zaterdag 22 oktober 2022

469. Coming Out 2022. Homovijandig mannenvoetbal

Eerder schreef ik al over de internationale Coming Out Day, jaarlijks op 11 oktober. Zoals in 2019 in blogbericht 317: "Homovijandig mannenvoetbal". En ook in 2021 in blogbericht 418: "Hoezo 'apart?!'". Dus ik overwoog nu om maar een keer over te slaan. Maar toen brak een mediarel los over twee islamitische aanvoerders: Orkun Kökçü (Feyenoord) en Redouan El Yaakoubi (Excelsior). Beide voetbalploegen uit Rotterdam. Wat is er toch in Rotterdam aan de hand? Eerder waren er al homovijandige aanslagen op het gebouw van COC-Rotterdam en op de sportschool van de voorzitter van de Rotterdamse homovoetbalfans. Landelijk was nu afgesproken dat de aanvoerders in vooral de eredivisie de zogenoemde 'One Love' band zouden dragen als symbool tegen echt iedere vorm van discriminatie. In veel media ten onrechte omschreven als 'regenboogband' want de regenboog komt er niet eens in voor.

Toch beriepen bovengenoemde aanvoerders zich op hun islamitische godsdienst om deze banden niet te willen dragen. Hoe dom kun je zijn? Daardoor zagen ze de tak af waarop ze nu zelf zitten want het discriminatiebeginsel van de 'OneLove' band is ook op henzelf van toepassing. NOS-voetbalcommentator Ibrahim Affelay gebruikte als argument om die band niet te dragen dat hij ook gediscrimeerd werd. Dat is precies een reden om die band juist wel te dragen! Ik heb nog nooit iemand gehoord die respectloos zo vaak het woord 'respect' gebruikte om respect voor zichzelf op te eisen zonder respect te hebben voor alle andere mensen die nog erger gediscrimineerd worden. Misschien moet de publieke omroep hem eens goed uitleggen dat respect voor jezelf opeisen alleen mag als je dat zelf ook toont.

Over respect gesproken: in dat zelfde weekeinde verwelkomden duizenden supporters van FC Twente hun tegenstanders door te scanderen: "Het zijn de homo's van Groningen". Bij de wedstrijd van PSV tegen Utrecht riep men in koor" "Alle boeren zijn homo's". De aanwezige scheidsrechters deden alsof er niets aan de hand was. Net als sommige rechters ook doen.

Reacties
Het COC ziet het als "een klap in het gezicht voor lhbtiq+-fans en spelers. (...) Het is niet voor niks dat er in Nederland nog geen enkele mannelijke profvoetballer uit de kast is gekomen. (...) Het is onbegrijpelijk en teleurstellend." Aldus het COC. De voorzitter van de spelersbond VVCS, Evgeny Levchenko, stelde: "ik vind het wel heel teleurstellend dát hij weigerde. De boodschap van One Love is dat iedereen erbij hoort, ongeacht ras, kleur, seksuele geaardheid of hoe dik of dun je bent. Zelfs als je moeite hebt met een van die partijen, is het een contradictie als je zegt dat je respect hebt terwijl je de band niet wilt dragen. Kökçü realiseert zich niet dat hij zijn religie, die ook onder One Love valt, ook in een hoek duwt. Een paar jaar geleden heeft de voetbalwereld zich op grootse wijze uitgesproken tegen racisme. Iedereen was het erover eens: tegen racisme moeten we harder optreden. Nu het over homo-emancipatie gaat, zie ik vooral slappe knieën en ingewikkelde redeneringen." Dit was de teneur van veel reacties. Weigeren? Averechts!







Naschrift.
Op 21 oktober 2022 maakt de KNVB bekend te stoppen met de One Love aanvoedersbanden omdat er teveel ophef omheen is ontstaan. De KNVB-commisie discriminatiebestrijding protesteert omdat zij niet bij dit besluit bestrokken is. Commissielid professor sportrecht Olffers protesteert er indrukwekkend tegen in Nieuwsuur. Het COC noemt het besluit om te stoppen "onbegrijpelijk" en wil overleggen met de KNVB om "te zeggen dat ze hun rug recht moeten houden". Sportminister Helder zegt een groot voorstander te zijn van de One Love campagne.

Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)