zaterdag 18 juni 2022

451. 'Ongehoord Nederland' is verregaand buitensporig

Op 8 juni 2022 verscheen in de NRC een groot artikel onder de kop: "Omroep Ongehoord Nederland schendt de journalistieke code van de NPO. Dat concludeert NPO-ombudsman Margo Smit". Ik citeer: "Omroep Ongehoord Nederland schendt de journalistieke code van de publieke omroep door interviews uit te zenden die onvoldoende kritisch zijn, waardoor onjuiste informatie onweersproken het publieke domein kan bereiken. Dat concludeert NPO-ombudsman Margo Smit in een uitspraak over de eerste drie maanden van uitzending van de nieuwe omroep op NPO1. Tot 1 juni ontving Smit 146 mails over de aspirant-omroep, die een voorlopige erkenning van vijf jaar heeft. Daarvan waren tien mails complimenteus over de omroep. Het oordeel van de NPO-ombudsman kan gevolgen hebben voor de om-roep, aangezien de NPO het als leidraad kan zien bij het toekennen van bestuursrechtelijke sancties. Die kunnen oplopen tot een korting van 15 procent (op het budget van 3,6 mil-joen per jaar). (...) De kritiek van de ombudsman spitst zich vooral toe op de ondervraging van gasten in Ongehoord Nieuws. 'Wie journalist is, is géén doorgeefluik', noteert Smit.

'Dan weer gaven presentatoren weinig weerwoord, waren vragen vooral stellingen waarop een gast een platform kreeg, en werd niet zelden na een uitspraak van een gast alleen 'oké', 'inderdaad' of 'ja' gezegd, ook als er (mogelijke of aantoonbare) onjuistheden of infor-matie met onduidelijke herkomst werden gedeeld.' (...) 'Het aandeel niet-bevraagde meningen dat in alle onderdelen van ON-programma's langs komt is opvallend, en de interviewaanpak waarbij zonder doorvragen niet-onderbouwde meningen tot feit in het gesprek worden, wordt bijna standaard toegepast.' (...) 'Meningen zijn vrij (tot aan de grens van de strafwet) maar moeten altijd herkenbaar zijn als mening.' " Tot zover NRC.

Enkele voorbeelden uit eigen waarneming
Ik ben het eens met de reactie van de NPO-ombudsman en kan daar enkele voorbeelden uit eigen waarneming aan toe voegen. Vanaf het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne is Ongehoord Nederland de kritiekloze spreekbuis geweest van Poetin. Men kan moeilijk volhouden dat zijn feitelijk onjuiste standpunten niet in het Nederlandse nieuws aan de orde zijn geweest. Maar daar werd duidelijk gemaakt hoe de standpunten van Poetin in strijd met de feiten waren en zijn. Hier is dus geen sprake van zogenaamd 'ongehoord' nieuws maar van feitelijk onjuiste, regelrechte Poetin-propaganda en dus desinfornatie.

Ook het 'interview' met de Vlaamse radicaal-rechtse politicus Filip Dewinter was stuitend. Hij kon er zonder tegenspraak beweren dat Europese politici er op uit zijn om de eigen bevolking te vervangen door een islamitisch/arabische. Soortgelijke theorieën hebben in de Verenigde Staten al meerdere keren tot racistische aanslagen geleid. Dewinter verspreidt via de omroep ON een voedingsbodem voor soortgelijke racistische aanslagen in Nederland.

NPO bereidt nu een straf voor. Omroep ON ziet dat als een "aanval op de persvrijheid". Kennelijk weet ON niet dat alle grondwettelijke vrijheden in Nederland nooit absoluut zijn maar altijd binnen de grenzen van de wet moeten zijn. Het aanzetten tot haat en geweld door onweersproken desinformatie te verspreiden valt dus niet binnen de persvrijheid maar is daar juist een aantasting van. Het is dan ook te hopen dat ON niet langer een spreekbuis kan blijven van desinformatie gericht op het aantasten van de democratische rechtsstaat.

De NRC van 17 juni 2022 eindigt een redactioneel commentaar met een pleidooi om de omroep ON hard aan te pakken: "Een bestel dat pluriform is, maar geen kritiekloos podium biedt aan extremisme. Alleen boetes uitdelen als programma's over de schreef gaan, zoals nu gebeurt bij Ongehoord Nederland, is geen antwoord." Democratie moet waakzaam zijn!





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.






Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)