zaterdag 26 maart 2022

439. De Russische inval in Oekraïne (4)

Mijn blogserie over de Russische inval in Oekraïne wordt opvallend veel bekeken vanuit Rusland. In het eerste blogbericht, nummer 406, kom ik tot de conclusie: "Rusland heeft geen vredelievende geschiedenis". In het tweede blogbericht, nummer 407, schrijf ik dat Poetin niet godsdienstwaanzinnig is geworden maar wel "duistere persoonlijkheidskenmer-ken" heeft. En in het derde blogbericht, nummer 408, beschrijf ik vooral de wereldwijde grote gevolgen. "Op 16 maart 2022 beslist het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat Rusland de oorlog met Oekraïne onmiddellijk moet staken". In het onderstaand blogbericht behandel ik de rampzalige gevolgen voor Rusland. Poetin begint meer op Stalin te lijken.

"Poetin speurt naar zondebokken"
In de NRC van 19/20 maart 2022 staat een artikel onder de veelzeggende kop: "Poetin speurt naar zondebokken". Ik citeer: "Nadat president Poetin donderdag [17 maart 2022] uithaalde naar een 'vijfde kolonne' van verraders, verschenen zwarte lijsten met namen van 'verraders', 'vijanden', 'laffaards' en 'deserteurs'. (...) Poetins huiveringwekkende speech (...) schetst het beeld van verwende rijke Russen die verslaafd zijn aan 'foie gras', 'oesters' en 'gendervrijheden', en die niet langer loyaal zijn aan het Russische volk (...). 'Zulke men-sen zouden hun eigen moeder nog verkopen', zei Poetin. Volgens de Russische president wordt het tijd voor een 'zelfreiniging' van de Russische maatschappij. Poetins speech riep associaties op met de jaren dertig. (...) Sinds het begin van de invasie in Oekraïne lijkt Rusland in een hoog tempo af te glijden naar een totalitaire dictatuur. Enkele dagen erna nam het Russische parlement een wet aan die tot vijftien jaar celstraf in het vooruitzicht stelt voor burgers die 'nepinformatie' verspreiden over het optreden van de Russische strijdkrachten. Het gebruik van het woord 'oorlog' is voldoende aanleiding tot een straf-zaak: de officiële term is 'speciale militaire operatie'. (...) Tegelijkertijd lijkt het Poetin-regime op zoek te zijn naar zondebokken die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de nederlagen op het slagveld. (...) Vrijdag [18 maart 2022] verzamelde het Kremlin een mensenmassa in het Loezjniki-stadion in Moskou. (...) Er werd obligaat gejuicht, maar Poetin leek ook te worden uitgefloten. De regie schakelde bliksemsnel naar het kadetten-koor." Tot zover de NRC. Maar er is nog veel meer Russich leed door de oorlog in Oekraïne.

Russisch leed door de oorlog in Oekraïne
Op 24 maart 2022 berichtte de NAVO dat in een maand tijd tussen de ± 7.000 en ± 15.000 Russische doden zijn gevallen. En meer dan 20.000 gewonden. Die aantallen zijn veel hoger dan die tijdens de hele Russische inval in Afghanistan. Ook al verzwijgen al de Russische media dit, het kan niet verborgen blijven voor de nabestaanden in Rusland. De koersval van de roebel, het wegvallen van het gebruik van internationale credit cards, het sluiten van internationale winkels en de lege schappen in de rest van al de winkels kunnen ook niet onopgemerkt blijven. Dat geldt ook voor het afsluiten van onafhankelijke media en het wegvluchten van minstens een half miljoen Russen, vooral onder hoogopgeleide jongeren die via internet met zekerheid wisten en weten dat zij door staatsmedia zijn voorgelogen.








Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1400 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)