest in Tsjechië
De populistisch-rechtse premier Andrej Babis verloor op 9 oktober 2021 de verkiezingen in Tsjechië. De kans is nu erg groot dat er een coalitie gaat regeren waaraan hij niet meer zal deelnemen. Dat is belangrijk omdat Babis nogal de neiging had om de rechtse regeringen in Polen en Hongarije te steunen. Babis was aanzienlijk meer bezig met zichzelf te verrijken dan de rechtstaat te ondermijnen maar de democratie in Tsjechië is hiermee zeker gebaat.

Hongaarse oppositie verenigt zich tegen premier Orbán
Op 17 oktober 2021 werd Peter Marki-Zay gekozen tot leider van de alliantie van partijen die premier Orbán moet onttronen. Op 23 oktober 2021 was in Boedapest een demonstratie om Orbán te steunen. Dat lijkt een blijk van macht maar is in feite een wanhoopsdaad.

Net zoals in Polen en in Tsjechië is in Hongarije het zelfde patroon weer te onderkennen. Een minderheid van alle stemgerechtigden weet door een erg verdeelde oppositie een zeer kleine groep aan de macht te brengen die zich tegen de EU keert maar intussen wel zeker zichzelf verrijkt door misbruik van EU-subsidies. Voor alles wat er fout gaat, krijgen de gebruikelijke groepen zondebokken zoals Joden en homo's de schuld. Zie mijn blogbericht 402: "Hongarije steeds homo- en transvijandiger ". Dat lukt een tijdje maar na verloop van tijd weet de oppositie zich te verenigen om hieraan een einde te maken. Het is van groot belang dat de EU niet over zich laat lopen en de niet discriminerende rechtstaten en media in Oost-Europa overeind helpt houden. Dan is Oost-Europa gelukkig dus nog niet verloren!





Naschrift.
Op 29 juni 2022 werd bekend dat deze week een Poolse rechtbank heeft beslist dat er een einde moet komen aan de zogenaamde 'homovrije zones' in Polen. In 2019 verklaarden de Europese Commissie en het Europess Parlement dat deze zones in strijd zijn met artikel 2 van het verdrag van de Europese Unie.






Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 







Naschrift. Blog- en vlogberichten over Europese Unie
Eerder schreef en sprak ik over de Europese Unie in de berichten nummer 43, Europese Unie, voors en tegens, daarna blogbericht nummer 155, Onzin over de Europese Unie, gevolgd door het blogbericht nummer 201, Misverstanden rond Europese Unie: twaalfde vlog, het blogbericht nummer 228, Populismepreventie in Europese Unie, het blogbericht nummer 252, Is de Europese Unie in gevaar?,  bericht nummer 253, Is Polen in gevaar?, het blogbericht nummer 254, Is Hongarije in gevaar?, blogbericht 255, Is Italië in gevaar?, blogbericht 262, Is Zweden in gevaar?, blogbericht 292, Is Spanje in gevaar?, blogbericht 295 Europese verkiezingen (1) Nederland (1), het blogbericht 296 Europese verkiezingen (2) Pro-EU-stemming, het blogbericht 297, Europese verkiezingen (3) Nederland (2) en het blogbericht 304, Zijn Europese spitskandidaten democratisch? Mijn antwoord: niet! 





Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)