zaterdag 15 mei 2021

396. 'Roze Revolutie' in Nederland? (1)

Laat ik beginnen met mijn mededeling dat ik Michiel van Erp een goede programmamaker vind. En dat ik het ook een goed idee vind om een serie documentaires te maken over de recente homo/lesbische geschiedenis in Nederland. Misschien keek ik daarom met te hoge verwachtingen naar de eerste aflevering van de serie 'Roze Revolutie' op maandag 10 mei 2021. Het begrip 'revolutie' had me al moeten waarschuwen. Want in mijn proefschrift Homoseksualiteit in Nederland; studie van een emancipatiebeweging toon ik juist aan dat hier helemaal geen sprake is van een revolutie. Homoseksualiteit was niet strafbaar sinds 1811. Onder invloed van een christelijke partijpolitieke meerderheid werden in 1911 alle homoseksuele contacten tussen meerder- en minderjarigen (onder 21) strafbaar. Dat was voor jonkheer Schorer reden om het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee op te richten dat streefde naar gelijkberechtiging. Na de homovervolging van 1940 tot 1945 zette vanaf 1946 het COC dit emancipatiewerk voort. Daardoor kent Nederland een van de oudste homo/lesbische emancipatiebewegingen ter wereld. Dankzij deze lobby stond het discriminerende artikel 248-bis op afschaffen en de vanuit het COC gesteunde wereldwijde eerste homo/lesbische demonstratie op het Binnenhof komt dus niet uit de lucht vallen.

Tekortkomingen 'Roze Revolutie'
Die indruk wekt de 'Roze Revolutie' ten onrechte wel door het weglaten van bovenstaande voorgeschiedenis. De afschaffing van artikel 248-bis kwam niet tot stand door een revolutie maar door tientallen jaren van groeiende zelforganisatie en het werken met bondgenoten en sleutelfiguren. Typisch Nederlands polderen dus. En dat verklaart ook onze voorsprong op de rest van de wereld tot en met de openstelling van het huwelijk in 2001. Belangrijk in dit jarenlange emancipatieproces was COC-voorzitter Benno Pemsela (1920-1997). Waarom wordt hij helemaal niet genoemd? Zijn biograaf Bert Boelaars had zijn betekenis heel goed kunnen uitleggen. Over het COC wordt ten onrechte gezegd dat het voor assimilatie zou zijn. De redactie had moeten weten dat de toenmalige leuze 'integratie door confrontatie' was, geen assimilatie dus. In mijn blogreeks over mediakritiek (zie naschrift hieronder) laat ik zien dat de meeste media kritiekloos onwaarheden helpen verspreiden omdat men vaak geïnterviewden niet durft tegen te spreken. Onvermeld blijft ook dat de aanval op de Roze Zaterdag in Amersfoort het begin was van het nog altijd bestaande homobeleid, ook al heet dat tegenwoordig anders. Over het belang van die reeks afkortingen schrijf ik nog aan het einde van deze serie. Die ondanks deze tekortkomingen zeker gezien moet worden. Op de maandagen op Nederland 2 om 20.30 uur. Geschiedenis kennen, is veel erger voorkómen!





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)