zaterdag 13 november 2021

422. Werknemer verplichten tot coronatest?

Mag een werkgever een werknemer wel verplichten om een coronatest te nemen? Veel tegenstanders zeggen dat dit in strijd zou zijn met onze Grondwet. Maar het recht op lichamelijke integriteit is net als alle andere grondrechten niet absoluut. Er moet altijd een afweging plaatsvinden met andere grondrechten. Zoals in dit geval het recht op een veilige werkplek. In het dagblad Trouw van 9 november 2021 staat hierover een juridisch artikel. Ik citeer: "Als zich alleen gevaccineerd, negatief getest of van corona hersteld personeel op de werkplek bevindt, draagt dat bij aan een veilige werkomgeving. Dat is de gangbare medische opinie en ons uitgangspunt. De kans dat zij ziek worden op het werk en anderen (collega's, klanten) besmetten, is immers substantieel kleiner dan bij ongevacci-neerde en niet-negatief geteste werknemers. (...) In 2007 en 2015 boog de Hoge Raad zich over het belang van de werkgever om dergelijke tests te eisen. (...) de werkgever (wilde) kunnen nagaan of personeel tijdens het werk aan gevaarlijke stoffen blootgesteld was geweest. Uit de uitspraken valt af te leiden dat de Hoge Raad het in beide gevallen niet onbegrijpelijk vond dat deze doelstellingen zwaarder wogen dan het bezwaar van de werknemers tegen de tests. Beoordeeld werd of met de test een legitiem doel werd nagestreefd, of dit middel passend en proportioneel was en of er niet een minder ingrijpend middel voorhanden was. Juist vanwege die twee laatste aspecten zal het bieden van de mogelijkheid van een negatieve test in plaats van een vaccinatiebewijs de aan-vaardbaarheid van een maatregel kunnen vergroten. (...) Vele werkgevers functioneren in situaties waarin weer andere risico's moeten worden afgewogen. Dan komt het steeds aan op de beoordeling van noodzaak, geschiktheid en proportionaliteit van de maatregel. Werkgevers moeten dit kunnen objectiveren en daarbij de bedrijfsarts inschakelen. Het zou wenselijk zijn om uitdrukkelijk in de wet op te nemen dat werkgevers hun werknemers een bewijs van vaccinatie of negatieve test mogen vragen plus de criteria. Tot die tijd is er ruimte voor verantwoord handelen door werkgevers, zo nodig te toetsen door de rechter."

Een veel voorkomend misverstand over testen en inenten
Een veel voorkomend misverstand over testen en inenten wil ik hier ophelderen. Inenten betekent niet dat in 100% van de gevallen geen besmetting of overdracht van het virus zal plaats vinden. Maar het betekent wel dat besmettingen tot minder ernstige gevolgen zullen leiden voor degene die ingeƫnt is. Wie negatief getest is, kan wel degelijk besmet worden en kan daardoor in het ziekenhuis terecht komen en daar een bed in beslag nemen waardoor een andere zieke niet geholpen kan worden. Ongevaccineerden beseffen te weinig dat het vragen om een coronapas in hun eigen belang is. De paradox is dat zij het als discriminatie beschouwen terwijl het in hun eigen belang is om niet besmet te worden in een onveilige omgeving. Inmiddels is gebleken dat de kracht van een inenting na een half jaar al terugloopt. Het is dus belangrijk dat zo snel mogelijk een derde prik aangeboden wordt. Net zoals begin 2021 wordt er ook nu weer te lang gewacht.

De persconferentie van 12 november 2021
Op de persconferentie van 12 november 2021 werd bekend gemaakt dat vanwege de sterk stijgende besmettingen Nederland weer gedeeltelijk op slot gaat voor in ieder geval drie weken. In mijn volgende blogbericht bespreek ik die maatregelen. Wel werd alvast duidelijk dat aan wetgeving gewerkt wordt om verschil te kunnen gaan maken tussen gevaccineerden en herstelden enerzijds en getesten anderzijds. Dat ligt politiek en maatschappelijk heel gevoelig en kan dus pas ingevoerd worden als de Tweede Kamer daarmee instemt. Ook is belangrijk dat de derde prik na veel maatschappelijke druk versneld gezet gaat worden: niet pas vanaf volgende maand maar al vanaf komende week.




Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.





Naschrift. Humanisme
Het meest gelezen humanistisch bericht is nu nummer 65 over Verhullende statistieken (de grootste stijger in deze groep)Vooral in Rusland was hier veel belangstelling voor: mogelijk vanwege de groeiende macht van de Russisch-orthodoxe kerk. Als tweede binnen dit thema eindigt weer nummer 24 over Pieter Admiraal (1929-2013) die wereldwijd een zeer belangrijke rol speelde in de strijd voor legalisering van de vrijwillige euthanasie. Dit blogbericht wordt in deze groep gevolgd door mijn blogbericht 41 uit mijn humanistisch verleden over Piet Thoenes, van Dachau tot Utopia, nummer 123 over IHEU & Engeland, het nummer 55 over Godsdienstwaanzin, 7 over KGB & CIA, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, 25 onder de titel Godgeklaagd!, 46 over Jaap van Praag, grondlegger van de humanistische beweging en nummer 103 over Solidariteit. Deze berichten zijn te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') die 2016 als boek verschenen.






Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Braziliƫ, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2). Zie ook het serievervolg in de blognummers 362 en 365.







Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)