zaterdag 7 oktober 2023

518. Korte boekbesprekingen vanaf Hans van Manen

Door de stroom aan actualiteiten ben ik nog niet toegekomen aan het plaatsen van de gebruikelijke boekbesprekingen. Er zijn in de laatste maanden veel boeiende boeken verschenen. Om de grote stapel snel weg te werken, plaats ik hieronder enkele korte.

Gelukskind; het leven van Hans van Manen
Sjeng Scheijen schreef recent de biografie: 'Gelukskind; het leven van Hans van Manen' (Prometheus, Amsterdam 2023). Een van de vele redenen om in 2016 mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit te geven, was dat er tot dan toe in Nederland zo weinig homo-biografieën verschenen. Gelukkig verschijnen er ondertussen steeds meer.

Deze biografie is daar een goed voorbeeld van. Vanaf zijn geboorte in 1932, gedurende de vreselijke oorlog, via de creatieve jaren zestig en zeventig tot nu toe: het leven van Hans van Manen is een aaneenschakeling van bijzondere gebeurtenissen. Vooral zijn beschrijving van Benno Premsela (1920-1997) kan ik uit eigen ervaring bevestigen. Echt een aanrader!

Amsterdam; de roze geschiedenis
Monique Doppert schreef recent het het boek: 'Amsterdam; de roze geschiedenis' (Boom, Amsterdam 2023). Juist nu blijkt dat de jongere generaties van de regenbooggemeenschap zo weinig weten over ons gedeelde verleden is het goed dat dit boek verschijnt met een levendige beschrijving van dat verleden. Ik heb een paar opmerkingen. Zo had ik graag wat meer gelezen over de emanciperende rol van de onlangs overleden fotograaf Erwin Olaf (1929-2023) en de landelijke rol (vanuit Amsterdam) van het COC. Ook een aanrader!

Een aids-roman uit Frankrijk: de slapende kinderen
In 2022 schreef Anthony Passeron de roman 'Les Enfants endormis'. In 2023 uitgegeven als: 'De slapende kinderen', vertaald door Jan Pieter van der Sterre (Podium, Amsterdan 2023).

Het is een autobiografische roman over de aids-crisis in de jaren tachtig in Frankrijk en daarbuiten. Het is een aangrijpend verhaal waarin zowel een persoonlijke geschiedenis en de wetenschappelijke als de maatschappelijke context goed leesbaar verwoord worden.

Een kleine kanttekening: op de bladzijden 122-123 had ik graag wat meer gelezen over de dubieuze rol van de Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984) en de uitstekende rol van zijn partner Daniel Defert (1937-2023), oprichter van de Franse aids-organisatie AIDES, die ik in de jaren tachtig heb meegemaakt in het kader van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Voor iedereen die belangstelling heeft voor de aids-geschiedenis ook een aanrader!

Een roman over puber-vrienden: 'Water val'
Er is in Nederland een groot tekort aan romans over puber-vriendschappen tussen jongens.
Dit jaar verscheen nu zo'n puber-roman: 'Water val' door Ingrid de Vries, uitgegeven door Ambo/Anthos, Amsterdan 2023. Ik citeer: "Water val is een verhaal over schuld, troost en verbondenheid. Over twee pubers en het water dat hen samenbrengt, maar tegelijkertijd van elkaar scheidt." Dit spannende boek zou in (school)bibliotheken niet mogen ontbreken!





Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.

Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)