zaterdag 30 april 2022

444. De Russische inval in Oekraïne (9)

In de NRC van 21 april 2022 staat een interessante column van Rusland-deskundige Hubert Smeets onder de titel: "Oom Chomsky en zijn vele neven en nichten". Ik citeer nu: "Zeven weken na het begin van de oorlog tegen Oekraïne meldde de linguïst Naom Chomsky zich dan eindelijk aan het front. Zoals altijd had de 93-jarige Amerikaan de zaak weer genade-loos in de smiezen. Poetin is geen lieverdje, maar Biden treft meer blaam. Amerika wil de Russen namelijk, net als in de jaren tachtig in Afghanistan, in een 'wrede guerilla' zuigen.

(...) Vintage-Chomsky. Al meer dan een halve eeuw draait zijn wereldbeeld louter om het vermaledijde Amerikaanse imperialisme. Ook pratend over Oekraïne, dat volgens Poetin historisch non-existent is en daarom mag worden vernietigd, passeren alle (wan)daden van Nixon tot Biden de revue en laat de publieke intellectueel het Russisch imperialisme rus-ten. (...) Chomsky is geen curiosum uit het verleden. Ook in Nederland sterft het van de analisten, die het westers imperialisme graag aan de paal nagelen maar de rest van de wereld met therapeutische mildheid bejegenen. Net als Chomsky draaien ze de schuldvraag liever om. Niet de concrete Russische agressie bezorgt hun hoofdbrekens, maar de theore-tische vraag of het Westen het er niet zelf naar heeft gemaakt. De conclusie van deze geo-politieke variant op de jaren zestig/zeventig-theorie dat vrouwen die lastig worden geval-len zelf ook schuldig zijn omdat korte rokken en hoge hakken mannen plegen uit te dagen, is dat Kiev moet inbinden om Moskou niet nodeloos kwaad te maken." Tot zover Smeets.

Poetin-vriendjes in het Westen zijn ziende blind
Wat maakt Poetin-vriendjes in het Westen ziende blind? Iedereen kan zien hoe de Russische media door de staat gedwongen feitelijke onjuistheden verspreiden. Hoe andersdenkenden er onderdrukt worden. Terwijl zij zelf als Poetin-vriendjes geheel vrij zijn om hun onzin te blijven verspreiden. Waarom misbruiken zij hun vrijheid die zij anderen dus niet gunnen?

Waarom zien zij zichzelf als slachtoffers terwijl zij met onderdrukkers heulen? Is er sprake van financiering of chantage vanuit Rusland? Of van een angst voor onderdrukkers zoals in het zogenoemde Stockholm-syndroom? En waarom is hier in Nederland nu nog steeds geen grondig onderzoek naar gedaan terwijl het uiteindelijk om mogelijk zeer staatsgevaarlijke activiteiten gaat? Hier ligt ook een taak voor onze media. Er is in Nederland nu zelfs een publieke omroep die voortdurend Poetin-vriendjes aan het woord laat zonder de feiten te checken. Daar is nu een onderzoek naar ingesteld maar dat kan weer maanden gaan duren terwijl de Russische oorlog in Oekraïne inmiddeld doorettert. Nederland: wordt waakzaam!








Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1400 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)