zaterdag 4 mei 2019

292. Is Spanje in gevaar?

In deze serie over het overschatte gevaar van populisme in Europa bespreek ik met name de rol van die media die doen alsof er veel meer populisten zijn dan in werkelijkheid. Die onkritische rol van media is des te ernstiger omdat de mediavrijheid zelf in gevaar is door autoritaire leiders zoals bijv. Poetin, ErdoganXi en Trump. In onderstaand blogbericht schrijf ik over Spanje. In mijn zoektocht op internet naar de feiten valt het mij op dat de meeste media veel meer aandacht besteden aan de verwachte groei van één populistische partij dan aan de feitelijke uitslag van de verkiezingen waaruit blijkt dat in Spanje (zoals in de veel eerder besproken landen als Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, OostenrijkPolen, Hongarije, Italië, Griekenland en Zweden) deze uiterst homovijandige populisten vaak een kleine minderheid van de bevolking blijken te zijn. Media: let op!

Spaanse sociaal-democraten winnen veel meer, extreem rechts minder dan verwacht
Op 28 april 2019 vonden in Spanje landelijke verkiezingen plaats. Voorafgaand aan die verkiezingen werd in de meeste Nederlandse media aandacht gegeven aan de door hen verwachte grote groei van de rechts-extremistische en homovijandige partij VOX. Veel minder aandacht was er in de meeste Nederlandse media voor de min of meer definitieve uitslag. Daaruit bleek dat VOX slechts 10% van de stemmen haalde en nog minder, 24 van de 350, zetels. Waarmee de vooringenomenheid van veel media wederom aangetoond is.

De grote winnaar is de sociaaldemocratische PSOE met 29% van de stemmen de grootste partij met 123 zetels (was in 2016: 85 zetels). De voorheen grootste rechtse partij PP halveerde tot het laagste percentage ooit: 17% ofwel 66 zetels (was in 2016: 137 zetels).

Het rechtse blok haalde 125 van de 350 zetels. Het linkse blok 165 zetels. Om toch een meerderheid te vormen kan door de PSOE worden samengewerkt met kleinere partijen. Uitgangspunt daarvoor is een pro-EU-politiek en respect voor de regionale autonomie.

Nederlandse publieke omroep vooringenomen jegens sociaal-democraten
Het was mij al vaker opgevallen dat sinds de opkomst van Pim Fortuyn extreemrechtse politici met fluwelen handschoentjes aan worden benaderd (zoals Baudet bij Jinek) terwijl PvdA-politici de volle laag krijgen en amper kunnen uitspreken in agressieve interviews (zoals Asscher door Matroos). Op de verkiezingsavond ging 'Nieuwzuur' wederom in de fout door verbaasd te vragen hoe de PSOE in Spanje kon winnen terwijl in de rest van de Europa de sociaaldemocraten overal zouden verliezen. Dat is onjuist voor de EU waar nog altijd sociaaldemocraten in de meerderheid van de regeringen zitten en nu een kwart van de EU-premiers leveren. Maar ook onjuist voor Nederland omdat voor de PvdA sprake is van een stijgende lijn in de laatste verkiezingen waar geen aandacht voor was (bericht 287).

Er wordt in Nederland erg veel geklaagd over media die "te links" zouden zijn. De echte eenzijdigheid is niet dat zij te links zijn maar dat zij linkse politici veel harder aanpakken dan extreem-rechtse uit angst om voor links te worden versleten. Er wordt ook heel veel geklaagd over het Nederlandse omroepstelsel dat het o.a. mogelijk maakt om lid te worden van omroepverenigingen. Dankzij dat stelsel weten we dat rechtse omroepen heel weinig leden hebben en bovendien weinig kijkers trekken. Misschien zouden Nederlandse media wat meer aandacht kunnen besteden aan sociaalwetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt hoe gelukkig de meeste Nederlanders zijn en wat minder aan klagers die beweren "het volk" te vertegenwoordigen. Want goed nieuws is ook nieuws. Meer klaagschaamte graag!


Naschrift.
Op 2 juni 2019 heeft Finland een nieuwe regering onder leiding van een sociaal-democratische premier. Dit bericht kreeg nauwelijks aandacht in Nederlandse media. Op 10 november 2019 kregen de sociaaldemocraten in Spanje wederom verreweg de meeste stemmen. Op 7 januari 2020 geeft het Spaanse parlement aan de sociaaldemocraat Sánchez de bevoegdheid om als premier een linkse coalitieregering te vormen.


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, nummer 74 over Valse nichten, nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland, nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nr. 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1), bericht nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid en nummer 63 over Mediamissers.


Naschrift. Blog- en vlogberichten over Europese Unie
Eerder schreef en sprak ik over de Europese Unie in de berichten nummer 43, Europese Unie, voors en tegens, daarna blogbericht nummer 155, Onzin over de Europese Unie, gevolgd door blogbericht nummer 201, Misverstanden rond Europese Unie: twaalfde vlog, blogbericht nummer 228, Populismepreventie in Europese Unie, blogbericht nummer 252, Is de Europese Unie in gevaar?, blogbericht nummer 253, Is Polen in gevaar?, bericht nummer 254, Is Hongarije in gevaar? en blogbericht 255, Is Italië in gevaar? Niet dus.


Naschrift. Zie verder in deze serie: Nederland, Frankrijk, Duitsland, OostenrijkPolen, Hongarije, Italië, Griekenland en Zweden.


Naschrift. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat,  
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS,
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS,
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel,
9. Atlas van Friesland,  
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming,
12. Misverstanden rond Europese Unie en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten