zaterdag 25 mei 2019

295. Europese verkiezingen (1) Nederland (1)

Op 23 mei 2019 heeft Nederland gestemd voor de Europese verkiezingen. De officiële uitslag komt pas zondag als alle andere lidstaten gestemd hebben. Twee exit polls geven opvallende uitslagen te zien. De sociaal-democratische PvdA krijgt de meeste zetels (5 of 6 van de 26). Dan volgen de conservatief-liberale VVD en de christen-democratische CDA met 4 zetels, het rechtse FvD en GroenLinks met 3, de christelijke CU-SGP en het progressief-liberale D66 met 2, en de extreemrechtse PVV, de socialistische SP en de ouderenpartij met 1 of geen zetels. De Nexit-partijen FvD en PVV die samenwerken met homovijandige EU-partijen krijgen samen dus slechts 3 of 4 zetels van de 26 in het Europees Parlement.

Kwalijke rol van de meeste media
De meeste media hebben in de aanloop tot deze verkiezingen de indruk gewekt dat het vooral een eindstrijd zou worden tussen de VVD en het FvD over wie de grootste partij zou worden. Sinds de provincieverkiezingen van 20 maart 2019 hadden zij het steeds over het FvD als "de grootste partij van Nederland" omdat het toen de meeste stemmen kreeg maar die partij had en heeft niet de meeste leden of de meeste volksvertegenwoordigers in alle landelijke, provinciale en gemeentelijke raden bij elkaar geteld. Gaan die media na deze overwinning van de PvdA nu ook stellen dat dit de grootste partij van Nederland zou zijn?

Het Nederlands kent de uitdrukking: 'als twee honden vechten om een been gaat de derde er mee heen'. De meeste media hadden geen aandacht besteed aan het feit dat de PvdA bij de laatste verkiezingen weer aan het stijgen was. Uit angst voor de beschuldiging 'links' te zijn, kreeg de linkse PvdA veel minder aandacht dan rechtse partijen. Het 'einddebat' op de avond voor de verkiezingen tussen de vermeende koplopers VVD en FvD bewijst dit. Hieruit blijkt dat de meeste Nederlanders zich niet door sensatie zoekende media laten misleiden.

Schandelijke rol van de zichzelf 'socialistisch' noemende SP
De PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, werd door de SP in een negatief campagnefilmpje in een onderbroek letterlijk onder de gordel aangevallen. Deze Amerikaans aandoende aanval is in de Nederlandse traditie ongekend. Het filmpje werd dan ook verweten meer aandacht te hebben voor vermeende gedragingen van Frans Timmermans dan voor de terechte vraag waar de SP dan zelf voorstander van is.

Zo werd in een landelijk debat door Frans Timmermans aan de SP gevraagd of de partij voorstander is van een Europees minimumloon waardoor arbeidsmigratie kan worden afgeremd. Daarop werd negatief gereageerd door een persoonlijke aanval op het salaris van Timmermans waar hij helemaal niet over gaat. Zo werd de indruk gewekt dat de zichzelf 'socialistisch' noemende SP de rechtspopulistische kreet 'eigen arbeiders eerst' belangrijker vindt dan internationale solidariteit. Dat wordt nog versterkt door het feit dat de linkse Frans Timmermans wel hard werd aangevallen terwijl gezwegen werd over het opkomend  rechtspopulisme in Europa. In de NRC van 17 mei 2019 wees de deskundige Hubert Smeets op de goed vergelijkbare aanvallen in de Duitse Weimar-republiek door communisten op sociaal-democraten die nazi's in de kaart speelden. Met dit filmpje heeft de SP zichzelf in de voet geschoten en onbedoeld Frans Timmermans in de kaart gespeeld.


Naschrift
Op 26 mei 2019 wordt de definitieve uitslag bekend van de Nederlandse afvaardiging naar het Europese Parlement. De opkomst is met 41% het hoogste sinds 1989. Sinds 1979 daalde de opkomst tot nu elke vijf jaar. De sociaal-democratische PvdA werd de grootste van 3 in 2014 naar 6 zetels nu. Het christen-democratische CDA ging van 5 naar 4, de conservatief-liberale VVD van 3 naar 4, GroenLinks van 2 naar 3, het Nexit vriendelijke FvD begint met 3, de progressief-liberale D66 van 4 naar 2, de christelijke combinatie CU/SGP bleef op 2, de Partij voor de Dieren bleef op 1, de seniorenpartij 50+ ging van 0 naar 1, de pro-Nexit-partij PVV van 4 naar 0 en de links-socialistische EU vijandige SP van 2 naar 0. Bekijk hier de verkiezingsuitslag per gemeente.


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, nummer 74 over Valse nichten, nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland, nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nr. 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1), bericht nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid en nummer 63 over Mediamissers.


Naschrift. Blog- en vlogberichten over Europese Unie
Eerder schreef en sprak ik over de Europese Unie in de berichten nummer 43, Europese Unie, voors en tegens, daarna blogbericht nummer 155, Onzin over de Europese Unie, gevolgd door blogbericht nummer 201, Misverstanden rond Europese Unie: twaalfde vlog, blogbericht nummer 228, Populismepreventie in Europese Unie, blogbericht nummer 252, Is de Europese Unie in gevaar?, blogbericht nummer 253, Is Polen in gevaar?, bericht nummer 254, Is Hongarije in gevaar? en blogbericht 255, Is Italië in gevaar? Niet dus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten